2010. március 10., szerda

Frugalware 1.2 Locris: használat közben - UTF8 megoldva!

Off/ Személyes meggyőződésem, hogy Magyarországon csak akkor tud kifejlődni egy versenyképes Linux terjesztés, ha van olyan minőségű és lokalizált, hogy felhasználók széles körét hódítsa meg. A képlet egyszerű: ha van élet a disztribúció körül, akkor a visszajelzések által az is fejlődik és nem utolsósorban fejlesztők is kinevelődhetnek. Legjobb példának a blackPanther-t látom, nem utolsósorban Vector elhivatottsága okán, aki képes egy ember "rendelése" alapján új csomagot fordítani a párduchoz, a terjesztés minősége is egyre jobb, úgyhogy igazolni látom a fent leírtakat. Ezek alapján én mindenkit arra biztatnék, hogy igyekezzen hazai terméket leemelni a polcról, minden értelemben. A mostani pénzügyi válság talán arra is jó lehet, hogy egy felelős kormányzat által bevezetett okos gazdálkodás nyomán a nyílt forrású operációs rendszerek alternatívát képezhetnek a jelenlegi trendekkel szemben. Azonban a verseny itt is éles lehet, és ha nem tudjuk felvenni a versenyt a nemzetközi terjesztésekkel (minőség és marketing, a kettő nem feltétlenül fedi egymást; sőt...), akkor megérhetem azt, hogy az okmányirodába azért nem tudom hosszabbítani a jogsimat, mert a dél-afrikai hippi-linux dobott egy segfault-ot táblázatkezelés közben. A példa sarkos, de ha ennél meredekebb dolgokat akartok, akkor nézzetek híradót. /Off

Úgyhogy fiuk, lányok: a fentiek szellemében szeretném veletek megismertetni az egyik magyar versenyzőt, a Frugalware-t. Az előző írásomban volt szó a telepítésről, most lássuk működés közben.

Az itt leírtak a stabil kiadásra vonatkoznak, ugyanis a current inkább fejlesztői ág, az első RC kiadásokig nem érdemes használni ezt a változatot. A Frugalware stabil kiadásai gyakorlatilag current snapshotok, frissítés nem nagyon jön ki hozzájuk (hasonlóan a Debian stable-hoz, itt is legfeljebb biztonsági frissítésekkel találkozunk). A csomagkezelés tar.gz alapú, viszont a forráskódtól való megkülönböztetés céljából a kiterjesztés .fpm, és ahogy már a korábbi írásomban említettem: a pacman módosított változatát használja. A pacman-ról annyit érdemes még tudni, hogy C-ben íródott, ezért meglehetősen gyors (nálam eddig a leggyorsabb). Kis elmélet után jöjjön a gyakorlat! :)

A "tesztgép" egy alsó-közép kategóriás asztali PC: Pentium 4-es HT-s proci, AGP-s 7600-as Nvidia vga-kártya, SB Audigy hangkártya, 2 Giga DDR RAM.

Ezzel a konfigurációval (8 éves gép), a már leírt "base" telepítést használva semmilyen gondba nem ütköztem. Az Xorg.conf belövése után (a HP 9500-as monitor miatt) minden ment: az nvidia meghajtóval már éltek az asztali effektek KDE-ben, az ALSA is szépen működtette a hangkártyámat. Egy furcsa hibába (bug?) szaladtam bele: érdekes módon a billentyűzet-kiosztásnál nem akarta abszolválni a választásomat. Lehet hogy egyedi (Debian 4-es, 5-ös szériájában is találkoztam ezzel), viszont ha másnál is előfordul, akkor itt a megoldás!

Az nvidia-xconfig paranccsal generált XORG.conf-ot így módosítsuk:

Section "InputDevice"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "hu"

Továbbá a Frugalware dokumentációjában szereplő fejezet alapján a konfig-fájl a következő sorokat is tartalmazza:

Section "Module"
Load "dri"

illetve:

Section "Monitor"
Option "DPMS"

Kompozit effektek használata esetén még szúrjuk be ezeket is a megfelelő helyre:

Section "Screen"
Option "AddARGBGLXVisuals" "true"

illetve:

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
Option "RENDER" "Enable"

Figyelem: ezeket én NVidia kártyával teszteltem! Ott mindez működött.

Hangkártya.

Kevés olyan cucc van, amit az 1.0.22-es ALSA nem ismer fel, de előfordulhat. Ilyenkor lehet megpróbálkozni az alsaconf szkripttel. A siker ilyenkor sem garantált, de egy próbát megér.

Először is telepítsünk:

pacman-g2 -S alsa-tools alsa-utils

ha ezzel végzett, adjuk ki a parancsot: alsaconf (Előtte lőjük ki a hangerőszabályzó/csatornaválasztó-t a tálcánkról, KDE-ben Kmix)

Ha minden rendben akkor ez fogad a végén:

===============================================================================

Now ALSA is ready to use.
For adjustment of volumes, use your favorite mixer.

Have a lot of fun!

Ezután szerkeszd át az /etc/modprobe.d könyvtárba található sound fájl-t sound.conf-ra.

Ezzel a hang rendben van.


Más egyéb, "konfigolós" problémába nem futottam bele. A terjesztés egyetlen negatív ficsőrje, hogy az UTF8-as kódoslású cuccaink igényelnek egy kis kézimunkát, ugyanis a Frugalware a Közép-európai ISO-8859-2 kódoslással készült, így ékezetes betűink rendesen szétcsúsznak. Ez azonban ne tartson vissza bennünket kipróbálásától (egyszerű átnevezés kérdése az egész)!

A disztibúció minden egyéb téren bátran felveszi a versenyt a ma futó, divatos terjesztésekkel, sőt! Itt nem kell mindenféle fejlesztői, külsős repót felvennünk: az alap "frugalware" csomagtárolóban minden finomságot megtalálunk, többek között a firefox-hoz natív, a frugalosok által karbantartott pluginokat; drupal-os cuccokat, openoffice kde integrációs csomagot, legújabb koffice magyar nyelvi támogatással, sőt: egyedi Gnome témákat, és KDE artwork-ot is!

Ezen kívül minden szokásos csomag megtaláható: meghajtó-programok, flash, java stb.

Íme pár hasznos parancs, amivel karbantarthatod a Frugalware-ed:

Csomag keresése (kulcsszavakra keress):
pacman-g2 -Ss (csomag neve)

Csomag telepítése:
pacman-g2 -S (csomag neve)

A /var/cache/pacman-g2/pkg takarítása a telepítés után (nagyon fel tud hízni):
pacman-g2 -Sc (ha csak a legújabbakat)
pacman-g2 -Scc (teljes törlés)

Frissítés:
pacman-g2 -Syu

Konklúzió: gyors, karcsú, következetes Linux-disztró, kódhelyességre törekvő csapat (Arch-like), egyedi dizájn. Off/ Ideje az afrikai szöges bunkót éles magyar szablyára cserélni. /Off Letölt és kiír( az általam vázolt minimál telepítés esetén elég az első cd).

Jó szórakozást! :)

(Megjegyzés: az "Off"-ok a szerző saját véleményét tükrözik, elolvasásuk nem szükséges a gyakorlati tudnivalók megértéséhez.)

Kiegészítés: közben utánaolvastam a karakterkódolásnak a neten, és van egy félmegoldás az ISO kódolás leváltására (azért fél, mert a terminálban nem fog jól kinézni, főleg boot-nál):

Az etc/sysconfig mappában van egy language nevű link. Ami egy beállító scriptre mutat.
Abban ezeket :
export LANG=hu_HU
export CHARSET=iso-8859-2

lecseréled ezekre :
export LANG=hu_HU.utf8
export CHARSET=UTF8

Utána utf8 lesz, de az utf8-at nem támogató progik baromi rondák lesznek. Pl. mc.

A Linuxfórumon találtam rá a megoldásra. Én kipróbáltam, működik. Ha vissza szeretnénk állítani a támogatott kódolást (bár gond nem sok lehet vele, mert a franciák ezzel használják), akkor az /etc/profile.d könyvtárban található lang.sh fájlt is át kell írnunk.

Akkor ez a dolog is megoldva.

Használjátok egészséggel ezt a remek, magyar disztrót! :)

Hasznos linkek:

Frugalware magyar fóruma

Telepítés forrásból: repoman

4 megjegyzés:

  1. Arch-like valóban. Nem jön be nekem annyira, inkább Arch. Amugy az LMP az egyetlen aki az open source mellett voksol jelenleg is. Zöldek is Kalóz pártosok is... Linux szempontból jobb nem lehetne.

    VálaszTörlés
  2. Lehet Más az SZDSZ? Kérlek, ne kampányolj az oldalon! Én sem teszem, az "off"-okat gondolatébresztőnek szántam, esetleg vitaindítónak, de semmi esetre nem arra, hogy néhány komolytalan formáció megjelenési felületnek használja blogot. Nálam sokkal régebb óta publikáló emberek munkáját tiszteld meg, hogy nem használod ilyenre a hozzászólás lehetőségét.

    Annak idején én is ígéretet tettem arra, hogy finom utalások határát nem átlépve, pártszimpátiámnak nem adok hangot itt semmiféle megnyilatkozás erejéig.

    Ha én tudom tartani magam ehhez, akkor hanyagoljátok a blogon ezeknek a percéletű érdekcsoportoknak a reklámozását.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Valóban nem politikai reklám a blog. A következő ilyen hozzászólást törölni fogom...

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok
    Köszönöm a leírást. Talán ez volt az egyetlen Linux az ismertebbek közül amit még nem telepítettem. Egyszerüen mert nem volt hajlandó települni :( Most sikerült Xfce4 ablak-kezelővel és valóban gyors. Arch Linux és egy Salix között van, végül is a kettő keveréke :D.

    VálaszTörlés