2010. március 31., szerda

Alkalmazásajánló

Arra gondoltam, mivel úgyis alapvetően kezdőknek szól a fórum (alapvetően kezdőktől... lásd Én :) ), hogy ezt a blogbejegyzést annak szentelem, hogy felhívjam a figyelmeteket pár hasznos alkalmazásra.

Természetesen nem mindenki van megelégedve ugyanazzal a programmal, ezért kérlek, ne fogjátok vissza magatokat, kommentáljatok és pár szóba mutassátok be azt az alkalmazást, amit egy adott feladatra nagy megelégedéssel használtok, ezzel segítve azokat, akik a windows-ról áttérve még bizonytalanok, hogy a sok lehetőség közül melyikkel éljenek.

Íme, néhány példa:

Lyx: nyílt forrású, platformfüggetlen szövegszerkesztő TEX/LATEX alapokon.

Honlap: http://www.lyx.hu/

Rekonq: webkit alapú, KDE4-es webböngésző. Még fejlesztői stádiumba van. Programozója szerint még messze van a tökéletestől, ezért sok szeretetre van szüksége... :) Kipróbáltam, elég használható, jól együttműködik a Konquerorral.

Honlap: http://rekonq.sourceforge.net/

Xscreensaver: az asztali környezet nyújtotta képernyővédőre jelent alternatívát. Démonnal működik. Praktikus darab, nálam bevált.

Honlap: http://www.jwz.org/xscreensaver/

Yakuake: nagyon praktikus terminál emulátor KDE alá. Beállítható, hogy minden bekapcsolásnál az asztali környezettel együtt induljon el a háttérben, majd F12-vel bármikor előhívhatjuk. Nálam bevált (ahhoz képest, hogy románok fejlesztik). GTK-s megfelelője a Guake.

Honlap: http://yakuake.uv.ro/

ePDF viewer: én az Okular helyett használom. PDF fájlok nézegetésére nem kell komolyabb. Szerintem ennél csak a zárt forrású Acrobat Reader jobb (szintén elérhető Linux alatt).

Honlap: http://trac.emma-soft.com/epdfview/

Midnight commander: vagy ahogy a terminálból ismered: mc. Univerzális svájci bicska, kötelező darab. Nálam telepítés után ez az első, amit feltelepítek. A grafikus felületű fájlkezelők is erre épülnek (lásd Krusader). Gyors és praktikus, amíg nem raktad fel a grafikus felületet, vagy épp megrogyott, addig karakteres felületen ezt bármikor segítségül hívhatod.

Honlap: http://www.midnight-commander.org/

VLC media player: univerzális multimédiás program, gyakorlatilag minden fájlformátummal és netes rádióval boldogul, a DVD-t képfájlból is lejátssza. Sokoldalú QT alapú alkalmazás, ha időm engedi, próbát teszek egy flex-koronggal is, hátha... :) Mivel meguntam az Amarok állandó elhasalását némelyik qt frissítés után, ezért ez lett nálam a "main" zenelejátszó is.

Honlap: http://www.videolan.org/vlc/

KShutdown: KDE4-es alkalmazás, a számítógép időzített leállítását teszi lehetővé. Torrentezéshez hasznos, ha éjszakába nyúlóan megy a gép.

Honlap: http://kshutdown.sourceforge.net/

Deluge: GTK alapú torrent kliens. Jól beállítható, sokoldalú alkalmazás.

Honlap: http://deluge-torrent.org/

Ha eszembe jut még valami, folytatom a felsorolást. Addig is: rajtatok a sor!


6 megjegyzés:

  1. VLC, mc egyertelmuen alap nalam is, deluge helyett en rtorrent-et hasznalok de serveren...

    VálaszTörlés
  2. ePDF Viewer: http://trac.emma-soft.com/epdfview/

    VálaszTörlés
  3. Vlc, Qbittorrent, Qmmp,Krusader

    VálaszTörlés
  4. Hello!
    Én találtam régebben egy programot (ubuntu szoftveradatbázisban) ami tudott hang után kottázni...
    Nekem akkor nagyon tetszett, de nem nagyon használtam.
    Túl pontosan ritmizált...
    de most rájöttem hogy hangfelismerésre használhatnám...
    Tudja valaki hogy melyik programról beszélek? ( én elfelejtettem :( )

    VálaszTörlés