2009. október 17., szombat

blackPanther OS 9.1 bemutatása


...vagyis fekete Párduc Operációs Rendszer, ugyanis ez a disztribúció magyar: Barcza Károly, alias Vector vállalata, a blackPanther Europe fejleszti.

Most szerintem sokan felkapják a fejüket, és teszik fel a kérdést: ilyen is van? A blackPanther 2003 óta létezik, és nem igazán hallani róla. Ennek is megvan az oka, ugyanis a terjesztés mind a HUP, mind a Distrowatch részéről szabályos bojkott alatt áll, nem is beszélve az Origo-ról és az Index-ről, amelynek a letöltés rovatába csupán a jócskán elavult 4-es verzió található meg, ami a felhasználóban erősen negatív képzetet ébreszthet a disztribúció fejlettségét illetően. A blackPanther-rel kapcsolatos dolgokról szinte csak a Linuxfórum idevágó topikjában olvashat az ember.

Ha Magyarországon a mostani helyzet ellenére/vagy folyományaként nem lenne fojtogató M$-nyomás (meg másmilyen is, de HP-val megbeszéltük, hogy ilyen dolgokat ide nem írok), akkor ez a gazdasági helyzet valószínűleg kedvezne egy magyar fejlesztésű Linux térnyeréséhez, mind az államigazgatásban, mind az oktatásban, stb. Annak idején, a Sulinet keretében az UHU is ezt próbálta meglovagolni, ám náluk azt kellett tapasztalni, hogy az állami támogatás elmaradásával a fejlesztéssel is leálltak, és Baglyot ma már csak a közösség tartja életben. Tulajdonképpen a Frugalware-en, és a blackPanther-en kívül nincs életképes magyar Linux-terjesztés, ezért nem értem, miért kell tovább forgácsolni erőinket mindenféle hitvitákkal.

A blackPanthert tekinthetjük kereskedelmi disztribúciónak abból a szempontból, hogy a fejlesztő egy cég, és nem egy közösség, továbbá érdekesség, hogy a webböngészőben a könyvjelzők között reklámcélú bejegyzések találhatóak (amik az előzetes szájcsempülések ellenére gyorsan eltávolíthatóak).

A bő lére eresztett filozofálgatás után essünk neki az operációs rendszer kivesézéséhez! Az agyonhallgatás ellenére a bP szépen fejlődik: hosszas kihagyás után a 9.1-es változat akár a magyar Fedora is lehetne, a csomagok frisseségét tekintve, ha nem inkább a Mandrivára hajazna. Ezt azt hiszem jól "megaszontam" :) Gondolom az rpm alapú csomagkezelés ezek után evidens. A Mandriva rokonság főleg a bP saját beállító-központjában érhető tetten, amibe integrálták a főbb kényelmi funkciókat (például: bejelentkező-menedzser, grafikus kiszolgáló beállítás-varázsló stb.), amiket a francia kuzinban megszoktunk/megszerettünk.



Vector 6500 telepíthető csomagot ígér, ám ahogy megfigyeltem, a Mandriva saját csomagjait fel lehet húzni a rendszerre, ám erre eddig nem sok szükségem mutatkozott, eddig mindent megtaláltam, amit kerestem. Egyedül a vlc media player-rel voltak gondok, de azt maximálisan kiváltja a rendszer-alapértelmezettként használt, szintén magyar mplayer.

Mivel a blackPanther kifejezetten a windows-ról való átállást célozza meg, ezért az alapértelmezett asztali környezete a KDE, ami a jelenlegi verzióban a 4.2-es. Mint azt már a Sabayonról szóló cikkben említettem, itt voltak gondjaim a sebességgel, ami a legújabb 2.6.30-as kernel és a legfrissebb, hivatalos oldalról letöltött Nvidia meghajtó felhegesztése után meg is oldódtak.


A blackPanther alapértelmezett csomagkezelője a Kpackagekit, egy végtelenül egyszerű, "beírom-rákattintok-telepítek" alkalmazás. Van egy saját fejlesztésű programja, az Rpmanager, ami még béta, ezért én személy szerint a konzolból történő urpmi parancsok használatát javaslom (bár gond nélkül lehet boldogulni a grafikus felületen is), amit a mandrivásoknak szintén nem kell bemutatni, a többiek pedig részletes leírásokat találhatnak hozzá a Google-n.

A blackPanther-t, ahogy a Mandrivát is, a kezdőknek, vagy a kényelmeseknek találták ki, és ha nem valami utólag toldozgatott-foltozgatott, alapból is problémás géped van (mint nekem), akkor telepítés után szinte kulcsrakész a rendszer, egy röpke negyed-fél óra csinosítgatás, és már lehet is pörgetni a kompiz-kockát filmnézés-zenehallgatás közben :)


Apropó, kompiz! A bP-ben szállított verzióval (0.7.8) nekem annyi bajom volt, hogy az animációk bővítményt sehogy sem tudtam engedélyezni. A tanácsom az, hogy a kompiz feltelepítése után hagyjatok mindent alapbeállításon, úgyis a következő Párducban már érkezik a jól működő változat, amit Vector a közeljövőre ígért. Apropó, Vector! Rendszeresen nyomon követi a fórumon zajló eseményeket, és foglalkozik is az ember nyomorával, úgyhogy én csak további sok sikert és kitartást kívánok neki munkájához!

Szerk.: ha a kompizt normális működésre akarjátok bírni, próbálkozzatok a KDE saját effektjeinek kikapcsolásával.

Egy szó, mint száz: nekem tetszik ez a Linux, egyáltalán nem sárga és savanyú és mégis a miénk, szóval a fekete Párduc nem pannon puma :)

Az UHU után is van élet, és akinek nem hajlandó a Frugalware normálisan települni, de mégis magyar terjesztést szeretne használni, annak ezt ajánlom!


3 megjegyzés:

  1. nagyon jó, pedig kde-t nem szeretm

    VálaszTörlés
  2. Zoltán! Itt csemegézz a hozzászólások között:

    HUP, a keresőjébe írd be : blackpanther, és érdemes a cikkek között keresgélni, mindegyiknél adták az ívet rendesen.

    Engem az idegesít, hogy leszóljuk a hazait, utána meg vígan használjuk a (open)SUSE-t, pedig Novell meg a Mikro$oft alá dolgozik...

    VálaszTörlés