2009. október 31., szombat

Dvdisaster

A CD-DVD lemezeket talán tekinthetjük megbízható adattároló eszközöknek, de mindannyian tudjuk hogy ez csak ideig-óráig igaz. 2-3 év elteltével bizony hajlamosak sérülni, vagy akár teljesen elveszni ezeken az eszközökön tárolt adataink, és ilyenkor tudjuk igazán értékelni ennek a programnak a szolgáltatásait.



A dvdisaster nem csupán arra képes hogy ellenőrizze a lemezek épségét, de bizonyos mértékű hibajavítást is megkísérel sérülések esetén. Ez néha hasznos lehet, de nem ez az ami igazán értékesé teszi számunkra az alkalmazást, hanem a kis méretű biztonsági mentés készítésének lehetősége. Ezzel a fájlal később bármikor összehasonlíthatjuk a lemezünk tartalmát, így azonnal kiderül ha valami nem stimmel, és időben lehetőségünk nyílik visszaállítani az eredeti tartalmat.

 

Mandriva alá forrásból telepítettem.
Töltsd le a következő fájlt: http://dvdisaster.net/downloads/dvdisaster-0.72.1.tar.bz2
Terminálban navigáljunk a letöltés helyére, majd csomagoljuk ki a fájlt a következő paranccsal:
tar xvjf dvdisaster-0.72.1.tar.bz2
Lépjünk be a kicsomagoláskor létrejött könyvtárba:
cd dvdisaster-0.72.1
A forrás lefordításához root jogosultságra van szükségünk, ezért adjuk ki a
su
parancsot, gépeljük be a jelszót és nyomjunk Entert!
Alapvetően három parancsra van szükségünk a legtöbb forrás egyszerű lefordításához és telepítéséhez, ami nálam ebben az esetben kiválóan működött.
./configure
make
make install

Amennyiben hibába futunk, érdemes megvizsgálni a ./configure kimenetét, ami leleplezi az esetlegesen hiányzó függőségeket, vagy tanulmányozni a forrás mappában megtalálható INSTALL fájlt.

Ha minden rendben lezajlott, indíthatjuk is a programot a dvdisaster paranccsal terminálból, vagy az Alt+F2 billentyűkombinációval.


Hivatalos oldal: http://dvdisaster.net/en/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése