2009. október 24., szombat

Chakra projekt


Október 23.-án, a Deák-téren sikerült összeszednem egy kiadós megfázást, úgyhogy minden más elfoglaltságomat és világi hívságaimat sztornózva tudok ismét Linux-szal foglalkozni ezen a hétvégén.

A mai áldozatom a Chakra névre hallgató disztribúció.

Ezt a terjesztést németek dobták össze (+pont), Arch Linux alapokon. Fontos dolog következik ebből: mivel Arch, ezért ez is ún. "rolling release" disztribúció, vagyis nincsenek igazi kiadásai, hanem folyamatosan frissül (a telepítéshez mindig az aktuális snapshot-ot használjuk). A személyes indíttatás pedig a KDE4 (+pont).

A honlap elmondása szerint nem is tartják fejlesztői önálló terjesztésnek, "distrolet"-ként aposztrofálják a Chakrát. Megvan az oka a szerénységnek, ugyanis ez a disztribúció gyakorlatilag egy barátságos Arch Linux, alapértelmezett KDE4-es asztali környezettel, grafikus felületű Pacman-csomagtelepítővel, automatikus frissítési lehetőséggel és egy Arxin nevű konfiguráló programmal. A terjesztés érdekessége, hogy Arch-ra optimalizált és mindig friss KDE környezetet szállít.

A disztribúció jelenleg még a fejlesztői kiadásnál tart (development release), de az Arch alapok miatt meglehetősen stabil. A saját, grafikus alkalmazásaikon azonban még van mit csiszolni: az automatikus frissítés nálam néha furán viselkedett, a Pacman grafikus gui-ja, a Shaman pedig nem képes a konzolos telepítés minden lehetőségét kihasználni és gyakran fagy. Ezeket azonban ki lehet kerülni a parancssorral, van hozzá forrás az interneten bőven.

A rendszer stabilitását alapvetően az határozza meg, hogy milyen KDE csomagokat használunk: ugyanis a Chakrában a 3.5.10-estől, a jelenleg stabil 4.3.2-esen át a fejlesztői szintű asztali környezeten át minden KDE variáns megtalálható.

Az alap kiszerelés a live DVD, viszont ha szeretnénk telepíteni, akkor érdemes úgy bootolni, hogy live módba már töltse be videokártyánk zárt meghajtóját, mert így a telepítésnél már fel fogja ajánlani annak installálását is. Mindenképpen a DVD-s kiszerelést érdemes felrakni, mert a lokalizáció kiválasztása után már magyarul fogad minket a telepített rendszer.

Jelenleg a Chakra az Arch Linux-nál jóval emészthetőbb kiszerelésben kínálja az "ős" előnyeit, ezért kipróbálásra érdemesnek találom. Aki szereti a "rolling release" terjesztéseket, az mindenképp vessen rá egy pillantást.

Néhány kép:

Módosított KDE 4.3.2-es desktop:


Pacman gui (Shaman):


Automatikus frissítés beállításai:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése