2008. március 16., vasárnap

Cudar DVD

Tegnap nagy fába vágtam a fejszémet! Persze a videók oda vissza konvertálásában jártas emberek számára talán röhejes lesz a leírásom, de nem titkolt célom vele, hogy talán valaki tud ajánlani sokkal kézenfekvőbb megoldást.
A probléma a következő volt. Több flv kiterjesztésű videófájlom volt, konkrétan 7, amelyekből létre kellett hoznom egy asztali lejátszón is lejátszható DVD-t.
Minőségi elvárásaim természetesen csekélyek, hiszen az eredeti fájloknak is kicsi a felbontása.

Első lépésben átalakítottam őket avi kiterjesztésű Mpeg-4 fájlnak, hiszen a Flash videó formátummal önmagában nem nagyon lehet mit kezdeni. Először a Mencoder-t szerettem volna használni, de a többszöri átparaméterezés után is nagyon gagyi volt a hangminőség, ami baj, hiszen egy koncert film az alapanyag. Hirtelen ötletként jött az FFmpeg, amely egy nagyon egyszerű paranccsal elfogadható eredményt hozott: ffmpeg -i forrás.flv cél.avi

Kész volt a hét darab avi, most jó lenne belőlük Mpeg-2 formátumú fájlokat konvertálni, amely ugyebár a DVD formátuma. Erre is létezik több parancssoros megoldás, de amint tudjátok már, általában előnyben részesítem a grafikus programokat.
Az Avidemux használható így is úgy is, és a grafikus felület maximálisan támogatja az ilyen fickókat mint amilyen én is vagyok, nevezetesen akiknek kissé homályosak ezek a fránya videószabványok. Miután megnyitottam a konvertálni kívánt fájlt, lehetőségem van kérni az alkalmazást, hogy mindent automatikusan állítson be szabványos DVD formátumra. Természetesen aki szeretné finomhangolni a beállításokat, annak rengeteg manuálisan beállítható paraméter áll a rendelkezésére.
Ezek után csak a mentést kell választanom, és már indul is a konvertálás! Nagyon kedvemre való program, minden kézre áll benne, akár egy jó kocsiban.

Következő lépésként megfelelő sorrendbe kell rendeznem a fájlokat, majd létre kell hozni a vob kiterjesztésű videókat, valamint a bup és ifo fájlokat. Ehhez szintén egy grafikus kezelőfelülettel rendelkező, nagyon sokoldalú alkalmazást választottam, mely valójában sokkal többet tud mint amire jelenleg szükségem van, ez a 'Q' DvdAuthor. Kezdetnek ki kell választani egy munkamappát, amelyben a feldolgozni kívánt fájlok vannak, valamint meg kell adni a kimenet mentésének helyét.
Ezek után meg lehet nyitni az Avidemuxal létrehozott Mpeg-2 fájlokat, és sorba lehet őket rendezni. Igény szerint hozhatunk létre menüt, betölthetünk felirat fájlokat, és még ezernyi olyan funkciója van, amely nekem most nem kell.
Ha minden megvan, csak a Create DVD gombra kell klikkelni, és már indul is a munka. Esetemben nem tart sokáig, hiszen a fájlokat nem kell konvertálni, mert ezt már megtettük.
Egyébként az Avidemux kikerülhető lenne, de ez nálam hang problémákat okozott.

A művelet végén létrejönnek a VIDEO_TS és az AUDIO_TS mappák a megfelelő tartalommal, amit már csak DVD-re kell pörkölni. Én ehhez a K3B nevű alkalmazást használom, amit nem hiszem hogy nagyon be kellene mutatnom. :)
Ha asztali lejátszón szeretnénk nézni a videót, akkor nem elég adat DVD-t írni, hanem a DVD Video Project -et kell választanunk. Itt csak át kell húzni a mappákat, és már indulhat is az írás. Érdemes a lehető legkisebb írási sebességet választani, hiszen az öregebb lejátszók néha nagyon kényesek bírnak lenni.

Tudom hogy elsőre kicsit macerásnak tűnik, de valójában nem nagy ügy. Remélem olvassa majd valaki, aki jártas a videók Linux alatti kezelésében, és talán nem lesz lusta megosztani velünk tapasztalatait!




Ha tetszik az oldal, iratkozz fel rss hírforrásra!

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Az a kérdésem lenne, hogy az flv fájlokat
    hogyan mentetted le, pl. youtube-ról.
    Linux alatt én nem tudom sehogy se lementeni az flv fájlokat csak online streamként tudom nézni őket.

    VálaszTörlés
  2. Hali!
    Szintén hasonlót kéne elkövetnem, de egy kb. 600 flv-t tartalmazó jegyzékkel. :)
    Nincs erre valami automatizált megoldás, vagy script?

    Thx!

    VálaszTörlés
  3. Zsolt: firefox alatt én a donwload helper nevű kiegészítéssel mentem le a youtube-ról.

    VálaszTörlés
  4. No, a konvertálást batch-el megoldottam, most már csak azt kéne automatizálni, hogy a 600db avi-ból automatán egy-egy dvd-nyi méretben iso-k készüljenek...

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Erre most nincs tippem, de majd agyalok!:)

    HP

    VálaszTörlés