2008. március 28., péntek

Hangos Pingvin


Mindig is érdekelt a multimédia, és mostanában egyre több olyan megoldandó feladat akad, amely alkalmat ad ennek a számomra alig ismert területnek a feltérképezésére. A múltkoriban videókat babráltunk, itt az ideje a hangokkal való ismerkedésnek!

A feladat a következő! Adott egy DVD lemez, amelynek hanganyagát kell leszedni, azt szerkeszteni, majd felírni hagyományos audió CD-re. Elvárás hogy a használt programok grafikus felülettel bírjanak, hiszen amint már tudjuk, elsősorban a kezdő Linuxosokat szeretném segíteni.
Erről valahogy az a mondás jut eszembe, hogy "segíts magadon..." :).


Tehát szedjük le a hangot a DVD-ről. Ez olyan egyszerűen hangzik, nem gondoltam hogy mégis ilyen nehezen találom majd a nekem tetsző megoldás! Sok órás Google nyúzás után találtam csak rá a megoldásra, ami valójában mindvégig az orrom előtt hevert. Meglepő, de ezt nem más, mint a mindenki számára ismert VLC (VideoLAN Client) szolgáltatta. Ez a nagyszerű alkalmazás azon túl hogy kiválóan megbirkózik szinte bármilyen multimédia formátummal, az un. varázslók segítségével lekapja nekünk a hangot is!
A Fájl menüben található pontra klikkelve a következő ablak nyílik meg:

Válaszd a képen látható menüpontot,
majd NEXT!

A következő ablakban klikkeljünk a Válasszon gombra, majd a felugró párbeszédpanelen válasszuk a Lemez fület, majd jelöljük ki a DVD pontot, és OK.

Ezek után lehetőségünk van kiválasztani, hogy a DVD-n található hangot, vagy videóanyagot akarjuk-e átkódolni. Miután kiválasztjuk a hangot, lehetőségünk nyílik formátumot választani. Én most a tömörítetlen(uncompressed) formát választom, hiszen ezt utána könnyen szerkeszthetem minőségromlás nélkül.
Még kettő klikk, és már adhatjuk is meg a a fájlnevet, ami után indul is a munka!

Ha ott csücsül a vincseszteren az áhított vaw kiterjesztésű fájl, akkor nincs más hátra mint kiszedni belőle a felesleges részeket, feldarabolni trackekre és elmenteni a kívánt formátumban.
Erre több profi alkalmazás is létezik Linux alatt, de nekem több okból is az Audacity a befutó. Hogy miért? Egyrészt meglepően gazdag funkciókínálata ellenére is könnyen kezelhető, az alapvető feladatokat bárki percek alatt megtanulja, másrészt mindezt Magyarul teszi!

A vágás végeztével szinte bármilyen formátumba exportálhatjuk a fájl, én a minőség megtartása érdekében maradtam a tömörítetlen hangnál.
Az Audacity használatát nem akarom itt taglalni, hiszen egyrészt nem értek hozzá, másrészt azt hiszem könyvet lehetne írni róla! :D

Az így elkészült fájlt, fájlokat a K3B segítségével percek alatt CD-re írhatjuk, és már munkánk végére is értünk!

Ugye nem is nagy ügy! ;)

Minden általam említett program megtalálható az Ubuntu tárolókban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése