2015. március 29., vasárnap

Én és az Arch

Ez egy off bejegyzés. Most kifejezetten a ti véleményetekre és tapasztalatotokra lennék kíváncsi. Azt szeretném megtudni, hogy aki Arch-ot vagy valamilyen Arch alapú rendszert használ, annak mennyire jött be a rendszer, másoknak (főleg kezdőknek) ajánlaná-e.
Könnyítésként lenne néhány alapkérdésem:

  • Mit telepítettél a gépedre, melyik Arch alapú rendszert?
  • Milyen asztali környezettel használod?
  • Kezdőknek is javasolnád, vagy inkább haladóbb felhasználóknak? (Az világos, hogy az Arch szöveges felülettel power user szint. Inkább a grafikus telepítősre gondoltam)
  • Mikor telepítetted (mióta használod reinstall nélkül)?
  • Volt vele valami nagyobb problémád? Ha igen mi és hogyan oldottad meg?
  • Elég neked a közel 8000 csomag, vagy van amit hiányolsz?
  • Volt gondod a függőségekkel?
  • Használod az AUR tárolót? Másoknak javasolnád a használatát?

Egyelőre ennyi, de bármilyen más tapasztalatot leírhattok.

Jöjjön a sajátom röviden. Kb. egy évvel ezelőttig nem sok közöm volt az Arch alapú rendszerekhez. Végül rátaláltam a Manjarora, majd most az Antergosra. Megtanultam az alap parancsokat és nagy örömmel használom Cinnamon felülettel. Folyamatosan jönnek frissítések és eddig nem volt semmilyen problémám vele. Borzalmas gyors a csomagkezelője és úgy általában a rendszer is.

Ez előtt sokáig a LinuxMint vagy a LMDE volt a nagy kedvenc. Sajnos azzal szembesültem, hogy egy nagyobb frissítés után összeomlott a rendszer. Ilyet eddig nem tapasztaltam. Ez több alkalommal is előfordult.
Szeretném kihangsúlyozni, hogy továbbra is nagyra tartom az Ubuntut és a Linux Mintet, hiszen könnyen telepíthető és használható. Kezdőknek ideális választás. Ti jöttök! :-)

4 megjegyzés:

  1. Ilyen a teremtő gondolat :D Pontosan egy napja adtam a fejemet arra, hogy nekilássak a Manjaro-nak netinstall-ból, mert úgy gondoltam, hogy tényleg csak olyan csomag legyen a gépemen, amire szükségem van ahhoz a kis számú alkalmazáshoz, amit használok. A KDE 5 nagyon megtetszett KaOS alatt, ezért jelenleg ezzel megy a játék. Az XFCE kiadást használtam egy ideig, nagyon felhasználóbarát volt (Optimus-os Nvidiámat alapból kezelte mhwd-vel), a CLI telepítésnek Virtualboxban mentem neki elsőnek, hogy gyakoroljam, szerintem egy kezdőnek sem akkora kihívás, hiszen én sem vagyok pro :)

    VálaszTörlés
  2. Sokáig használtam Arch-ot, de lassan két éve már nem. Váltás okai:
    - frissítéskor jópárszor borult a rendszer (AUR-ból is kénytelen voltam csomagokat használni)
    - nem stabil az "infrastruktúra" - bár ez inkább a linux mivoltból következik (systemd, ifconfig -> ip, csomagok aláírása, grub1 kidobása, stb.). Hiába követtem a leírásokat a migrálásra, mindig volt valami, aminek elvileg nem kellett volna történnie.
    - csomagok opciói "ötletszerűen" változnak - egyszer egy csomagból egy olyan opciót szedtek ki (merthogy így kevesebb a függősége is), ami nekem praktikus volt. Hiába írtak jópáran, így lett és kész (én speciel javasoltam kettő csomagot, egyet a kevés függőségűre, egyet az eredetire - aztán AUR-ba került).
    - a yaourt nem támogatott, furcsa dolgokat bír csinálni, ha jópár AUR-os csomagot is használsz (pl. az "A" AUR-os csomagot hamarabb frissítette, mint a "B" AUR-os csomagot, holott az A-nak függősége a B - egyszer csak nem indult az A csomag, mert még a régi verziójú B-re volt fordítva, másszor pedig az A csomag frissebb verziója nem akart fordulni, mert a B-ből még a régi volt, és az újban volt egy-két változás). Ilyenkor kézzel kell(ett) kiadni a "yaourt -S B", majd utána a "yaourt -S A" parancsot (sőt, azt hiszem, előtte érdemes volt az "A" csomagot eltávolítani).
    - néhány hetes nem-frissítés utáni frissítés okozott már nem bootolható rendszert, egy-két nem induló programot, stb.

    Ha az ember ezekkel a dolgokkal nem találkozik, akkor az Arch nem rossz rendszer. Viszont ezek eléggé elvehetik az ember kedvét - főleg ha nincs kedve/ideje azzal vacakolni, hogy a rendszer működjön.

    Helyette FreeBSD-t használok, sokkal stabilabb háttér, heti csomagfrissítés, az alaprendszer kb. félévente frissül, a 9.x-ről történő 10.x-re váltás annak ellenére, hogy talán a legnagyobb változásokat hozta a FreeBSD "történetében" (többek között új csomagkezelő), gyakorlatilag zökkenőmentes volt.
    Ha egy csomag alap-opció nem megfelelőek, akkor támogatott más opciókkal telepítés (forrásból). Az alap már évtizedek óta ugyanaz, nincsenek félévente új dolgok, amit mások kitalálnak, amik egy év múlva kukába kerülnek. Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Ragazzo, válaszolnék a kérdéseidra a saját szemszögömből!

    Mit telepítettél a gépedre, melyik Arch alapú rendszert? >
    Régebben telepítettem Kademart, Manjarot, Arch Linux scriptekből, Evo Lution Linux

    Milyen asztali környezettel használod? >
    Csak is kizárólag xfce. Openbox volt egy párszor de azt hanyagoltam inkább.

    Kezdőknek is javasolnád, vagy inkább haladóbb felhasználóknak? >
    Ez megint nézőpont kérdése. Arch-alapú disztrókat szerintem kezdők is ugyanúgy kipróbálhatják mint mondjuk Linux Mintet vagy Ubuntut. A legnagyobb "probléma" itt megint az -és bocsánat a felhasználóktól előre is- hogy a Linux Mint és az Ubuntu "szét vannak sztárolva" holott egy jól konfigurált arch, rpm, vagy esetleg egy gentoo alapú rendszer is megfelelően működhet.
    Ha viszont egy sima Arch rendszeren akarjuk a kezdő usert elindítani akkor lehetnek problémák. Nem hiszem, hogy magától keresgélni fog dolgokat vagy a beállításokkal bajlódni mondjuk 1-2 órát.


    Mikor telepítetted?>
    Az idejét nem tudom megmondani, inkább úgy írnám, hogy váltogattam őket és átnéztem mit is nyújthatnak számomra.

    Volt vele valami nagyobb problémád? Ha igen mi és hogyan oldottad meg?>
    Nem találkoztam olyan hatalmas problémával amit nem tudtam volna megoldani. Az viszont biztos, hogy a neten szép számmal kell fórumokat olvasni egy-két probléma megoldásához. Viszont ami "általános" hiba az Arch-alapú rendszereknék az a GPG-Kulcsok hiba. Mi lehet az oka, hogy ez a jelenség szinte mindegyiknél előfordul azt nem tudom. Érdekesség viszont, hogy sima Arch Linuxnál ott nagyon kevés eséllyel fordult elő.

    Elég neked a közel 8000 csomag, vagy van amit hiányolsz?>
    Teljesen jó a 8000 csomag. Minden megtalálható benne amire szükség van, akár videókártya driver, akár nyomtatóhoz való driver.

    Volt gondod a függőségekkel?>
    Amint már írtam a fentiekben a GPG-Kulcsok hibákon kívül nagyon kevés probléma jött elő.

    Használod az AUR tárolót? Másoknak javasolnád a használatát? >
    Az AUR taroló egy nagyon hasznos dolog Arch Linuxnál. Hiszen ennek segítségével telepíthetünk olyan programokat amik esetleg a hivatalos tárolókban nincsenek benne. De vigyázat! az AUR csak saját felelősségre használható ez le is van írva a weboldalon!
    Arch-alapú rendszerekben szinte mindegyikben benne van az AUR.
    Javaslom a használatát de megint csak a fenti mondatomra utalnék- Óvatosan!!! :)

    Köszönöm a figyelmet, további szép napot Nektek, Tiszteletem Ragazzó :)






    VálaszTörlés

  4. Üdvözöllek Ragazzó!

    Én a laptopra telepítettem kb. 1 éve Manjaro Linux-ot. Kísérletnek szántam a rendszert, és itt adtam egy újabb esélyt a KDE asztali környezetnek is, amelytől éveken át mereven elzárkóztam.

    Kellemes meglepetés ért a Manjaro használata közben, hiszen azon túl hogy villám gyors, semmilyen komolyabb problémám nem adódott, ráadásul a KDE is elérte azt a pontot, amikor már el tudom viselni, sőt, szívesen használom. Persze azért az asztali gépemen marad a Cinnamon,

    Végül is a tesztnek szánt rendszer rajt ragadt a masinán, kis túlzással belé szerelmesedtem. A 8000 csomag elég, de azért használom néha az AUR-t is, és természetesen már csak kíváncsiságból is kipróbáltam volna. Semmi gond nem volt ezen a területen sem, szépen stabilan telepít és a frissítés sem problémás.

    Összességében egy stabil, felhasználóbarát rendszer, amivel egy kezdő Linux felhasználó is elboldogulhat, de nem árt hozzá némi vállalkozó szellem.

    VálaszTörlés