2011. március 5., szombat

Arch Linux desktop-on

Mivel korábban megtanultunk feltelepíteni egy alap, Arch-vázrendszert (KATT IDE!), ezért ha megkésve is, de itt az ideje, hogy felhúzzunk rá egy asztali környezetet a komfortosabb felhasználói élményért!

Az Arch Linux leggyakrabban használt és legjobban karbantartott asztali környezete a KDE (mivel több Arch fejlesztő KDE fejlesztő is egyben), a havonta esedékes hibajavító kiadások már a hivatalos bejelentés előtt elérhetőek hozzá. Ebben a "how-to"-ban tehát ennek a telepítésével fogunk megismerkedni.


A cikk megírásának pillanatában a legfrissebb KDE a 4.6.1-es, amire már bátran mondhatjuk, hogy "ez már a KDE4", így már azoknak is alternatíva lehet, akik eddig csak futó kalandokba bonyolódtak az épp aktuális verzióval. Ebben már a Kwin ablakkezelő sebességén is sokat javítottak (eddig az egymagos gépemen, az AGP-s videokártyámmal elég lomha volt), megfelelően beállítva ezt tovább fokozhatjuk (KATT IDE!); továbbá a gtk-s alkalmazások integrálása is sokat javult (oxygen-gtk témamotort, oxygen-refit2 ikontémát használva teljes az összhang, bővebben ITT).


Most pedig térjünk át a konkrét lépésekre! ;)

0; Először is frissítsük a az alaprendszerünket!

pacman -Syyu

1; Utána ágyazzunk meg a kedvenc asztali környezetünknek!

pacman -S gamin dbus alsa-plugins alsa-utils xorg

Ha Intel processzor van a gépünkben, akkor telepítsük fel a következőt is:

pacman -S microcode_ctl

Illetve keressük meg, majd telepítsük fel a megfelelő meghajtót a videokártyánkhoz:

pacman -Ss nvidia/ati/intel stb....

Ha ezzel kész vagyunk, akkor válasszunk a KDE multimédiás rendszeréhez, a Phonon-hoz rendszermodult! Ez lehet gstreamer vagy vlc (esetleg mplayer, de az nem támogatott). A xine modult már nem fogják fejleszteni, ezért azt már ne használjuk (LÁSD ITT!).

pacman -S phonon-vlc/phonon-gstreamer

2; Telepítsük a KDE4-es asztali környezetet!

a; Komplett telepítés:

pacman -S kde kde-l10n-hu

b; Minimális telepítés:

pacman -S kdebase kdebase-workspace kde-l10n-hu

3; Szerkesszük az Arch Linux lelkét, az RC.CONF-ot

nano /etc/rc.conf

A legalsó sorban találjuk a rendszerindulás folyamán betöltődő démonok listáját, ezt a következő módon írjuk át:

DAEMONS=(syslog-ng dbus network netfs alsa crond microcode kdm)

A vastagon szedettek az alaptelepítés részei. Az Arch már nem használ HAL-t, így elég a dbus-t indítani, az alsa a hangrendszerhez szükséges, a microcode csak akkor kell, ha 32 bites Intel processzorunk van, a kdm pedig a grafikus felületű bejelentkezéshez szükséges.

4; Újraindít--> Örül :)

Nagyjából ennyi, ezzel már el lehet indulni ;) Bővebben az Arch Linux wikijében érdemes matatni (KATT IDE!).

Jó szórakozást! :)

Üdv:
~./bicskás

13 megjegyzés:

 1. Pulseaudio-t belehet lőni rendesen? Mivel sima ALSA-val nem ment egyszerre két hang. Anno avval szórakoztam legtöbbet, hogy menjen de nem sikerült. Persze nem KDE alatt.

  VálaszTörlés
 2. Nem tudom, KDE alatt soha nem erőltettem a pulseaudio-t. Ajánlom figyelmedbe a következőket:

  https://wiki.archlinux.org/index.php/Pulseaudio

  http://www.pulseaudio.org/wiki/KDE

  Üdv: bicskás

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. :)

  Csarlee, te is Arch-ot használsz,nem? Az -Syyu-val "erőltetjük" a csomagadatbázisok szinkronizálását mielőtt frissítenénk a rendszert (miért nem próbáltad ki? - hibás parancsot úgysem vesz be). Tehát nem elütés, de kösz az észrevételt ;)

  Üdv:

  ~bicskás

  VálaszTörlés
 5. @Bicskas Maestro, meghajolok nagysagod elott! Ezt nem vagtam le egybol!!!

  Egyebkent igen en is Arch-ot hasznalok desktopon, igaz meg csak kb egy eve.
  Szoval bocs meg1x! Azert esetleg ezt irdd be mert neztem az Archwiki pacman-os reszet de ott sem talaltam...

  VálaszTörlés
 6. Nem kellett volna törölni a hozzászólásodat, én sem "arcoskodásnak" szántam a választ, amit adtam rá.

  VálaszTörlés
 7. Üdv

  A leírásod követve hiányzik egy csomag telepítése. Méghozzá az "xorg". Leteszteltem és nem indul el a kdm ha az nincs fent.
  Más.
  A másik mód a kdm indítására, ha beírod az /etc/inittab fájlba.

  VálaszTörlés
 8. Ha felrakod a videokártyád meghajtóját, akkor az telepíti a xorg-server és a xorg-utils csomagokat, úgy pedig már indul a kdm, de jó ötlet az egészet felrakatni vele, végül is elfér... :)

  A másik pedig igen, a kdm nem csak démonként indítható, de lényegen ez nem sokat változtat.

  ~./bicskás

  VálaszTörlés
 9. Hát semmi nem rántotta magával az xorgot, és ezért néztem is, hogy mi a kínja. Vesat raktam fel, mert vboxban próbáltam ki a KDE-t. És az inittabba írtam be a kdm-et, és simán indul. Sőt alapból egy bejegyzés is van ott neki, csak megfelelően kell kommentezni. :)
  Amúgy archot használok pekwm-el, de a leírás egy kezdőnek tökéletes. :)

  VálaszTörlés
 10. A teljes xorg csomagot csak azután raktam fel h szóba került a cikk kapcsán, az nvidia zárt drivere lerántotta a szükséges cuccokat, így eddig is indult a kdm...

  VálaszTörlés
 11. Üdv, én azzal nem vagyok tisztában, hogy, ha leakarok tölteni egy programot Arch Linuxra, akkor honnan tudom, hogy mi a program neve amit az alapparancs után kell írnom?
  Honnan tudom, hogy milyen programok közül válogathatok?

  Itt gondolom nincsen Ubuntu szoftverközpont.
  Nem értem, honnan tudhatom a programok mi-létét és hogyanját.

  Esetleg tudna valaki segíteni, mielőtt Belevágok az Arch-ba?
  e-mail-es kapcsolatfelvételnek is örülnék, ha rám talál egy profibb Linuxos. Nagyon szeretnék Linuxra váltani, de ilyen információk hiányában nem merek.

  VálaszTörlés
 12. Szia Márton!

  Mivel úgy látom "kezdő" Linuxos vagy érdemes kicsit jobban az Arch után olvasni. Vannak már "könnyebb" Arch-alapú distrók, mint például a Manjaro ami az egyik legígéretesebb Linuxal ismerkedők számára.
  Kérdésedre válaszolva, ha valamit fel szeretné telepíteni a gépedra azt a pacman -S kívánt_program - parancsal teheted meg. Itt sajnos az ilyen Ubuntu-féle szoftverközpontot el kell felejteni. Az Arch linux nem kifejezetteb a kezdők számára készült. Ha csak a sima alaprendszert nézem, eég szép időt kell eltölteni mire "rendesen" úgymond belövöd a rendszert.
  A programok szinte minden distribúcióra feltelepíthetők. Nincs olyan, hogy külön Arch vagy mondjuk Ubuntu. Habár létezik az Archn-nál az AUR ahol a felhhasználók készítik el mondjuk egy hiányzó driver vagy program szerkezetét, de nagy külünbség nem található az alap programok között.
  Elég kényes téma az Arch Linux. Igényel némi nekifutást de ezt már említettem. Nem vészes, nem kell tőle félni, nem harap. :)))

  VálaszTörlés
 13. bocsánat a helyesírásért, kicsit benéztem..:)

  VálaszTörlés