2011. február 23., szerda

Pardus 2011- A török macska megérkezett

Nem túl régen jelent meg a Pardus legújabb kiadása, mely a Törökök szélesebb körben is ismert disztribúciója. Fontos róla tudni hogy nem egy másik disztribúcióból építkezik, hanem teljesen az alapoktól fejlesztették ki a programozók. Létezik belőle fizetős vállalati verzió is, én azonban az ingyenes változatot próbáltam ki. Elérhető magyar nyelven is, köszönhetően a két (?) magyar srácnak akik szabadidejükből áldoztak a honosításra. Köszönjük nekik. :-)

Alapértelmezettként a KDE ablakkezelőt használja, bár telepítés közben olvashatjuk hogy elérhető más ablakkezelővel is. A múlt évben már nyúztam egy rövid ideig, ehhez képest rengeteget fejlődött. De lássuk most hogy néz ki.

Pardus 2011 telepítése

A lemezképet a disztribúció hivatalos oldaláról tudod letölteni, innen: http://www.pardus.org.tr/eng/download/
Ha kiírtad lemezre akkor bootolj be róla és indulhat a telepítés. Régebben volt Live rendszer, én most nem találkoztam vele.
Az első lépés a nyelvi kiválasztása lesz.


Fogadd el a licenc feltételeket.Ellenőrizheted a csomagok épségét.Válaszd ki a billentyűzetet.Dátum és idő beállítása.Particionálás. Mivel virtuális gép alatt dolgoztam így jöhetett a teljes lemez.A rendszerbetöltőnél jó az alapbeállítás.Még egy összefoglaló képernyőt láthatsz mielőtt nekifogsz élesben a telepítésnek.A telepítés kb. 15 percet vett igénybe és közben hasznos információkat tudhattunk meg a disztribúcióról.

Telepítés befejeződött, jöhet az új felhasználó hozzáadása.Add meg a neved és a felhasználóneved. Adj meg megfelelő erősségű jelszót is.Root jelszót is kreálni kell.A fiók létrehozása után betöltődik az asztal.


A Kaptan nem más mint a Pardus beállítás varázslója. Ez az első indítás után végigvezet minket az alap dolgok beállításain.


Programok, multimédia

A Pardus a legújabb KDE verziót használja, alapból nem túl sok program van feltelepítve. Van persze zenelejátszó, böngésző, CD író és még sok egyéb más is.
Irodai csomagból már nem az OpenOffice van fent hanem a LibreOffice aktuális verziója. Ez mindenesetre dicséretes, hogy ilyen gyorsan követik a változásokat.Ami a multimédiát illeti, azzal sincs gond. A szükséges pluginok alapból telepítve vannak, így nem okozott gondot a YouTube videó lejátszása sem. Valószínűleg a rádió is megszólalt volna ha kipróbálom.


Csomagkezelés

A Pardus saját csomagkezelővel rendelkezik, ezt ők Pisi-nek hívják. Ami számomra negatívum volt, hogy mindössze 3000 csomagot listázott ki a Pisi. Ez ahhoz képest is kevés, hogy a Panther is cirka 6000 csomaggal bír, nem beszélve egy Mandriváról vagy Debian származékról.
A programok telepítése nem okozott gondot, a tároló elég gyors és maga a telepítés menete is. Erre nem lehet panasz. A Pisi felépítése egyszerű, minden rögtön kézre áll.
Az asztalon lent található egy macskafej, az jelzi ha friss csomagok vannak.Összegzés

A Pardus ezen kiadása rengeteget változott az előzőekhez képest. Sokkal stabilabb és kiforrottabb a rendszer és szebb is egyben. Negatívumként talán csak a kevés csomagot tudom felhozni, amúgy nincs vele nagy bajom. Azt hiszem kezdők számára ideális lehet. vagy azoknak akik egy vírusoktól mentes rendszerre vágynak és elegendő nekik az alap szoftver választék is. A tökéletes magyarítást szeretném kiemelni, nincs benne hiba az biztos. Egy próbát megér a disztribúció.

7 megjegyzés:

 1. A Pardus 2011-ben a Distrowatch szerint a KDE 4.5.5 van, ami még nem a legújabb, most januárban jelent meg a 4.6.0, és a napokban várható a 4.6.1 megjelenése is. A KDE pedig nem ablakkezelő, inkább asztali környezet, az ablakkezelője a KWin.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm a javítást, tévedni emberi dolog. Azért jobban örülnék pár cikknek a blogba mint az ilyen hsz-eknek. Bár tudom törekedni kell a precizitásra de sajnos nem mindig megy.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Mindenki, aki segíthet :) Most kezdeném az ismerkedést a Linux-szal (lány létemre :) ), és a Pardus nagyon szimpatikusnak tűnik, szeretném telepíteni. Letöltöttem az .iso-t a hivatalos oldalról, de nem találom a telepítős részt. A nyelvválasztás után nekem rögtön az asztal töltődik be, vagy "can't mount media" üzenettel el sem indul a pardus... Mit csinálok rosszul? Nem a live cd-t töltöttem le, arra figyeltem....

  VálaszTörlés
 4. Én úgy tudom, hogy a telepítőkészletbe nincs LIVE mód, tehát az asztal annál a változatnál be sem töltődhet...

  VálaszTörlés
 5. Üdvözöllek benneteket! Kedves Linux-al ismerkedő leány ird ki az .iso-t mégegyszer de ne ujraírható dvd-re,ellenőrizd hogy nem sérüt-e a képfájl,segítség lenne ha leírnád a géped paramétereit ,talán tudunk segíteni. köszönöm üdv:ÜLÜ

  VálaszTörlés
 6. Üdvözöllek benneteket!Szeretném a Pardus 2009.2-höz feltelepíteni a 2011 KDE-ét tokkal-vonóval lehetséges e ? Köszönöm a segítséget

  ÜLÜ

  VálaszTörlés
 7. Sziasztok!
  Meddig támogatott 1-1 verzió?

  VálaszTörlés