2011. február 16., szerda

Frugalware 1.4- Kezdők is kipróbálhatják

Már régóta terveztem hogy kipróbáljam ismét a Frugalware újabb kiadását. Cirka egy éve volt hogy az akkori kiadást nyúztam egy rövid ideig. Akkor még pilótavizsgás telepítője volt, ami mostanra megváltozott. Vagy mégsem? Nos, megmaradt a hagyományos szöveges telepítő, de elérhető grafikus változat is. Én ez utóbbival próbálkoztam és hozzáteszem teljes volt a siker. A Frugalware-ról köztudott hogy nem éppen kezdőknek való a csomagkezelése és a telepítése miatt. Ez mára jelentősen megváltozott. Lássuk.

Frugalware 1.4 telepítése

Először le kell töltened a telepítéshez szükséges képfájlt pl. innen: http://frugalware.org/download/frugalware-1.4-iso
Miután kiírtad bootolj be róla. Az első lesz a nyelvi kiválasztása. A magyaron kívül jó néhány egyéb nyelv is elérhető.A következő ablak egy üdvözlő lesz. Jópofa a célkitűzésük.Billentyűzet kiosztás beállítása. Ha már előzőleg a magyar nyelvet választottad akkor automatikusan a magyarra ugrik.A telepítés során forrásként használhatod a cd-t vagy a hálózati megoldást.Itt jön a particionálás. Nem kell cfdisk-el particionálni, használhatod a grafikus gparted-ed.
A csomagtelepítésnél a fejlesztők arra is odafigyeltek, hogy ki ilyen szinten van. A kezdőknek is van választási lehetőség de azoknak is akik már gyakorlottabbak.Az asztali környezet kiválasztásánál sem kell szűkölködni. Gyakorlatilag minden elérhető ami kell. Kinek-kinek igényei szerint.Végre elindul a csomag telepítés. A grafika az Anacondára hajaz és itt nincsenek színes képek és marketing szövegek mint más disztribúcióknál. A telepítés ideje nálam kb. 15 perc volt, valószínűleg élesben rövidebb lett volna.Települt mind az 1087 csomag.Kardinális rész a rendszerbetöltő telepítése. Általában az MBR jó választás szokott lenni.A felhasználói fiók létrehozásánál először a root jelszót kell megadni.Majd következik a felhasználó és a jelszó megadása.Állítsd be az időzónát.Amennyiben szükséges akkor itt konfigurálhatod a hálózatot. Én később foglalkoztam vele.Az egér és az X kiszolgáló beállítása sem maradhat ki.Befejeződött a telepítés, most már csak újra kell indítani a gépet.Restart után már a telepített Frugalware vár minket.Az asztal egyszerű és minden csicsától mentes. A Frugalware logó és a háttérkép grafikája nekem bejött.Programok

Alapból túl sok minden nincs felpakolva. Ez persze nem baj mert kevesebb fölösleges dolgot kell leszedni. Én a GNOME-ot választottam, valahogy az jön be jobban. A szokásos programokkal találkoztam, persze volt egy-két érdekesség is.

Irodai csomagból már nem az OpenOffice van fent hanem a LibreOffice legújabb kiadása.Érdekes volt a Complex CD jogtár. Ezzel még máshol nem találkoztam. Nem tudom mennyire frissek a jogszabályi változások de talán megnézem egy következő alkalommal.Multimédia

Alapból nincs a Frugalware-ben Adobe Flash de ezt könnyen lehet orvosolni a tárolókból. Nem ment a videó lejátszás csak telepítést követően.
Kipróbáltam egy webes rádióállomást is, az azonban rögtön működött. Úgy gondolom túl sokat nem kell, vesződni az ehhez szükséges csomagok telepítésével.Csomagkezelés

A disztribúciónak sajátos csomagkezelője van a Pacman amit már Arch alatt is láthattunk. A csomagok kiterjesztése .fpm és tar.gz az alap. Szóval egyfajta Slackware Arch keverék.
Létezik itt is grafikus csomagkezelő ami Gfpm névre hallgat. Elérhető grafikus alapú frissítés kezelő is. Nekem nem talált újabb csomagokat.Be tudod állítani a frissítés gyakoriságát és néhány más dolgot is.A csomagkezelője könnyen áttekinthető és gyors is egyben.A beállításokban próbáltam megtalálni hogy hol lehet másik tükörszervert találni de ilyen nem volt. Persze nagy szükség nincs is rá mert ami van azzal semmi gond nincs.Természetesen nem hagyhattam ki a csomagtelepítést sem. Pozitívan csalódtam. A tömörítéshez képest is gyors volt, nem kellett túl sokat várakoznom. Szintén pozitívumként emelném ki hogy minden számomra fontos csomagot megtaláltam. Még a grafikus tűzfalból is többfélét felkínált a rendszer. Nem tudom pontosan mennyi csomag érhető el a tárolókban mert ezt nem írta ki a Gfpm de valószínűleg több mint elég.
Összegzés

Ahogyan az elején már utaltam rá, pozitívan csalódtam ebben a disztribúcióban. A telepítése nem éppen öt kattintás, de így a grafikus felületen keresztül minden érthető és nagyot nem lehet hibázni. Érdemes azonban az internetet előre beállítani.
A csomagválaszték nekem elégnek bizonyult és a csomagok telepítése sem ördöngösség.
Szerettem volna auto logint engedélyezni, de valószínű hogy ez is csak konzolos matatással működik mint Fedora GNOME változata alatt.
A multimédiához minden megvan ami kell és a többi beállítással nem kell túl sokat vesződni. A disztribúció elég gyorsnak mondható, nem találkoztam lassulással vagy fagyással. Egyre inkább úgy érzem most már alkalmas arra hogy kezdők is kipróbálják és használják. Ha valaki vágyik egy kicsit arra, hogy a nagy népszerűségnek örvendő és néha túllihegett disztribúciókon kívül mást is használjon, akkor semmiképpen ne hagyja ki a Frugalware-t.

2 megjegyzés:

 1. Jó kis leírás, köszönet érte...

  VálaszTörlés
 2. sziasztok:)
  a cikknek köszönhetően kipróbáltam...
  háát... a telepítő mit sem fejlődött... ha csomag választáshoz nyúl az ember, ugyanúgy elszáll segmentation faultal, mint évekkel korábban... nem igaz, h ezt a bugot nem tudják már megoldani... ezt a hagyományos szöveges telepítőre írtam, a gui-st ki sem tudtam próbálni... 4 db gépen volt módom próbálkozni, egyiken sem indult el...
  maga a rendszer tényleg karcsú, ezt most jó értelemben:) gyors, keveset fogyaszt, jól kezelhető a pacman-nel.
  a csomagok... na ez a következő gondja enek a distronak, elég sok a csomag, persze tudom, mihez képest:) debiánhoz képest tényleg nem sok, de slackihoz, sőt arch-hoz képest is sok, persze ha csak a saját csomagok számát nézzük, tehát az archot, aur, a slackit slackbilds, slacky.eu stb. források nélkül. szóval szerintem a csomagok száma általános célokra bőséges, lenne, ha... ha elérhetőek lennének mindig, de sajnos ez nem így van... nem tudom, de úgy tűnik nem igen foglalkoznak a csomagok karbantartásával... én kb. 4 éve próbálgatom ezt a distrot, és nzegetem a csomagok elérhetőségét, pl. skype, opera, googleearth, openarena, stb.. ezek a csomagok többször elérhetetlenek, mint igen... igen lehet jelezni, h nem megy, ok, mondjuk rendbe is teszik... ár hét után már megint nem megy, szólsz, egy darabig megy, majd megint nem... azért ez sem egy járható út szerintem... és itt jön ki az a hátrány, h máshol nem találsz hozzá csomagot, mint debian, fedora, stb. vagy akár a slackihoz... ha itt nincs, ill nem megy valamiért, akkor rakhatod forrásból... tudom a fruginak még ott a gitt, a repoman-nel, sok csomag azért nincs ott, ill. amiket írtam, mint notóriusan, éppen nem elérhető csomag, azok pont innen jönnének, sajna tényleg csak jönnének... nagy kár ezekért, ezek alapvetően befolyásolják a használatot, pár saját vagy éppen pl. kde bugocska simán belefér, ezek megvannak a többi terjesztésnél is, de a fentiekkel kiegészülve, már kellemetlen tud lenni a használat. igazából ezek nem is megoldhatatlan dolgok, a csomagok karbantartóit csak lehetne egy picit több figyelemre ösztökélni, a telepítő bugját meg csak meglehetne oldani...
  és ekkor már tényleg nem csak jó lenne a frugi, hanem jól használható is.

  VálaszTörlés