2009. december 3., csütörtök

A tökéletes desktop-Opensuse 11.2 telepítése GNOME felülettel

Több fórumot is szoktam olvasgatni a különböző disztribúciókkal kapcsolatban. Ha ezekben valaki is ír az Opensuse-ról, az a legtöbb esetben nincs túl jó véleménnyel róla. Nem tudom miért, mert tőlünk nyugatabbra meg eléggé felkapott disztribúciónak számít. Javasolható kezdőknek és haladóknak egyaránt, mert mindenki megtalálja a számítását benne. A Yasttal gyakorlatilag mindenféle beállítás megoldható. Elég sok csomag található hozzá alapból is, de a közösségi tárolók engedélyezésével még továbbiakkal bővíthetők. Ha valaki kedvet kap a kipróbálásához, akkor a leírás segítséget nyújthat a telepítéssel kapcsolatban. A cikkben Live cd-n keresztül mutatja be a szerző az Opensuse telepítését.

Az alaprendszer telepítése

Töltsd le a lemezképet innen http://download.opensuse.org/distribution/11.2/iso/openSUSE-11.2-GNOME-LiveCD-i686.iso, majd írd ki lemezre és bootolj be róla.A menüből válaszd ki az Opensuse Live módot.Így néz ki az asztalod. Kattints a telepítés gombra.Elindul a telepítő. válaszd ki a nyelvet és a billentyűzet kiosztását.Add meg az időzónát.A particionálási résznél saját magadnak is létre hozhatod a partíciókat vagy elfogadhatod az alapértelmezett kiosztást is.Létre kell hoznod egy felhasználói fiókot jelszavakkal. Beállíthatod hogy a root és a sima jelszó megegyezzék.Még a telepítés előtt láthatsz egy összegzést. Ha minden OK, akkor telepítő gomb.Meg kell erősítened a telepítést azzal hogy újra a gombra kattintasz.Az Opensuse 11.2 képfájl az alapbeállításokkal a merevlemezre másolódik.A telepítés befejeztével újra kell indítani a gépet.


Az első bejelentkezés

Az első újraindítás után az Opensuse megpróbálja elvégezni az alapbeállításokat. Automata konfigurációnak is nevezhetjük.

Beállítás után így néz ki az asztalod.Csomagok frissítése

Ellenőrizzük le hogy elérhetők-e frissítések a rendszerhez. Ehhez indítsuk el a Yastot.Adjuk meg a jelszót.Yaston belül válaszd az Online frissítést.A megnyíló ablakban láthatod az elérhető frissítéseket. Kattints az alkalmaz gombra.Frissítések letöltése és telepítése folyamatban van.


Szoftver tárolók szerkesztése

Ha szeretnél a tárolókat szerkeszteni vagy éppen bővíteni, akkor el kell navigálni a Yasthoz.Itt meg kell adni a jelszavunkat.Majd válaszd ki a Szoftvertárolók menüt.Megnyílik a tárolók ablaka. Kattints rá a hozzáadás gombra.Válaszd ki a közösségi tárolókat.Láthatunk egy listát az elérhető tárolókról. Érdemes mindet kiválasztani. Ok.Az elérhető csomagok listái letöltődnek a tárolókból. Néhány esetben importálni kell a nyilvános kulcsot a tárolóhoz. Tedd ezt.Esetenként licenceket is el kell fogadnunk.Hozzáadhatjuk a Google szoftver tárolót is.Válaszd ki azt URL megadását.A név lehet Google és a tároló linkje http://dl.google.com/linux/rpm/stable/i386 A végén bezárhatjuk a Yastot.Szoftverek telepítése

Miután hozzáadtad a szükséges tárolókat, eljött az ideje a telepítésnek. Számítógép/Szoftverek telepítéseAdd meg a root jelszót.Megnyílik a szoftver kezelő.Itt lényeges hogy az "összes" nevű gomb legyen kiválasztva. Használhatod a keresőt ha valaminek nem tudod a nevét. Ha megvan a csomag akkor jelöld ki telepítésre és kattints a telepítés gombra.Jobb oldalon láthatsz egy összegzést a választott csomagokról.Ha minden rendben akkor alkalmaz gomb.Csomagok letöltése és telepítése folyamatban van.Telepítés után újra kell indítani a gépet.Tehát Számítógép/Leállítás... és válaszd ki az Újraindítás menüt.Kodekek telepítése

Csak indítsd el a Firefoxot és kattints a linkre http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp Nyisd meg az alapértelmezett csomagkezelővel.A csomagkezeleő telepíteni fogja a kodekeket. Kövesd a telepítő utasításait.


True Type fontok telepítése

Csak kattints a linkre ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/suser-jengelh/AnyDistro/noarch/MicrosoftFonts-1-jen14.noarch.rpm és válaszd ki a megnyitás csomagkezelővel menüt.Kattints a telepítésre.Add meg a root jelszót.Csomag telepítése folyamatban van.Most már leellenőrizheted a betűket a szövegszerkesztőben.Skype telepítése

Kattints a linkre http://www.skype.com/download/skype/linux/ majd a letöltés gombra.Válaszd ki az Opensuse 11-et.A megnyíló ablakban válaszd ki a telepítés csomagkezelővel menüt és telepítsd fel.Google Earth telepítése

Először indítsd el a terminált root jogosultságokkal:

su

majd írd be a következőket.

cd /home/ragazzo/Desktop
wget http://dl.google.com/earth/client/current/GoogleEarthLinux.bin
sh GoogleEarthLinux.bin

Letölti és telepíti a Google Earth programot. Kattints a telepítés gombra.Telepítés után bezárhatod vagy el is indíthatod a programot.Forrás: http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-opensuse-11.2-gnome

2 megjegyzés:

  1. Szerintem az openSUSE inkább, sőt kifejezetten KDE-disztró: eddig az összes Gnome-os kiadásuk elég trágyára sikerült (11.1-ben próbáltam utoljára). Ha OpenSUSE, akkor érdemesebb a KDE-s változatot használni, az elég jó, igényesen összerakott.

    Állítólag most nagyon jó lett az új verzóra való frissítés: úgy harangozták be, hogy elég zökkenőmentes, és nem újrahúzással kell megoldani az rendszert teljes verzió-upgrade-jét. Erről tud valaki valamit mondani? Javult a csomagkezelés?

    VálaszTörlés
  2. Egyelőre nem használok ilyet, de hiszek neked. Tudom hogy GNOME-ról átálltak KDE-re alapértelmzett ablakkezelőben. Elméletileg kellene mennie az rpm csomagos disztróknál is a szoftveres frissítés. Fedoránál van egy segédprogi, ennél nem tudom kell-e ilyen. Azért lett GNOME-os leírás, mert ilyen volt az eredeti cikk.

    VálaszTörlés