2009. december 4., péntek

Többlapos nyomtatás linux alatt

A következő cikket Szabó Kristóf küldte nekünk és nagy örömmel publikáljuk a leírását ami a többlapos nyomtatásról szól. Köszönjük Kristóf! :-)

Többlapos nyomtatás Linux-on

A teljes értékű desktop használat része a nyomtatás, és az utóbbi néhány évben a CUPS projektnek köszönhetően a Linux rendszerek képességei ezen a téren is sokat fejlődtek. Sőt a legutóbbi Gnome kiadásokban már a nyomtató panel olyan opciókat (többlapos, duplex nyomtatás) is kínál, amelyek a hőskorban csak mpage-es trükközéssel voltak elérhetőek.

A történet árnyoldala, hogy az OpenOffice -- ahonnan szinte a leggyakrabban nyomtat az ember -- saját nyomtatópanelt használ, amely ilyen szempontból nem különösebben felhasználóbarát (a 3.2 verzióban lehet hogy lesz új változat), tehát ha többlapos nyomtatást szeretnénk, akkor trükközni kell. Az egyik lehetséges és felhasználóbarát megoldás a gtklp program telepítése.

Ez a kis segédalkalmazás a különböző alkalmazások és a CUPS nyomtatósora közé illeszthető és segítségével olyan nyomtatási paramétereket is beállíthatunk, amelyeket az adott alkalmazás nem támogat. A legtöbb esetben beállítása pofonegyszerű (a nyomtatási sor kezelő alkalmazást kell lecserélni az alapértelmezett lpr-ről gtklp-re), de pont az OpenOffice esete kicsit bonyolultabb, ugyanis ott a gtklp-t mint külön PDF konvertáló programot kell konfigurálnunk.

A gtklp telepítését és az OpenOffice konfigurálását menetét mutatja be az alábbi screencast Ubuntu Linux-on.



Röviden összefoglalva:

1. sudo apt-get install gtklp
2. /usr/lib/openoffice/pragram/spadmin
3. Új PDF konverter típusú nyomtató felvétele, melynek parancssora gtklp

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése