2009. december 1., kedd

Linux Mint 8 telepítése

Be kell valljam ez az egyik kedvencem az Ubuntu alapú disztribúciók közül. Már több alkalommal is felpakoltam a különböző verziót és nem nagyon volt vele gondom. Illetve csak a hatossal... Azt mondom elég jól összerakták és szerintem nagyon szép. De tényleg. Tudom hogy a Distrowatch nem éppen mérvadó, de ott is felkúszott a harmadik helyre. Valószínűleg itt is marad egy darabig amíg nem jön újabb trónkövetelő.
Ha egy olyan ismerősömnek ajánlanék linuxot aki még csak nem is hallott róla, akkor ez benne lenne a top háromban. Minden megvan benne alapból ami szükséges és borzalmas egyszerű telepíteni. Meg használni is.

A cikk most is a Howtofoge-ról származik mint a legtöbb ilyen hosszú leírás. Lássuk akkor miről is lesz szó.

Az alaprendszer telepítése

Töltsd le a cd képfájlt innen: http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/stable/8/LinuxMint-8.iso
Írd ki lemezre majd bootolj be róla.Betöltődik a rendszer nem túl gyorsan ezért légy türelmes. Ekkor még nincs változás a merevlemezen.Így néz ki a Linux Mint asztal. Kattints a telepítő ikonra az installálás megkezdéséhez.Elindul a telepítő. Válaszd ki a nyelvet.Válaszd ki az időzónát.Billentyűzet kiosztása.Elérkeztünk a merevlemez particionálásához. Ha csak a Mint megy fel a gépre akkor választhatod a teljes lemez felhasználását, vagy akkor ha nem vagy tisztában hogyan oszd fel a lemezed. Tovább.Írd be a teljes neved, nickneved és a jelszavakat. Tovább.Itt láthatsz egy összegzést a telepítés megkezdése előtt. Ha minden rendben van akkor kattints a telepítés gombra.Telepítés folyamatban van. Légy türelemmel.A telepítés befejeztével indítsd újra a gépet.A rendszer leállása folyamatban van, vedd ki a lemezt. Üss entert az újraindításhoz.Jelentkezz be a felhasználóneveddel és a jelszóval.Első bejelentkezés után ez a képernyő fogad. Nyugodtan zárd be az ablakot.Így néz ki az üres asztal.A rendszer frissítése

Az első alkalommal történő belépéskor a jobb alsó sarokban látni fogsz egy nyitott lakatot. Ez annyit jelent, hogy szoftverfrissítések érhetők el. Ezért nyisd meg a főmenüt és kattints az Összes alkalmazás gombra.Aztán Alkalmazások/Adminisztráció/Frissítés kezelőÍrd be a jelszavadA frissítéskezelő készít neked egy listát az elérhető frissítésekről. Kattints a telepítés gombra.Frissítések letöltése és telepítése folyamatban van. Légy türelemmel.Most már bezárhatod az ablakot.Flash Player

A Linux Mint alapból tartalmazza a flast. Ennek ellenőrzéséhez indítsd el a Firefoxot és a címsorba írd be hogy about:plugins A listában látnod kell a flasht is.NVIDIA/ATI meghajtók

Amennyiben ilyen kártyával rendelkezel és szeretnéd teljesen kihasználni a 3D-s képességeit akkor érdemes telepítened a szükséges meghajtó szoftvert. Ehhez navigálj el az Alkalmazások/Adminisztráció/Eszközmeghajtók menühöz. Ez megkeresi és letölti neked a hiányzó meghajtó programokat.


Szoftverek telepítése

Szoftverek telepítéséhez érdemes megnyitni a Synaptic csomagkezelőt. Alkalmazások/Adminisztráció/SynapticÍrd be a jelszavadÍgy néz ki a Synaptic. Használd a keresőt hogy megtaláld a hiányzó programot.Ha megvan ami kell akkor dupla kattintás és a listából válaszd ki hogy kijelölés telepítésre.Ha a csomag rendelkezik valamilyen függőséggel akkor azt fogadd el.Amennyiben minden program megvan akkor kattints az alkalmaz gombra.Erősítsd meg a választást újra az alkalmaz gombra kattintással.Csomagok letöltése és telepítése folyamatban van.Néhány programnál el kell fogadni a licenc szerződést. Pl. ilyen a Google Earth.A Virtualbox telepítésénél felugrik egy ablak. Kattints a tovább gombra a telepítéshez.A végén bezárhatod a Synapticot.A Virtualbox telepítése után még van egy kis dolgod, ezért nyiss egy terminált.... majd írd be hogy

sudo usermod -G vboxusers -a felhasználónév

True Type fontok

Ez is fent van alapból. Az ellenőrzéshez indítsd el a Writert és nyisd le a listát.Forrás: http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-linux-mint-8-helena

10 megjegyzés:

 1. En szeretem ezt a distro-t.
  Szep, gyors, stabil, konnyu hasznalni.

  VálaszTörlés
 2. Legjobb ubuntu fork: jobb, mint az origin.

  VálaszTörlés
 3. Nekem is nagyon megtetszett, telepíteni is akartam, de hibát ír ki a monitor:
  "Out of range 93 khz/59 hz"
  Valaki nem tudja erre mi a gyógyír?

  VálaszTörlés
 4. Szerintem az egyik legjobb disztribúció. Én régebb óta használom és telepítéskor sem találkoztam semmilyen hibával. http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__625119-linux-telepitesi-hiba-hogy-oldhatnam-meg De néz meg itt a választ.

  VálaszTörlés
 5. szerintem is
  mindenféle tárolók,henkelések nélkűl is jó alapcsomag

  VálaszTörlés
 6. Nem Tudok csatlakozni.Dsl hába állítom be nem csatlakozik.Mindent beírok rendesen a helyére de semmi.Valaki segítsen?

  VálaszTörlés
 7. Sajna van benne egy bug, úgyhogy terminál megnyit, majd sudo pppoeconf Aztán nagyjából végig enterezed az egészet, és ahol kell megadod a felhasználónevet és a jelszót. Mennie kell. Ha végeztél indítsd el a böngészőt.

  VálaszTörlés
 8. Hát ez van.Végig csináltam Amit kért se semmi a vége megit.Nem bírom rá venni,hogy csatlakozzon.Úgyanugy prúbáltam egy másik Ubuntu alapút de azzal is úgyanaz a gond.Ubuntuval végeztem,de nem végleg.

  VálaszTörlés
 9. Ez a bug minden ubuntu alapú disztrót érint. Csak a konzolos megoldással lehet netet csiholni.

  VálaszTörlés
 10. Nekem nem volt vele semmi gondom.Azonnal megy a kábeles net meg a wifi is.
  Teljesen elégedett lennék vele,csak a terminál parancsok mások mint amit az Ubi használ.Legalábbis nekem nem sikerülnek a dolgok ugyanazokkal a parancsokkal.

  VálaszTörlés