2009. november 9., hétfő

Mandriva 2010 bemutatása

Előszó

Nem mondhatom hogy túl régóta, de Mandrivát és származékait használom. Előtte Ubuntuval izzítottam a gépem, de eljött a nap hogy váltsak. Ennek okait korábban leírtam így nem ismétlem önmagam. Jelenleg Mandriva One KDE felülettel a mindennapi oprendszer. Azt kell mondjam teljes mértékben elégedett vagyok vele. Bár eddig GNOME használó voltam, de úgy gondolom adni kell egy esélyt a másik oldalnak is. Meg kell mondjam elég jól sikerült a Mandriva 2010-es kiadása főleg a KDE 4.3-al. Egyszerűen szép. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy nem találtam bugosnak. Az előző kiadás nem volt éppen hibamentes. A sebességre sincs panaszom, szerintem az ext4 miatt még gyorsabb is lett valamivel. Aki eddig félt az rpm-es csomagkezeléstől azt meg kell nyugtassam. Elég gyors és stabil. Legalábbis nekem. Egy szó mint száz, szeretnék egy jó kis leírást fordítani erről a nagyszerű disztribúcióról. Ismét a Distrowatch-ot találtam a legjobb háttérinformációnak.

A Mandriva egyike a legrégibb disztribúcióknak. Több mint 10 éves fennállása alatt szinte csak a neve változott, a felhasználóbarátsága nem.
A honlapjuk egyszerű és áttekinthető, könnyen lehet navigálni a menüpontok között. Négy fajta változatban lehet letölteni ezt a disztribúciót:

  • One: ez CD-s változat, és minden lényeges szoftvert tartalmaz. A meghajtó programokat is.
  • Free: DVD formátumban tölthető le, és kizárólag szabad szoftvereket tartalmaz.
  • Power Pack: ez a fizetős verzió, azonban minden Mandriva szoftvert tartalmaz.
  • Flash: hasonló a Power Packhoz, csak USB drive-ra optimalizálva
Létezik még szerver verzió is, de a cikkíró a KDE változatot próbálta ki. Akinek a GNOME jobban bejön telepítheti azt is.

" Az első alkalommal a live CD-t próbáltam ki mind laptopon mind asztali gépen. Letöltöttem a CD-ket és leellenőriztem van-e benne hiba. Az első meglepő dolog az volt számomra, hogy a lemezen volt egy angol és egy francia nyelvű használati utasítás is. A kézikönyv tartalmazott leírást a telepítésről, a beállításokról, hibaelhárításról, stb. Nagyon hasznosnak bizonyult.

A Mandriva CD rögtön grafikus módon indult, ami általában jellemző a modern disztribúciókra. A rendszer néhány alap információt kérdezett mint az idő, nyelv, billentyűzet kiosztás, licenc elfogadása. A Mandriva desktop egyike a legszebbeknek amit láttam, a kék témával és a kézreálló ikonjaival amivel nagyszerűen lehet navigálni a menüben, elindítani a telepítést vagy upgradelni kereskedelmi verzióra. Alul a tálcán található a beállító központ, a navigációs menü, folyamat lista,stb. A tálcáról különböző alkalmazásokat indíthatunk el mint Firefox, asztal beállításai, beállítás központ, stb. Miután megbizonyosodtam arról hogy minden működik, elindítottam a telepítőt.

A Mandriva telepítője kellemes meglepetés, és igazán odafigyel arra hogyan szeretné a felhasználó particionálni a merevlemezt. Amennyiben a teljes lemezt használod fel,akkor a telepítő javasolja az adatmentést. Maga a lemez particionálás meglehetősen egyszerűen megy, ugyanis nagyjából létrehozás, formázás, törlés és átméretezés menükból áll. Annak örültem, hogy a telepítő immáron támogatja az ext4et is, ami más disztribúcióknál alapértelmezett. Innentől a telepítő leellenőrzi a merevlemezt és felajánlja hogy eltávolítja a nem használt szoftvereket. Ez jó ötlet a hely felszabadításra.

A CD-ről minden felmegy a merevlemezre és nincs lehetőség annak kiválasztására mi települjön és mi nem. Az egész kb. 3GB helyet foglal el. A telepítő még megkérdezi hogy hová szeretnéd telepíteni a GRUB-ot. Az alapbeállítás tökéletesen megfelel a legtöbb embernek. Inditsuk újra a gépet. Betöltődés után meg kell adni a felhasználónevet és jelszavakat. Azután regisztrálni kell a Mandrivát, amit persze át is lehet ugrani. Ha ezen is túl vagyunk, akkor eljutunk a login képernyőig.

A rendszer telepítés után automatikusan érzékelte és hálózati kapcsolatot a laptopomon egy Intel wifi kártyával. A videokártyát szintén a beavatkozásom nélkül érzékelte és telepítette. Elmondható, hogy az összes hardvert szépen kezeli. Egyetlen kivétel a mobil internet kártyám, amit érzékelt ugyan, de hibásan CD meghajtónak ismerte fel. Ez majdnem általános, ahogyan a Windows és néhány linux disztribúció is akként ismeri fel. Az tény hogy csak kevés disztribúció mint a Fedora és az Ubuntu használta megfelelően a mobil internetet. Azt tapasztaltam hogy a felfüggesztés funkció működött a laptopon.

A másik problémám a hang volt ami sem a laptopon sem az asztali gépen nem működött jól. Szükséges volt a beállító központban ténykedni egy kicsit. Valószínűleg a fő ok az volt, hogy a Mandriva a Pulse Audiot használta alapból, habár néhány Pulse Audio. A hang beállítás eszköz lehetővé tette a szükséges csomagok letöltését. Ha valamilyen eszközt csatlakoztattam, akkor a rendszer kijelezte ezt. Legyen akár USB drive vagy éppen kamera.

A Mandriva alapból elég szép kis gyűjteményt telepít a rendszerre. Ebben benne van a Firefox 3.5, az Openoffice 3.1, kodekek, audio és video lejátszók, GIMP, instant messengerek és számos hasznos program. Nem láttam egyetlen CD író programot sem a menüben, de könnyedén telepíthetők a tárolókból. Az mp3 és flash lejátszás alapból működik.

A beállító központ talán a legjobb beállítási lehetőség amit valaha láttam. A fő panelen könnyedén áttekinthető ikonokat látunk. A szoftverkezelés csoportban található a szoftverek hozzáadása és eltávolítása amivel könnyedén telepíthetünk új programokat. A hardver részben van a hang beállítás, nyomtatás és szkennelés konfigurálása, egér beállítás ,stb.
A hálózati részben konfigurálhatjuk a hálózatot.

A rendszer csoport széles körű lehetőséget rejt magában. Benne van a bejelentkezés beállítása, dátum és idő beállítása, lokalizáció, menüstílus. Még megtalálhatók a biztonsági beállítások is, ahol a tűzfalat és a szülői felügyeletet lehet módosítani. Végezetül beállíthatod a menü stílust, kezelheted a merevlemezt. Összességében nagyon jó, hogy olyanok is tudják kezelni a beállításokat akikmek nincs nagy tapasztalatuk. Természetesen tapasztaltabbak is megtalálják a nekik való részt.

Talán többen nem tudják, hogy a Mandriva létrehoz egy vendég fiókot is korlátozott hozzáféréssel. Ez arra tökéletesen megfelel hogy a gyerek "garázdálkodjon" a gépen.

Az alkalmazások menüben található egy bejegyzés ami Rpmdrake-re hallgat. Ezzel lehet a csomagokat kezelni vagyis telepíteni és eltávolítani. Az Rpmdrake hasonló a Debian alatt megszokotthoz. Ugyanolyan könnyű használni ezt is.

Ha megvizsgáljuk a Mandriva sebességét, akkor elég gyorsnak mondható, de persze vannak nála gyorsabbak is. A normális működéshez javaslok egy 1GB-ot amivel a KDE felület elég gyors lesz.

Néhány nap Mandriva használat után elégedett vagyok vele. A KDE itt működik a legjobban az összes disztribúció közül, vagyis kevés vagy semennyi hibával. Gyakorlatilag nem találtam stabilitási problémát. Rengeteg dokumentáció érhető el mind kezdők mind haladók számára. A rendszer, különösen a beállító központ gyönyörű és öröm használni. A jelszó nélküli belépésen kívül nem találtam biztonsági hibát, és a grafikus csomagkezelő is jól teszi a dolgát.

A Mandriva csapat jó munkát végzett, mert egy jól megszerkesztett egyvelege a kereskedelmi és a közösségi nyílt forráskódú szoftvereknek. Amennyiben egy olyan disztribúciót keresel amit javasolni szeretnél linuxot nem éppen kedvelő ismerőseidnek akkor ez lesz a megoldás. Miért? Mert zökkenőmentesen működik, rengeteg lehetőséget kínál számodra, gyakorlatilag parancsok használata nélkül is kezelheted a rendszert. Erősen javaslom a kipróbálását.

Forrás: http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20091109#feature

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése