2009. november 21., szombat

Grafikus tűzfal (Gufw) telepítése Ubuntu 9.10 alá

Azt olvastam több helyen is, hogy a Windows kb. 10-15 percig bírja internetre kötve tűzfal és egyéb biztonsági programok nélkül. Ez nem túl sok, és sajnos szükség is van a védelemre. A blog olvasóinak többsége linuxot használ, tehát nagyobb biztonságban böngészheti a webet. Tűzfalra azonban itt is szükség van amit a kernel tartalmaz. Ennek konfigurálásához (nem guruknak) szükség van egy grafikus felületre. Több megoldás is létezik, a cikk a gufw vagyis egyszerű grafikus tűzfal telepítését és használatát mutatja be.

Az Ubuntu 9.10 rendelkezik parancssoros tűzfal szkripttel amit ufw-nak hívnak. Ebben nem található grafikus felület. Ezen segíthet nekünk a gufw ami gyakorlatilag grafikus felülettel látja el a tűzfalat. Az alap Ubuntu tárolókból könnyedén telepíthetjük terminálban vagy az Ubuntu szoftverközpontban.

Indítsuk el az Alkalmazások/Ubuntu szoftverközpont nevű alkalmazást. A keresőbe írd be hogy gufw. A következő eredményt kell kapnod, majd kattints a nyílra a sor végén.Itt kattints a telepítés gombra. Ekkor meg kell adnod a root jelszót és végifut a telepítés.Gufw használata is egyszerű lesz. Elindíthatod a Rendszer/Adminisztráció/Firewall configuration menüből. Alapértelmezésben a gufw ki van kapcsolva. Jelöld ki a négyzetet a bekapcsoláshoz.
A bekapcsolt gufw minden bejövő kapcsolatot blokkol, a kimenők engedélyezettek. Ha szükséges akkor tudsz ezen változtatni a hozzáadás gombra kattintással. Felfedezhetsz néhány előre beállított szabályt, de te is létrehozhatsz újakat. Minden programnak vagy szolgáltatásnak a következő lehetőségeket választhatod: engedélyez, megtagad, visszautasít, korlátoz. Ha megtagadod a kapcsolatot, akkor "akció" esetén csendben eldobja a csomagot, míg visszautasítás esetén a csomag eldobása mellett egy visszajelzés is megy a feladóhoz.Néhány szolgáltatás előre be van állítva. Ezek: ftp, imap, pop3, smtp, ipp, vnc, nfs, stb.Itt vannak az előre konfigurált programok: Amule, Deluge, Transmission, KTorrent, stb.Az egyszerű fül alatt sima beállításokat végezhetsz el, vagyis egy portot engedélyezhetsz vagy tilthatsz le. Természetesen ezen belül megadhatod hogy TCP vagy UDP.A haladó fülnél már port tartományokat engedélyezhetsz vagy tilthatsz.Így néz ki az ablak beállított szabályokkal.Ha egy egyszerűen használható grafikus tűzfalra vágysz, akkor a gufw lesz a te választásod. Nem mintha a Firestarter túl bonyolult lenne, de ez talán még egyszerűbb.

Forrás: http://linuxbsdos.com/2009/11/07/install-a-graphical-firewall-client-on-ubuntu-9-10/

2 megjegyzés: