2009. június 1., hétfő

PC BSD jellemzői

Ha már elgondolkoztál azon hogy kipróbálod a pc bsd-t, akkor még adok hozzá egy kis segítséget. Találtam angol nyelvű leírást erről a bsd-ről, és megpróbálok egy hevenyészett fordítást készíteni azoknak akiknek nem megy az angol. Akkor kezdjük.

Mik a PC BSD céljai:

  • a szotver telepítés olyan egyszerű legyen, amennyire csak lehet. Telepíthetsz szoftvereket dupla kattintással, és a programok úgy települnek fel, hogy egyáltalán nem kell aggódnod a függőségek miatt. Letölthetsz PBI fájlokat ingyenesen a www.pbidir.com honlapról.
  • Cél, hogy olyan operációs rendszert készítsenek, ami csak a legalapabb alkalmazásokat tartalmazza. Ettől lesz rendkívül gyors is egyben. Telepíthetsz további szoftvereket igény szerint.
  • A kiadások visszafelé kompatibilisek.

Miért érdemes PC BSD-t használni?

A PC BSD-t kifejezetten a közönséges számítógépekre, és átlag felhasználó számára tervezték. A rendszer telepítése mindössze néhány kattintásból áll, és néhány perc múlva készen is van a telepítés. A hardvereket automatikusan észleli, és a többi eszközt is az első indítás után. Az otthoni felhasználók is könnyen eligazodnak a KDE felületen.

A PC BSD biztonságos, stabil, amit a BSD családnak köszönhet. Mentes a vírusoktól is. Nyugodtan böngészheted az internetet. Nem kell aggódnod a trójaiaktól, férgektől, vírusoktól, adware-től és a spyware-ektől. Futtathatsz nyílt forráskódú alkalmazásokat, számos Windowsos programot, és elég sok linuxosat is.

A PC BSD nyújtja számodra mindazt, amit egy modern operációs rendszer megadhat. Jellemző a gyorsaság, a stabilitás, a megbízhatóság és a könnyű kezelhetőség. A csomagokat is csak néhány egérkattintással telepítheted. A PC BSD-ben most kombinálhatod a Free BSD stabilitását a Microsoft Windows könnyű kezelhetőségével. Tehát a következő funkciók elérhetők számodra:

  • csevegés a barátokkal Yahoo-n, MSN-en, IRC-en
  • böngészés a weben és e-mailek küldése
  • mp3, zenei adók hallgatása
  • bittorrent használata p2p technológián keresztül
  • képek szerkesztése és megtekintése
  • játssz a játékokkal egyedül vagy online többfelhasználós módban
  • írj és rippelj lemezeket és nézz DVD videókat
  • írj meg egy levelet, készíts el egy táblázatot vagy szerkessz adatbázist,stb.

Nézzük mik a főbb különbségek a PC BSD és a Windows között.

  • a PC BSD teljesen ingyenes, és nyílt forráskódú
  • nincs regisztrációs adatbázis, így több hónapos használat után sem fog belassulni
  • itt nem kell tartanod a vírusoktól trójaiktól, spyware-ektől és malware-ktől amik megfertőzhetik a Windowst
  • nem szükséges töredezettségmentesítened, így nem lassul be a géped

Végül nézzük a csomagkezelését.

A PC BSD csomagkezelése eltér a legtöbb unix/linux-tól.Ahelyett hogy a freebsd ports vagy csomagrendszerét használná, egy úgynevezett pbi fájlkiterjesztésű csomagokat használ. Minden szükséges dolgot a pbi tölt le. Csak duplán lett kattintani, és a varázsló végigcsinál mindent. Ugye hogy milyen ismerős? Persze itt meg kell adni a root jelszót. Az eltávolítás is végtelenül egyszerű. Tehát egy pbi fájl telepítése ugyanolyan egyszeű mint Mac vagy Windows alatt.

A PC BSD-nek ez a fajta csomagkezelése megoldja a függőség problémáját is, ami elég gyakran előfordul linux esetében. Ez az a dolog, ami jelentősen megkülönbözteti a legtöbb operációs rendszertől. Ha pbi-vel tekepítesz, akkor minden összetevő egy könyvtárba települ. Általában ez a /Programs könyvtár. Megint csak van egy kis deja vu-nk, ugye?


Forrás: http://docs.pcbsd.org/guide/

7 megjegyzés:

  1. Erről magyarul és többet a :
    http://pcbsd.mosfet.hu/
    oldalon.

    Hamarosan én is megVBoxolom.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudtam hogy még figyelemmel követed a blogjaimat. Ez jól esik. Azt nem értem, hogy ha ennyire jó a pcbsd, akkor miért nem terjedt el itthon jobban? Nekem a leírás, és az első tapasztalatok alapján tetszik. Lehet hogy csak a reklám hiányzik. Köszi a linket, már néztem én is korábban.

    VálaszTörlés
  3. :)
    A link az előző írásodból van.
    Az elterjedésével kapcsolatos probléma megoldása vszeg a HUP-on lévő forumon olvasható.
    A tavalyi beírások szerint elég instabil voltak az előző verziók, ez sokaknak elvette a kedvét.
    Figyelemmel követés:
    FigyelŐ vagyok. ;) az RSS-ek szólnak ha írtál vmit. Igaz már nem az összes blogodat figyelem, csak ezt és az Ubuntust.
    Akartam már kérni, hogy vigyázó szemed a kis Puppy Linuxra és honosítására vesd, de már megkezdődött. http://kami.uw.hu
    A többiről már írtam a Linux-sarokban.

    WatcheR

    U.I.: mindig elfelejtem, hogy igazítani kéne már a bannerjeiden. bocs. :(

    Ha kétszer ment volna, kérem korrigálni. Kösz.

    VálaszTörlés
  4. A pc bsd előző kiadása valóban katasztrófa volt, de ez még engem is meglepett. Majd írd meg ide is neked mi a véleményed. A bannereken valóban javítani kellene. Írhatnál pár javaslatot a címemre.

    VálaszTörlés
  5. igen jól bemutattad ezt a rendszert is, gondoltam kipróbálom
    de sajna mindegyik verzióval ugyan azt csinálja: bootoláskor újraindul.
    ilyen sorrendben próbálkoztam a telepítőkkel:
    x64 dvd, x64 usb, x64 bootonly dvd, x64 bootonly usb, és utána úgyígy a 32 bitesekkel is, de mindig bootoláskor újraindul. vmware-el megy.
    ha valaki tud valami ötletet rá azt megköszönném.
    konfigom:
    amd phenom 8750
    asus m3a78-vm
    4x1 giga ram
    és bedugtam egy 40gigás maxtor ide-s vinyót is, ha a sata-val gondja lenne.
    megoldás lenne, ha a satákat lehúznám?

    VálaszTörlés
  6. Nos, csak az angol nyelvű dolgokat fordítottam le. A bsd nekem is fehér folt, viszont tetszik amit csinálnak.A problémádra nincs halvány gőzöm sem. Sajna. Nekem csak 2Gb memory van, Nvidia Geforce 8500 és AMD X64 Athlon proci. Gyengébb mint ami neked van, de virtualbox alatt tökéletesen működik. Persze még én is eléggé az elején vagyok a dolognak. Valami fórum kellene vagy levlista ahol tudnánk segítséget kérni. Ha olyan valaki olvassa a hsz-om aki ért a BSD-hez és tudna segíteni, az írjon már ide vagy nekem, és feltennénk neki a kérdéseinket. Már ha nem okoz gondot.

    VálaszTörlés
  7. Én is próbáltam a PC BSD-t, most töltöm újra. Egyedü laz a bajom vele, hogy a laptopomon folyamatosan pörgeti a procit max.on és ez kicsit idegesít, mert félek, hogy túlmelegszik.

    Meg azt hiszem, talán a LAN kártyámat nem ismeri fel, de az annyira nem lényeg. Nagyon ritkán használom. Manapság már szinte minden megoldható vezeték nélkül ;)

    VálaszTörlés