2009. április 13., hétfő

Bitdefender Antivírus Ubuntu alá

Már hallom is hogy a többség azt mondja, minek az antivírus linux alá. Ebben nagyrészt igazuk van, de azért nem árt az óvatosság, főleg a multiplatformos vírusok ellen. Én érdekesnek/hasznosnak találtam ezt leírást, ezért is ugrottam neki a fordításnak.

Megint csak a lényeget közlöm.
Néhány nappal ezelőtt a Bitdefender cég kiadott egy új víruskeresőt unix/linux alá, aminek a neve Bitdefender Antivirus Scanner for Unices. Most ennek a telepítési mikéntjét olvashatjuk el.
Mely kártevők ellen hatásos az antivírus? Megtalálja a makrovírusokat, a szkript vírusokat, a trójaiakat, spyware-eket, az adware-ket, a backdoor kártevőket, a tárcsázókat és a többi fel nem soroltat. A Bitdefender több mint 70 féle tömörített fájlformátumot ismer és képes átvizsgálni azokat. Pl. zip, 7zip, tar, tar.gz, UPX, ASPack, PECrypt, stb. Termékleírás

A Bitdefender on-demand keresőjével hatékony védelmet tud nyújtani a kártevők ellen. Jól működik linux/unix és FreeBSD rendszerek alatt. Képes átvizsgálni mind a linuxos mind a Windowsos partíciókat is.
A Bitdefender Antivírus Scanner nagy mértékben testre szabható és képes integrálódni több alkalmazásba is, mint fájl menedszerek és e-mail kliensek.

Licenc

Otthoni használatra teljesen ingyenes. Irodai felhasználásra termékkulc szükséges ami megvásárolható a Bitdefender honlapján vagy a disztribútorokon keresztül.

Jellemzők

  • on-demand antivírus és antispyware védelem
  • számos alkalmazásba való integrálódás (e-mail kliensek, ütemezett feladatok-cron)
  • elérhető parancssoros és grafikus felület is
  • a kereső integrációja a rendszer menübe
  • 3 beépülő a leggyakoribb fájlkezelőbe
  • keresés utáni választható műveletek

Rendszer követelmények

Operációs rendszer: Linux, Free BSD
Linux kernel: 2.4.x vagy 2.6.x (ez utóbbi ajánlott)
Free BSD: 5.4 vagy újabb kiadás
glibc: 2.3.1 vagy újabb kiadás és libstdc++5 a gcc 3.2.2-ból vagy újabb
Processzor: x86 300 MHz-el vagy i686 500 MHz-el, amd 64 bites verzió
Minimum memória: 64 MB (128MB az ajánlott)
Minimum szabad hely:100 MB

Támogatott disztribúciók

  • RedHat Enterprise linux 3 vagy újabb
  • Fedora Core 1 vagy újabb
  • Suse Linux Enterprise Server 9 vagy újabb
  • Debian 3.1 vagy újabb
  • Slacware 9.X vagy újabb
  • Mandriva 9.1 vagy újabb
  • Free BSD 5.1 vagy újabb
Az antivírus letölthető innen: http://www.bitdefender.com/PRODUCT-80-en--BitDefender-Antivirus-Scanner-for-Unices.html




Forrás: http://www.ubuntugeek.com/a-new-free-antivirus-for-unixlinux-platform-bitdefender-antivirus-scanner-for-unices.html

5 megjegyzés:

  1. Ez hasznos annak aki boxzsakkent akarja hasznalni a gepet. Hatekony multiplatform virusrol meg nem hallotam. De aki pazarolni akarja a gepe eroforrasait az tegye csak fel.

    VálaszTörlés
  2. Na látod ez tetszik. :-) Én szeretem a humoros embreket és Te az vagy. Személy szerint én sem használok antivírust, de ha valakinek ez kell akkor legyen valamilyen leírás.

    VálaszTörlés
  3. Én személy szerint a Clamav-ot használom, igaz nem láttam még vírusriasztást. A Wine miatt viszont szerintem nem árthat víruskergető beszerzése...

    Én Kubuntut használok, de vegyes platformon dolgozok (Win nélkül néhány feladatot nem tudok megoldani) így kell víruskergető mindenhová.

    VálaszTörlés
  4. @Szatmári Zsolt: az eletben vannak veszelyes es kevesbe veszelyes helyzetek, pl nekem van ket virtualboxos windows-om, de egyetlen egy celjuk van, hogy ami weblapot fejlesztek, azt legyen lehetosegem windows alatt IE-ben kiprobalni, stop.

    Tehat azt akartam ezzel elmagyarazni hogy nagyon keves a valoszinusege annak hogy valaha megfertozodik egyik virtualis gepem is virussal. Ha meg meg is tortenne egy ilyen, akkor se zavarna, mert akarmikor letre tudok hozni egy uj virtualis gepet.

    Wine alatt se tul valoszinu hogy el tud terjedni egy virus, mert ott egyszeruen at van verve, azt hiszi hogy windows alatt fut es keresi az outlookot...

    Azt hiszem ez a tema egy kulon bejegyzest is megerdemel reszemrol ;)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is ClamAV volt fent, de leszedtem, mikor láttam a ram és cpu használatnál, hogy a háttérben futva a legnagyobb zabagép üresjáratban. 10%-kal csökkent a ram-használat. :) ez 1GB ram és 224MB shared videó mellett számít.

    VálaszTörlés