2009. április 26., vasárnap

Fedora doksik 2.

Folytatódjék a dokumentáció, és ma már a használat következik. A telepítést kihagyom, mert már van egy elég jó kis leírás erről.

K:Hogyan állíthatom be a hálózati kapcsolatokat? Mennyiben támogatja a Fedora a vezeték nélküli kapcsolatot?
V:Alapból a Fedora DHCP-n keresztül állítja be az internetes kapcsolatot. Tehát ha DSL útválasztóval vagy más vezetékes kapcsolattal lépsz föl a világhálóra, akkor semmilyen teendőd nincs. Az egyéb internetes kapcsolatokhoz pedig használhatod a Network Managert ami szép magyarul egy hálózati beállító program. Ezzel képes leszel beállítani vezeték nélküli internet kapcsolatot és akár VPN-t is. A mobilos kapcsolatokról nem is beszélve. A Fedorában elérhető ezen kívül egy un. system-config-network amivel kézzel állíthatod be a kapcsolatot. A futtatásához el kell navigálnod a Rendszer/Adminisztráció/Hálózatok menühöz.

K:Hogyan telepíthetek új programokat?
V: A Fedora is rendelkezik egy elég fejlett segédeszközzel, ez pedig a yum. Tehát a yum eléri a webet is másnéven a tárolókat. Innen tölti le és telepíti a választott csomagokat. A Fedorában van grafikus felület is erre a műveletre. Ezt megtalálod az Alkalmazások/Szoftverek hozzáadása és eltávolítása menüben. A Fedora nagyjából 12000 csomaggal rendelkezik ami nem kevés. Ha szeretnél valamit telepíteni, akkor nyiss egy terminált és yum install akármi. Nem bonyolult ugye?

K: Hogyan tarthatom frissen a rendszerem?
V:A Fedora tartalmazza a packagekit-et ami figyelmeztet ha új frissítés jelent meg. Ha szeretnél teljesen biztos lenni hogy elég friss csomagokat használsz-e, akkor futtasd le a frissítés kezelőt. Rendszer/Adminisztráció/Frissítés kezelő
Parancssorból pedig

su -c yum update

Meg kell majd adnod a root jelszót is.

Forrás: http://fedoraproject.org/wiki/FAQ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése