2008. augusztus 15., péntek

Hogyan telepíthetsz könnyedén programokat grafikus felületen

Aki még kezdő a linuxban, annak elég gyakori problémája, hogy nem nagyon tudja kezelni a konzolt vagy a Synapticot. Neki nagy könnyebbség lenne, ha volna valami grafikus felületű, egy kattintásos segédprogram. Mondjuk az synaptic sem bonyult, de van annál egyszerűbb is. Ez az Ultamatix. Elég sok szükségesnek mondható alkalmazás van benne, amit csak kiválaszt és telepít gombbal installálhatsz a rendszerre. Terminálból cirka 20000 alkalmazást telepíthetsz fel, itt csak kb. 100 van, de elindulni jó lesz vele. A harcore usereke szerint az ultamatix egy kissé bugos, és lehet is benne valami. Ennek ellenére merem javasolni a használatát. Leírás itt.

Az Ultamatix az Automatixon alapul, de azért mégsem az. (Nekem ezekről a nevekről az Asterix és Obelix jut eszembe...) . Hasonló a kinézete is az előbb említett programhoz. Ez egy új automatix alternatíva.

Ultamatix telepítése

Innen letölthető a deb csomag: http://ultamatix.com/#download
vagy wgettel

wget http://ultamatix.com/download/ultamatix-1.8.0-3_all.deb

Most telepíthetjük a deb fájlt.

sudo dpkg-i ultamatix-1.8.0-3_all.deb

Ultamatix használata

Alkalmazások/Eszközök/UltamatixAz első indítás alkalmával el kell fogadni a licenc szerződést.És betöltődik a UltamatixTárolók listájának frissítéseMegnyitás után ez a kép fogadItt láthatók az alkalmazások listája:

Rippelő, és CD író alkalmazásokChat kliensekKodekek és beépülőkE-mail kliensekKörnyezettel kapcsolatos segédletekEgy kis "szemcukorka" :-)Fájlok megosztásaJátékokMédia lejátszók és szerkesztőkEgyebekIrodai alkalmazásokFejlesztőknek való alkalmazásokBiztonságEgy kis hekkelésHasznos alkalmazásokVirtualizációWebböngészőkEgy alkalmazás telepítése Ultamatixból

Az itt látható példában a DVD Stylert telepítjük.Meg kell nyomni a Start gombot az alkalmazás tetején.


DVD styler telepítése folyamatban.


Egy program eltávolítása az Ultamtixból

Ha szeretnél valamit eltávolítani a telepített programok közül, akkor az uninstall fülre kell kattintani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése