2017. március 7., kedd

Vinux - Látássérültekre szabva

A linux disztribúciók sokféleségének az az előnye, hogy szinte mindenki talál magát szimpatikus kiadást. Van megoldás általános célokra és van pl. multimédiás célokra is. Léteznek nagyon speciális igényeket kielégítő disztribúciók, mint amilyen a Vinux. Ahogyan a címből is kiderült, a fejlesztők a látássérülteknek készítették, az ő igényeikre szabva. 
Tömören. A Vinux az Ubuntun alapul, annak is a 14.04-es kiadásán, ami azért már kezd korosodni. Van benne alapból képernyő olvasó, Braille megjelenítő támogatás, persze az Orca sem hiányozhat. 

Vinux 5.1 telepítése


A megfelelő lemezképet betöltöttem a virtuális gépbe és két lehetőség közül választhattam az asztal betöltődése után. Kipróbálhattam a disztribúciót Live módban, vagy telepíthettem. Már itt érdemes megfigyelni a kontrasztos felületet, csak a fekete és a fehér színek dominálnak, és a betű méret is nagyobb az átlagnál. Hatalmas ikonok vannak jó nagy alcímekkel. 




Amennyiben megfelelünk az alapkövetelményeknek, akkor mehet a telepítés. Érdemes bejelölni a frissítések letöltését és a harmadik féltől származó szoftverek telepítésének lehetőségét. Később kevesebb gondunk lesz velük.



A VB miatt a teljes lemezt töröltem, de más oprendszer mellett érdemes kézzel particionálni. Lehetőség van a telepítés titkosítására és LVM használatára.



Még egy összefoglaló az éles telepítés előtt.


Időzóna kiválasztása.

Billentyű kiosztás.


Felhasználói fiók létrehozása.


A telepítés folyamatban. Itt sincsenek zavaró háttérképek, csak a natúr kék és előtte a folyamatjelző ábra.








Vinux használat közben


Újraindítás után az asztalon csak néhány ikont láthatunk, de ezek is nagyobb méretűek az átlagnál és elég jól láthatók. Külön extra nagy méretben látható a Home és a Kuka. Balra fent a sarokban szintén nagy méretben olvashatjuk éppen hol tartunk. Jobbra fent bújik meg a menü, ennek az indítója viszont kicsi és eléggé eldugták.


Sajátgép. Szintén fehér háttér előtt jól látható fekete ikonok és nevek.


Firefox böngésző. A bal felső sarokban itt is látható a fekete alapon fehér betűkkel kijelzett program név és a keresés megnevezése.


Beállítások. Nincs túl sok ikon, csak a legszükségesebbek érhetők el.


Grafikus csomagkezelő.


Tárolók listája.


Csomagkezelő beállítások/tárolók




Menürendszer.


Jobb klikk az asztalon, és a lehetőségek.


Leállításnál is a jó láthatóság volt a cél.



Virtuális billentyűzet. Ez még jól jöhet. 





Mangler.




Összegzés


Nagyon most nem ástam bele a disztribúcióba, de mivel kissé átalakított Ubuntu 14.04-ről van szó, nem is érdemes túl sok szót ráfecsérelni. Alapból nem túl sok program van telepítve, de egy átlag felhasználónak bőven elég, plusz mind terminálból mind grafikusan lehet pótolni. Mivel egy lassan korosodó kiadásról van szó, így várhatóan a telepített csomagok sem lesznek a legfrissebbek. 

Mindenképpen előny, hogy a telepítése szinte next next finish-ben kimerül. Teljesen kezdőknek sem okoz problémát. Ami viszont a lényege lenne a Vinuxnak, hogy valamennyire akadálymentesített legyen, azt véleményem szerint elérte. Persze erről egy látássérült jobban tudna nyilatkozni. Azért valószínűleg a kontrasztos ikonok, a programok, nagyobb méretű feliratok legalább részben segítséget nyújthatnak a látássérült felhasználóknak.

Ugyan a Vinux támogatja a Braille gépet, azonban ezt angol nyelvű leírásban sem találtam meg, hogy mennyire működik. 









3 megjegyzés:

  1. Kedves Ragazzo! Szeretném felhívni a figyelmed a Beszélő Linuxra, azaz a BeLinre. Lásd: a www.belin.hu oldalát. Jelenleg három ilyen disztró van. Az általad említett, a Sonar, valamint a BeLin. A BeLin szintén ubuntu alapú, de a Xenial Xerusra épül. Követi a legfrissebb Ubuntu lts-eket, és általában az Ubuntu aktuális Lts verziója kibocsátását követő fél év elteltével jelenik meg. Ennek oka, hogy be kell fejezni hozzá az akadálymentesítési fejlesztéseket, tesztelni kell stb. A BeLin Gnome és Maté asztali környezettel érhető el, 2008 óta fejleszti az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány, fő fejlesztő: Hammer Attila. Én 2014 óta használom és nagyon meg vagyok vele elégedve. Jómagam látássérült vagyok, akadálymentesítéssel kapcsolatban szívesen adok tájékoztatást. Köszönöm, ha blogbejegyzésben népszerűsíted a BeLint. Szívesen segítek, hogy a bejegyzésed pontos legyen. Fontos tudni: az akadálymentesítési technológiák alkalmazásával a számítógépek, tabletek, telefonok működése jelentősen megváltozhat. ÍGy aki nem tudja használni ezeket a technológiákat, mert nincs rá szüksége, kérjen tőlünk segítséget, így egy adott rendszer nem kap majd a hozzáértés hiánya miatt hibás értékelést. A Google talkback értékelései között sok az olyan, ami abból adódik, hogy a jól látó felhasználók félreértik a szoftver működését vagy olyat remélnek tőle, amire nem való, továbbá, mivel gyökeresen megváltoztatja a telefon használhatóságát, jelentős frusztrációt okoz. Ugyanez a pc-n is elképzelhető, csak kisebb mértékben. Zárásként: Örülök, hogy ez a téma fontos és blogbejegyzés született róla. Tájékoztatásom a frissebb, aktuális, magyarországi pontosabb információk megjelenítése érdekében történt. Üdv: Dr. Simon Gergely (S.geri)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!

      Régebben már írtam erről egy rövidebb bejegyzést, de köszönöm a hozzászólást!

      Itt a régebbi cikk: https://linuxhogyanok.blogspot.hu/2010/09/belin-20-linux-latasserulteknek.html

      Törlés