2017. március 7., kedd

Vinux - Látássérültekre szabva

A linux disztribúciók sokféleségének az az előnye, hogy szinte mindenki talál magát szimpatikus kiadást. Van megoldás általános célokra és van pl. multimédiás célokra is. Léteznek nagyon speciális igényeket kielégítő disztribúciók, mint amilyen a Vinux. Ahogyan a címből is kiderült, a fejlesztők a látássérülteknek készítették, az ő igényeikre szabva. 
Tömören. A Vinux az Ubuntun alapul, annak is a 14.04-es kiadásán, ami azért már kezd korosodni. Van benne alapból képernyő olvasó, Braille megjelenítő támogatás, persze az Orca sem hiányozhat. 

Vinux 5.1 telepítése


A megfelelő lemezképet betöltöttem a virtuális gépbe és két lehetőség közül választhattam az asztal betöltődése után. Kipróbálhattam a disztribúciót Live módban, vagy telepíthettem. Már itt érdemes megfigyelni a kontrasztos felületet, csak a fekete és a fehér színek dominálnak, és a betű méret is nagyobb az átlagnál. Hatalmas ikonok vannak jó nagy alcímekkel. 
Amennyiben megfelelünk az alapkövetelményeknek, akkor mehet a telepítés. Érdemes bejelölni a frissítések letöltését és a harmadik féltől származó szoftverek telepítésének lehetőségét. Később kevesebb gondunk lesz velük.A VB miatt a teljes lemezt töröltem, de más oprendszer mellett érdemes kézzel particionálni. Lehetőség van a telepítés titkosítására és LVM használatára.Még egy összefoglaló az éles telepítés előtt.


Időzóna kiválasztása.

Billentyű kiosztás.


Felhasználói fiók létrehozása.


A telepítés folyamatban. Itt sincsenek zavaró háttérképek, csak a natúr kék és előtte a folyamatjelző ábra.
Vinux használat közben


Újraindítás után az asztalon csak néhány ikont láthatunk, de ezek is nagyobb méretűek az átlagnál és elég jól láthatók. Külön extra nagy méretben látható a Home és a Kuka. Balra fent a sarokban szintén nagy méretben olvashatjuk éppen hol tartunk. Jobbra fent bújik meg a menü, ennek az indítója viszont kicsi és eléggé eldugták.


Sajátgép. Szintén fehér háttér előtt jól látható fekete ikonok és nevek.


Firefox böngésző. A bal felső sarokban itt is látható a fekete alapon fehér betűkkel kijelzett program név és a keresés megnevezése.


Beállítások. Nincs túl sok ikon, csak a legszükségesebbek érhetők el.


Grafikus csomagkezelő.


Tárolók listája.


Csomagkezelő beállítások/tárolók
Menürendszer.


Jobb klikk az asztalon, és a lehetőségek.


Leállításnál is a jó láthatóság volt a cél.Virtuális billentyűzet. Ez még jól jöhet. 

Mangler.
Összegzés


Nagyon most nem ástam bele a disztribúcióba, de mivel kissé átalakított Ubuntu 14.04-ről van szó, nem is érdemes túl sok szót ráfecsérelni. Alapból nem túl sok program van telepítve, de egy átlag felhasználónak bőven elég, plusz mind terminálból mind grafikusan lehet pótolni. Mivel egy lassan korosodó kiadásról van szó, így várhatóan a telepített csomagok sem lesznek a legfrissebbek. 

Mindenképpen előny, hogy a telepítése szinte next next finish-ben kimerül. Teljesen kezdőknek sem okoz problémát. Ami viszont a lényege lenne a Vinuxnak, hogy valamennyire akadálymentesített legyen, azt véleményem szerint elérte. Persze erről egy látássérült jobban tudna nyilatkozni. Azért valószínűleg a kontrasztos ikonok, a programok, nagyobb méretű feliratok legalább részben segítséget nyújthatnak a látássérült felhasználóknak.

Ugyan a Vinux támogatja a Braille gépet, azonban ezt angol nyelvű leírásban sem találtam meg, hogy mennyire működik. 

1 megjegyzés: