2015. december 8., kedd

Win XP és Win 10 helyett- Makulu linux

Ez a bejegyzés egyesek várakozásaival ellentétben nem a két Windows kiadás negatívumainak kidomborításáról szól. Inkább egyfajta iránymutatás vagy lehetőség. Kezdjük talán az XP-vel. Annak ellenére, hogy már egy ideje semmiféle biztonsági frissítés nem érkezik hozzá, még mindig sokan vannak akik kényszerből (pl. valamilyen spec program) esetleg megszokásból használják. Tény, sokig uralta a oprendszerek piacát, azonban mostanra megkopott a dicsősége.

Az "ifjú titán" képében megjelent a Windows 10, nem is akárhogyan. A redmondiaktól szokatlanul (nagyjából) ingyenesen lehet hozzáférni egy frissítésen keresztül. A probléma csak az, hogy túl sok adatunkra fáj a foga, ezenkívül önkényesen távolít el egyes programokat. Erről pl. a HUP is beszámolt. Ezeket figyelembe véve talán érdemes a felhasználónak elgondolkodnia a váltáson. Az XP esetében ez szinte kötelező, de a Win 10-nél is zavaró lehet a rengeteg adat amit az operációs rendszer kiszolgáltat rólunk.

Megoldás? Próbáld ki valamelyik linux disztribúciót. Egy Win felhasználó talán nem tudja, hogy van Wine amivel a Windows programok nagy része működik. Régen a fanyalgók arra hivatkoztak, linux alatt nincs semmi normális játék. Talán. De most már a Steam linuxos megjelenésével változott a helyzet. És még mindig felmerül egy jogos kérdés. Mi a helyzet a kinézettel? Mármint aki megszokta a Windows Start menüt és ennek felépítését, annak ez hiányozni fog egy váltás esetén. Most lép színre a Makulu.

A Makuluról


A disztribúciót a dél-afrikaiak készítették az alapoktól kiindulva. Debian/Ubuntu alapú disztribúció, támogatja az Aero/KDE/LxFce/Unity/Xfce asztali környezeteket. A cél egy könnyen kezelhető, gyors és stabil disztribúció létrehozása volt, ami tartalmaz mindenféle multimédiás kodeket, eszköz meghajtót és a mindennapokban használható szoftvert.

Ami a hardver követelményeket illeti nem annyira követelőző a rendszer.


  • 32 bites PAE x86 processzor
  • 512M RAM (Inkább 1GB szükséges a biztos futáshoz)
  • 8,5 GB üres hely a lemezen (Nekem telepítés közben 30GB-ért könyörgött)

Makulu telepítése


Először le kell tölteni a megfelelő lemezképet innen: http://makululinux.com/downloads/

A disztribúció Live módban indul, de telepíteni is lehet. Én most ezt választottam. Még mielőtt telepíteni tudnánk előtte végig kell néznünk egy pár ablakból álló tájékoztatót. Mindenképpen hasznos, igaz angol nyelven van. Tájékoztat arról mennyire könnyű telepíteni, hogy mennyire érzékeny a frissítésekre, hogy telepítve van a Google Cloud meg a Pipelight, hogy van benne alapértelmezetten antivírus és tűzfal, stb. Ne feledjük, ugyan megmosolyogtató a felsorolás, de arra kell gondolni a fejlesztők a Windowsról áttérőknek és a kezdőnek készítették a Makulu linuxot. Végre rá tudtam kattintani a telepítés gombra. A telepítéshez a jelszó makulu.


Talán elsőre meglepő lehetne, hogy a támogatott nyelvek között ott van a magyar, azonban a Debian/Ubuntu alap miatt ez már nem is annyira furcsa.


A nyelv után meg kell adni az időzónát és a billentyűzet kiosztását.Létre kell hozni egy felhasználói fiókot. Nevet, felhasználónevet, kiszolgáló nevet és jelszót kell megadni.


Alapértelmezetten a GRUB települ. Néhány módosítást azért elvégezhetünk.


A telepítés előtt még egy összefoglalót láthatunk.


Aztán elindul a telepítés. Kissé sokáig tart, de rengeteg csomagot fel kell telepíteni ami időbe telik.Közben olvasgathatjuk -angolul- a disztribúció jellemzőit. Egy kis marketing, de ennyi belefér. Gyors és könnyed, könnyű telepíteni, nagymértékben testre szabható. A telepítés ideje 15-30 perc között van, az internetkapcsolat sebességétől függően. 


Jó és segítőkész közösség. Sőt, a MakuluLinux közösség a legjobb az egész interneten. (A szerénység nem az erősségük)


A WPS irodai csomaggal szerkeszthetsz szöveges dokumentumokat és kezelhetsz táblázatokat. Könnyű kezelni.


A MakuluLinuxot könnyű kezelni. Más operációs rendszerekkel ellentétben nem kell félni a vírusoktól és nem kell bajlódni a töredezettség mentesítéssel. Több operációs rendszer esetén kiválaszthatod mi induljon el. A Wine és a Steam előretelepítettek.


A Makulu hibrid felépítésű, out of the box élményt kínál.


A telepítés befejeződött.
Makulu használat közben


Na itt jött a döbbenet mennyire hasonlít a Windows egyik kiadására. Végül is ez volt a cél, hogy az egyszeri felhasználó akinek lényeges külső, szinte otthon érezze magát. El kell ismerni ezt a fejlesztők jól megcsinálták. Más disztribúciók is próbálkoztak már hasonlóval, de személyes véleményem szerint ez sikerült a legjobban. A "Start menü" egy az egyben jó koppintás.


Beállítások menü.A Makulu kb. 47000 csomagot kínál. Ez szinte minden más disztribúción túltesz. Döbbenetes az is, mennyi ppa és egyéb tároló van engedélyezve. Talán pont emiatt nem tanácsos használni a szokásos parancssoros frissítéseket.Amennyiben megnézzük a Makulu "fogyasztását", akkor az teljesen átlagosnak mondható. Kb. 630 megát evett meg nekem üresjáratban.


Illesztőprogram kezelő.Iszonyatos mennyiségű program van telepítve, ez tény. A játékoknál már említettem a Play OnLinuxot és a Steam-et, de van még Brutal Chess.
A dokumentumok menüben találhatjuk meg az általános dokumentum megjelenítőt, Pintat, My Paintet, Image Magick-et, stb.

Böngészőből választhatunk a stabil Firefox és a fejlesztői Opera között. Csevegésre ott a Pidgin esetleg a Skype. Email kliensnek Claw Mail, fájlok letöltésére a qBittorrent és a FlareGet szolgál.

Többfajta zenei és video lejátszóval találkoztam, a meglévő kodekek és a széleskörű formátum támogatás miatt nem lehet probléma a multimédiás fájlokkal.


A ClamAV parancssorból frissíthető. Érdemes jól megfigyelni a terminál tetején látható kiírást. Ennek értelmében nem szabad (!) használni a máskor bevált apt-get upgrade és dist-upgrade parancsokat. Kizárólag a grafikus frissítővel végezhető el a művelet.A Variety Preferences-el az asztal, a színek, az effektek szabhatók testre. Még azt is meg lehet adni, hogy háttérképet pl. a NASA-tól vagy a Flick-ről szedjen le.Az irodánál meg kell állni egy kicsit. Nem a szokásos LibreOffice-t fedeztem fel, hanem helyette a WPS Writer/Spreadsheets/Presentation hármasát. A kezdőoldal elég erősen hajaz a MS Office újabb kiadásaira. Annyit kell róla tudni, hogy elérhető 32 és 64 bites rendszerekre is, teljes mértékben kompatibilis (legalábbis ezt állítják) a Microsoft Office-al. Helyesírás ellenőrző elérhető kb. 10 nyelven. Bővebb infó róla itt található.
Elsőre magyar nyelvvel nem találkoztam, de ettől függetlenül még támogathatják.

A már említett Play OnLinux és a Steam. Játékok tömkelege várja a felhasználót.
Egynek itt az előre telepített Brutal Chess. Ehhez sok dolgot nem kell hozzáfűzni. Aki szeret sakkozni annak kedvence lesz ez a játék. 


GRUB testreszabás.
Vélemény


Elég sok disztribúciót kipróbáltam már, így van mivel összehasonlítanom a Makulut. Meg kell mondjam elég pozitív tapasztalatokat szereztem. A könnyed és gyors telepítés szerintem manapság már alap egy ubuntu alapú disztribúciónál. Ami engem megfogott az a rengeteg csomag és a nagyon jó testreszabhatóság. A programok gyorsan indulnak, nem vettem észre késlekedést.

Ami talán egy Windowsról áttérőnek fontos, az a hasonló külső mind az operációs rendszerben, mind pl. az irodai csomagban. Fontos még, hogy fussanak a megszokott Windows programok és legyen jópár játék, hogy elüthessék az időt vagy csak szimplán kikapcsolódhassanak.

Mostanság már nem probléma a nyomtató vagy a szkenner beüzemelése, a legtöbb disztribúció kezeli az USB eszközöket. Az Achilles ina néhány disztribúciónak a frissítés szokott lenni, emiatt azt ajánlom mindenkinek, tesztelje hosszabb ideig a Makulut. Próbáljon ki mindent amit általában használni szokott. Főleg Wine alatt a bevált programjait. Ha a teszt időszak alatt minden rendben van, akkor ne késlekedj a váltással.
Ja, a frissítést hagyd a grafikus felületre.
A Makulu nálam átment a teszten. :-)

Makulu honlapja: http://makululinux.com/
Makulu gyakran ismételt kérdések: http://makululinux.webs.com/apps/faq/

1 megjegyzés:

  1. Nálam is átment volna a teszten, de a felhasználó kitöltése és ellenőrzése után, amikor mutatja, hogy hová is települ, akkor feljött egy ablak és valami 30 mega helyet kezdett el keresgélni. így hát elmaradt a teszt.

    VálaszTörlés