2015. november 26., csütörtök

Hogyan készíthetsz debian csomagot forrásból Debreate-el?

A klasszikus parancssori lehetőséget valószínűleg sokan ismerik. Azonban létezik grafikus program is a feladat elvégzésére. Ez a Debreate. Könnyen áttekinthető és kezdők is nyugodtan használhatják.

Tehát ezzel debian csomagok készíthetők forrásból. Csak értelemszerűen ki kell tölteni a sorokat, hozzáadni a csomag nevét, verziót, email címet, rövid leírást, kategóriát, stb.

Majd válaszd ki a könyvtárat és gyakorlatilag készen is vagy.

A Debreate-el beállíthatod a függőségeket a csomag névvel és a verzióval, ideértve a változások listáját, de akár beállíthatók paraméterek a menüvel kapcsolatban is. Ha minden rendben van akkor megnyomhatod a "Start
building" gombot a befejező lépéshez, majd válaszd ki a cél mappát.

Forrás:https://www.howtoforge.com/tutorial/how-to-create-an-ubuntu-package-from-source/

4 megjegyzés:

 1. Szia

  Nagyon jók a cikkek amiket írsz, nagyon tetszenek.

  Egy kérdésem lennek: Milyen fajta linuxot használsz?

  A válaszodat előre is köszönöm!

  Üdv: Misi

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Köszönöm a megjegyzést. Őszinte leszek, elég sokat kipróbáltam már. Most éppen LinuxMintet nyúzok. Abból is a Cinnamon asztali környezetet.

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!
  Egy kis megjegyzés, nem okoskodás szempontjából csak anno nekem is elmondták a következőket:

  1. amikor Linuxról beszélünk, tehát, hogy egy adott készülék mondjuk Android Linuxot futtat, ilyenkor magát a Linux kernelt értjük. Ergo, a Dorid is Linux mert ugyanazon kernellel fut mint amit Linus Torvalds megalkotott anno.

  2. egy Linux~alapu rendszert akkor hívunk disztribúciónak, amikor a Linux kernelt a szabad szoftverek úgymond "körbeveszik". Ergo, a Linux kernel és a Stallman általal szabadalmaztatott szoftverek alkotják az egyes Linux disztribúciókat.

  VálaszTörlés