2015. november 26., csütörtök

Hogyan készíthetsz debian csomagot forrásból Debreate-el?

A klasszikus parancssori lehetőséget valószínűleg sokan ismerik. Azonban létezik grafikus program is a feladat elvégzésére. Ez a Debreate. Könnyen áttekinthető és kezdők is nyugodtan használhatják.

Tehát ezzel debian csomagok készíthetők forrásból. Csak értelemszerűen ki kell tölteni a sorokat, hozzáadni a csomag nevét, verziót, email címet, rövid leírást, kategóriát, stb.





Majd válaszd ki a könyvtárat és gyakorlatilag készen is vagy.





A Debreate-el beállíthatod a függőségeket a csomag névvel és a verzióval, ideértve a változások listáját, de akár beállíthatók paraméterek a menüvel kapcsolatban is. Ha minden rendben van akkor megnyomhatod a "Start
building" gombot a befejező lépéshez, majd válaszd ki a cél mappát.





Forrás:https://www.howtoforge.com/tutorial/how-to-create-an-ubuntu-package-from-source/

4 megjegyzés:

  1. Szia

    Nagyon jók a cikkek amiket írsz, nagyon tetszenek.

    Egy kérdésem lennek: Milyen fajta linuxot használsz?

    A válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv: Misi

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszönöm a megjegyzést. Őszinte leszek, elég sokat kipróbáltam már. Most éppen LinuxMintet nyúzok. Abból is a Cinnamon asztali környezetet.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Egy kis megjegyzés, nem okoskodás szempontjából csak anno nekem is elmondták a következőket:

    1. amikor Linuxról beszélünk, tehát, hogy egy adott készülék mondjuk Android Linuxot futtat, ilyenkor magát a Linux kernelt értjük. Ergo, a Dorid is Linux mert ugyanazon kernellel fut mint amit Linus Torvalds megalkotott anno.

    2. egy Linux~alapu rendszert akkor hívunk disztribúciónak, amikor a Linux kernelt a szabad szoftverek úgymond "körbeveszik". Ergo, a Linux kernel és a Stallman általal szabadalmaztatott szoftverek alkotják az egyes Linux disztribúciókat.

    VálaszTörlés