2014. december 31., szerda

Sabayon 15.01 GNOME- Kezdők linux disztribúciója

A Sabayont már elég régen nem próbáltam, de mivel mostanság gördülő kiadások voltak a bejegyzések között, így visszatértem hozzá. Mert a Sabayon is rolling release kiadású. Az olaszok fejlesztették és a Gentoora épül. Ennek is a testing változatára. Az a filozófiájuk -amúgy helyesen-, hogy minden rögtön működjön,ne kelljen még utólag pl. multimédia kodekeket felrakni,  vagy egyéb a mindennapokban használt alkalmazást. Nem csak erre figyeltek oda, de a külcsínyre is. Mondjuk ez utóbbi talán KDE alatt jobban kijön.
Asztali környezetek közül szinte mind támogatott és elérhető. Ami letölthető az a KDE, GNOME és Xfce kiadás. Azt kell mondjam igazán kezdőknek találták ki. Aki esetleg beleunt a Windows 8.1 marhaságaiba -és nincs hozzákötve speciális program miatt-, annak bátran ajánlom a kipróbálását. Mivel Live módban is működik, így nincs mit veszítenünk.

A Sabayon csomagkezelésére jellemző, hogy mind bináris, mind forráskód alapú csomagok elérhetők alatta. Grafikus csomagkezelője a Rigo, amit később bemutatok. A Sabayon Wiki szerint az Entropy kb. 13000 csomagot tartalmaz, ami szép teljesítmény. Főleg, ha egy Arch linuxszal hasonlítjuk össze.

A rendszerkövetelményekre jellemző, hogy nem teszik túl magasra a lécet, már ami a mostani gépeket illeti. Tárhelyből 10 Gb-ot ír, de ez a minimum. Memóriából viszont megeszik 2 gigát is. A hivatalos csak egy giga, de az hamar elfogy.


Sabayon telepítése

Miután letöltöttem a megfelelő ISO fájlt, elindítottam a gépet. Nem rögtön a telepítésnek ugrottam neki, hanem Live módban indítottam el. Kezdők kedvéért. A Live mód akkor jó, ha elsőre csak kipróbálnál egy linux disztribúciót, de nem feltétlenül fogod telepíteni. Én azért is szeretem, mert kiderül mennyire ismeri fel a hardvert, a wifit, stb. Sőt, sok disztribúciónál alap követelmény az internet kapcsolat, hiszen ezen keresztül tölti le telepítéskor a frissítéseket.
Végül elindítottam a telepítőt. GNOME asztali környezetet választottam. 


Első lépés a nyelv kiválasztása volt. 


A következő volt a merevlemez particionálása. Nem tűnt túl bonyolultnak. Alapból LVM-et használ, de más is kiválasztható a listából. A képen is látszik, hogy ez a rész csak félig-meddig magyar. Kiszolgálónév megadása.


Root jelszó beállítása. 


A billentyűzet megadását és a felhasználói fiók létrehozását a képernyő tetején lévő sávban kell megadni. Ez most ezen a képen nem látszik. 

 A telepítés nekem egy kissé lassú volt, kb. 15 percet vett igénybe. Lehet, csak a virtuális gép miatt. Ezen a képen fönt látszik a két lehetőség, amit be kell állítanunk. Ezt menet közben is megtehetjük.Minden fönt van, jöhet az újraindítás. 
Sabayon használat közben


Az elején ugyan azt írtam, hogy elég sok csomag van alapból is telepítve, én ezzel itt nem nagyon találkoztam. Klasszikus GNOME kinézet, ami nekem megint csak nem jön be, de ez legyen az én  bajom. Böngészőnek Chromium van és pl. nincs alapból LibreOffice. Ezt utólag kellett felraknom grafikus csomagkezelőből. Úgy mindenből csak alapok vannak, kissé sovány a felhozatal. 
Beállítások menü. 


A Rigo csomagkezelő. Itt meg kell állni egy kicsit. A csomagkezelő kinézete és felépítése áttekinthető és egyszerű. Ez mindenképpen jó pont azoknak, akik kezdők a linuxban. Fönt kereső mező található, balra pedig a főbb kategóriák. Maga a csomagtelepítés sokkal lassabb mint egy Ubuntu vagy akár Manjaro alatt. Viszont úgy tűnik a függőségeket jól kezeli. Lehet rosszul írom, de pl. Manjaro alatt ha telepítem a GNOME asztali környezetet,  akkor a szükséges függőségeket nem pakolja fel. Itt a hiányzó LibreOffice telepítése kb. 3 perc volt. Ez elég sok szerintem, de ha belegondolunk, hogy indításkor felrakunk mindent és utána már csak frissíteni kell, akkor ez nem lényeges szempont.
Szubjektív dolog, de nekem bejött a laza stílusú megfogalmazás, ami jellemzi a csomagkezelőt és a többi rendszerüzenetet.

A csomagok letöltése elég jó sebességgel 4-6 Megabittel történik. Ez nem rossz. Telepítés közben választható az, hogy mutassa a Rigo a folyamatot. Pont úgy, mint Ubuntu alatt.   
Aki nem szereti a grafikus csomagkezelőket, annak ott a terminál és a parancssor. A forrás alapú csomagokat amúgy is jobb onnan telepíteni. 
Ufw tűzfal grafikus felülettel. 


A multimédia és flash itt is out of the box megy. 


Nos, itt látszik az, hogy 630 megát megeszik a rendszer, igaz ennyire a Manjaro Cinnamon is "éhes". A mostani 4-8 gigás memóriával felvértezett gépeknél már nem okoz lefagyást vagy lassulást. 


Telepítés után már magyar nyelven szól hozzám a LibreOffice. Kissé korábbi verzió, mint ami a gépemen van. 


 Összegzés

Nos, be kell valljam kissé vegyes érzéseim támadtak a Sabayon tesztje után. Szerencsére a jó dolgok voltak túlsúlyban. A fejlesztők arra törekedtek, hogy egy stabil és könnyen kezelhető disztribúciót hozzanak létre. A Gentoo egy elég jó alap, bár jómagam korábban nem használtam. Nagyon nagy előnye a gördülő kiadás. A Sabayon nagyjából 4 havonta hoz ki újabb verziót, valószínűleg ezek nem nagy kiadások.
A nagyon jó hardver felismerés, a multimédia kodekek megléte alapvető fontosságú egy Windowsról áttérőnek. Meg másoknak is.
Nagyfokú szabadságot ad, hogy bináris csomagok telepíthetők és mellette Portage-ből forrás alapúak is.
Angol nyelvű leírások stabilnak és megbízhatónak tartják. Úgy gondolom nem is kell ennél több. Engem is meggyőzött.   
Sabayon letölthető innen: http://www.sabayon.org/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése