2014. december 25., csütörtök

Bicskás Ubuntu szösszenetei 8. rész: IBM Thinkpad R50e

Avagy az öreg csataló kiáll az istállóból...

Nem olyan régen, az elromlott Fujitsu Lifebook-om pótlására kénytelen voltam csatasorba állítani a birtokomba lévő legöregebb gépet, egy 10 éves IBM Thinkpad-et. A jelenlegi írásom célja az, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat és rávilágítsak arra, hogy ésszerű felhasználói célkitűzések mellett hogyan hozhatjuk ki régi, elavult gépünkből a maximumot a kedvenc Linux disztribúciónk segítségével!

Először is had ismertessem a gép főbb hardveres jellemzőit! A gép lelkét egy 1.6 Ghz-es Pentium M processzor jelenti, amelyről azt érdemes tudni, hogy egy továbbfejlesztett Pentium III-as CPU kifejezetten notebook-ok számára. A RAM mennyisége 1024 Mb. A videókártya pedig egy 32 Mb-os Intel 855GM. A belső tárhelyet pedig egy 30 Gb-os, IDE csatlakozós Fujitsu merevlemez jelenti.

Mint a fentiekből látszik, az öreg IBM igencsak harmatos felhasználói élményt ígér. A célunk tehát nem lehet több, mint hogy egy alapvető felhasználásra alkalmas tartalék, vagy másodlagos otthoni gépet faragjunk belőle egy Ubuntu derivátum segítségével.

Elképzeléseinket legjobban egy középsúlyú asztali környezet, egy aránylag friss kernel és egy hosszú támogatási ciklusú kiadás szolgálja. Így esett a választásom a Xubuntura, amely a fenti kritériumoknak maximálisan megfelel. Azonban már a telepítésnél elmehet a kedvünk az egésztől, mivel az öreg csataló Achilles-sarka az Intel M processzor, amely gyenge teljesítménye mellett rendelkezik még egy hátránnyal, ami meggátolja, hogy korszerű operációs rendszert telepítsünk gépünkre! Az Intel mérnökei ugyanis gyárilag letiltották a CPU-ban a Physical Address Extension (PAE) technológiát, ami miatt nem tudunk 3.2-es verziójúnál fejlettebb Linux kernelt futtatni, így a cikk megírásakor a legújabb, 14.04-es LTS kiadást sem tudjuk feltelepíteni (ami 3.13-as kernelt használ)!

A megoldásban nem egyedül voltam érdekelt, így hamar és meglehetősen nyilvánvaló helyen (közösségi Ubuntu dokumentáció) akadtam rá a megfelelő leírásra. A továbbiakban ezt szeretném megosztani veletek!

A legutolsó, gépünkön támogatott kernellel szállított Xubuntu kiadás a 12.04-es. A kiszámítható eredmény érdekében telepítsük fel ezt a verziót az IBM Thinkpadra, és amennyiben megfelel a 2015 első feléig tartó támogatottság, úgy nem is szükséges tovább „szenvednünk“ a rendszerrel. Azonban ha szeretnénk a legújabb LTS kiadásra áttérni, akkor szükséges némi munkát elvégeznünk, hogy sikerrel frissíthessük disztribúciónkat, ugyanis dist-upgrade parancsot hiba-üzenettel fogja elutasítani a Frissítéskezelő alkalmazás!

"Your system uses a CPU that does not have PAE enabled. Ubuntu only supports non-PAE systems up to Ubuntu 12.04. To upgrade to a later version of Ubuntu, you must enable PAE (if this is possible)"

A legtöbb Intel M processzoral szerelt notebook gyárilag nem támogatja a PAE technológiát, ez alól az öreg IBM Thinkpad sem kivétel, de viszonylag könnyen segíthetünk ezen! Először is indítsuk el kedvenc terminál emulátorunkat és rendszergazdaként adjuk ki a következő parancsot:

# apt-get install linux-image-generic-pae && init 6

Miután újraindult a gépünk, ellenőrizzük le a kernel verzióját a következő paranccsal:

# uname -a

Kimenetként valami hasonlót kell, hogy kapjunk:

„Linux username-ThinkPad-R50e 3.11.0-17-generic #72-Ubuntu SMP Mon Dec 8 19:35:44 UTC 2014 i686 i686 i686 GNU/Linux”

Következő lépésünkkel adjuk hozzá a kernelhez a -pae flag-et, hogy zökkenőmentesen frissíthessük a rendszerünket:

# cat /proc/cpuinfo | sed 's/flags\t*:/& pae/' > /tmp/cpuinfo_pae
# mount -o bind /tmp/cpuinfo_pae /proc/cpuinfo
# mount -o remount,ro,bind /proc/cpuinfo

(Vagy töltsük le és telepítsük a következő .deb fájlt, ami gyakorlatilag ugyanezt végzi el helyettünk: KATT IDE!)

Majd ellenőrizzük le:

# grep flags /proc/cpuinfo

Kimenetként ezt kell kapnunk:

flags : pae fpu vme de pse tsc msr mce cx8 sep mtrr pge mca cmov clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe bts est tm2”

Ezzel a munkánk nagy része elkészült, most már csak türelmünket és sávszélességünket kell próbára tennünk: indítsuk el a Frissítéskezelő alkalmazást és frissítsük a disztribúciót 12.04-ről a 14.04-es LTS verzióra!
 
Megjegyzés: a cikkben szereplő notebook a maga idejében 160-250 ezer forintos árkategóriát képviselte az azóta a Lenovo birtokába került IBM termékpalettáján. Amennyiben maga a telepítés hiba nélkül lezajlik, úgy megkönnyebbülve tapasztalhatjuk, hogy a jobbára Intel alkatrészekkel szerelt gépen hibátlanul és az XFCE asztali környezetnek köszönhetően gördülékenyen fut az operációs rendszer. Mivel több változata létezik ennek a típusnak, ezért ha olyan gép akad a kezünkbe, amiben 1 Gb-nál kevesebb RAM és/vagy 1.5 Ghz-nél gyengébb processzor teljesít szolgálatot, úgy érdemes megpróbálkoznunk a Lubuntu derivátummal. 

Amennyiben egy alapfeladatokra való, alacsony fogasztású otthoni gép beszerzésén gondolkodunk, úgy érdemes számításba vennünk az IBM koros, ám jó állapot esetén megbízhatóan működő notebook-jait.

Jó szórakozást hozzá!

~./bicskás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése