2014. december 2., kedd

Manjaro hibajelenségek és elhárításuk, hogyanok

Úgy gondoltam az angol nyelvű fórumból összegyűjtök pár hibajelenséget és a megoldásokat rá. Mivel sok esetben ezek csak pár mondatból állnak, így nem nyitok neki külön bejegyzéseket. Mindig frissítem az újabb infókkal.

Frissítési hiba? Nem tudsz appot telepíteni? 


A fórum szerint ez sok problémát megold.

sudo rm -f /var/lib/pacman/db.lck && sudo pacman-mirrors -g && sudo pacman -Syyuu && sudo pacman -Suu (Egy sorban van az egész)
Ezzel a hosszú paranccsal eltávolítod az adatbázis zárolását, frissíti a tárolókat és telepíti az elérhető frissítéseket.

Telepítés után nem látszik az új kernel a GRUB-ban


Felmerült a fenti kérdés. Valaki telepítette a 3.16.5-ös kernelt frissítés kezelőből, de újraindítás után csak az eggyel régebbi látszott.

Megoldás az, hogy még telepítés után ki kell adni a következő parancsot:

sudo pacman update-grub 


LibreOffice frissítési hiba Manjaro alatt


A fő probléma az volt, hogy a felhasználó az alapból telepített LibreOffice-t használta és nem akart frissülni újabb verzióra. Ekkor a 4.2.6 volt a gépen, miközben már elérhető volt a 4.3.2 is.
Kiderült, hogy a Manjaroban kétféle LibreOffice van. Az egyik a libreoffice-still, amihez kevesebb frissítés érkezik, míg a másik a libreoffice-fresh amihez gyakoribb frissítések járnak.

Megoldás

Elsőként el kell távolítani a meglévő still verziót:

sudo pacman -R libreoffice-still

és telepíteni kell a másik verziót:

sudo pacman -S libreoffice-fresh

64 bites rendszer alatt csak 32 bites a Virtualbox

Ezzel a problémával jómagam is találkoztam és a fórumok többségén sem találtam semmi hasznosat. Az alap probléma az, hogy adott egy 64 bites Manjaro (lehetne más disztribúció is), amire telepítettem a Virtualboxot. A program indítása után az alapbeállításokban a legördülő verzió mezőben csak 32 bites rendszer található. Így 64 bites rendszer nem emulálható.

Megoldás

Az a megoldás, hogy BIOS-ban ki kell választani a virtualizációt és engedélyezni kell.Az engedélyezés után már a lenyíló menüben megjelennek a 64 bites rendszerek is. 

1 megjegyzés:

  1. Koszi az infót, segítettél megoldani a nyelvi kérdést az office alkalmazásban.

    VálaszTörlés