2014. június 13., péntek

XP helyett- Zorin OS

A Distrowatch-on bóklásztam, amikor rátaláltam erre a disztribúcióra. Elsőre a képernyőképek alapján egészen pofásnak tűnt, gondoltam megnézem közelebbről is.

A fejlesztők nem kevesebbet állítanak, mint hogy ez hasonlít legjobban a Windowsra. Legalábbis ami a külsőt illeti. Elsősorban kezdőknek javasolják és valljuk be aki pl. XP után váltana valami másra, az általában a linux témakörben kezdőnek számít.

A disztribúció alapját az Ubuntu adja, ami méltán népszerű. Exkluzívnak is nevezhetjük a Zorint, mert előre beállított kinézet profilok vannak, így akár a régi XP, de az újabb Windows 7 is visszatekinthet az asztalról. Így sokkal könnyebb elfogadni az új operációs rendszert a régi megszokott köntösbe bújtatva.

Még mindig maradva a fejlesztők "szerénységénél", állítják a Zorin sokkal gyorsabb mint a Win 7 és néhány Windows program gyorsabban fut Wine alatt, mint az eredeti Windows-on.

Lényeges momentum egy operációs rendszernél a rendszerkövetelmények. A Zorinhoz a következők kellenek.


  • 1 GHz x86 processzor
  • 5 Gb tárhely a lemezen
  • 512 MB memória (szerintem inkább 1 Gb)
  • 640X480 felbontást elbíró grafikus kártya


Ezek tényleg csak a minimumok, ennek érdemes a duplájával számolni az akadásmentes működéshez.

Zorin OS telepítése

Első lépés a megfelelő lemezkép letöltése. Azért írtam, hogy megfelelő, mert ebből létezik fizetős verzió is.
Miután letöltöttem a lemezképet és betöltöttem a virtuális gépbe. Elindítottam a telepítő varázslót. Ismerős kép tárult elém, hiszen Ubuntu az alapja. Ami egy kicsit más az a külcsíny. Sokkal szebb az egész.




A telepítéshez szükséges internet kapcsolat és bizonyos mennyiségű tárhely.


Itt kell figyelni egy kicsit, mert nem mindegy, hogy adott esetben törlöd-e az egész lemezt, vagy csak particionálsz és arra megy a linux.


Add meg a tartózkodási helyet, ez csak az időzóna miatt szükséges.


Billentyűzet kiosztása.


Létre kell hozni egy felhasználói fiókot.


Telepítés folyamatban. Nekem egy kissé sokáig tartott, valószínűleg a virtuális gép és a nem túl sok rendelkezésre bocsátott memória az oka.






Vége a telepítési folyamatnak, újraindíthatod a gépet.



Zorin használat közben


A nyitóképernyő jópofa, látszik a minimalista most jellemző dizájn.


Az asztalon semmi extra nem látszik, a háttérkép jól eltalált.


Alapból a rendszer angol, de természetesen lehet magyarítani. A menükről elmondanám, hogy minden animált, az ablakok is lentről nyílnak felfelé. Ez a compiz miatt van. Tényleg nagyon szép az egész.


A beállításokban az alapokat végezhetjük el.


A főmenü tiszta Start koppintás, de éppen ez a fő cél. A Windowsról áttérők is otthonosan érezzék magukat és úgy nézzen ki minden mint ott.


A szoftver központ jól áttekinthető, csomagválasztéka bőséges. Szükség esetén további tárolókkal bővíthető.


Mindig belenézek a tárolókba és az egyéb beállításokba. Látom miből épül fel, miket használ az adott disztribúció.



A Zorin OS menüi szépek, könnyen kezelhetők. Panaszom nem lehet rá.




Ilyen egy mappa megnyitás után. Ugye mennyire deja vu-nk van? Nem véletlenül.


Egy kissé belenyúlhatunk a külső megjelenésbe és a működésbe. Parancssorban jobban is.



Összegzés

Ezt a disztribúciót is csak nagyon rövid ideig teszteltem. Azt kell mondjam, hogy ha csak a külső megjelenést veszem alapul, akkor az egyik legszebb amit láttam. Persze, mindegyiknél lehet használni csili-vili eszközöket, beállításokat. Ennél mindez alapból megvan, nem kell turkálni semmiben sem. Aki Windowsról váltana linuxra, annak merném javasolni, mert eltévedni nem lehet benne. A sok pörgő-forgó menü miatt valószínűleg az 512-1 Gb nem lesz elég, ezért nagyon régi gépek esetében lassabb lehet minden.
Az a kijelentés, hogy ez gyorsabb-e mint a Win 7 ugyanazon a vason, megér egy próbát. Annyi biztos, hogy a Windowsra írt kártevők miatt nem kell aggódni. Ez tény.

Habár a multimédiát nem próbáltam,de biztos vagyok benne, hogy működik. Irodai csomagnak a LibreOffice érhető el. A Wine miatt sok korábban Windows alatt használt program és játék működhet, de nem minden. Sokak emiatt nem tudják lecserélni elavult és nem biztonságos Xp-jüket, mert van egy speciális programjuk, ami csak az alatt megy. Ezzel valóban nem lehet mit kezdeni.
Ami nincs telepítve, azt a szoftver központból pótolhatod.

A Zorint a szépsége és a könnyű kezelhetősége miatt biztosan beraknám a képzeletbeli top 3 ajánlott disztribúció közé. Aki Windowsról váltana, annak javasolt a kipróbálása.

10 megjegyzés:

  1. Egy hete próbálom eme rendszert.Több rendszert is próbáltam,pl: cinamont, ubuntut ,uhu 3,de ez jött be a legjobban.Ismerőseimnek ,haveroknak szoktam telepíteni rendszereket, igaz eddig csak windowsokat.Alapból bent van minden mi kelhet egy usernek,ha netezésről, filmnézésről van szó.Terminált tanulni kell de wint is kell tanulni csak úgy nem megy az sem. :)Multimédia nagyon jó benne,beállítás ott van nagyon.
    [IMG]http://i.imgur.com/nu0aVyF.png[/IMG]
    [IMG]http://i.imgur.com/UmAnFP4.jpg[/IMG]
    Kedvenc rádiódat is hozzá teheted.
    Videó lejátszó is nagyon jó lehetőségeket rejt.
    [IMG]http://i.imgur.com/FnBUpJU.jpg[/IMG]
    Sok formátumot is ismer,divx,avi,mkv.mp4,ezeket próbáltam ki és megy,ill dvd sem okoz neki gondot.Beállítva kodeket is kiírja.
    [IMG]http://i.imgur.com/PQCbglu.jpg[/IMG]
    Játékokat nem próbáltam de,fiam hétvégén biztos neki fog esni,akkor majd leírom a tapasztalatokat.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Üdvözlet Zsolt Balogh!

    Teljesen jól írtad le a dolgokat, csak pozitivan tudok én is hozzá állni a Zorin -hoz... :)

    VálaszTörlés
  5. Üdv!
    Évek óta használom több gépen irodában és otthon is. A lite verzió talán még jobb! Betonstabil. Vírus, újraindítás, lassulás: elfelejtve.

    VálaszTörlés
  6. Visszatérő vagyok a Zorinra. Sok mindent kipróbáltam, de ezzel vagyok most a legjobban megelégedve. Zorin 10 OS 64. Ajánlom a "haladóknak" is.

    VálaszTörlés
  7. egy honapja valtottam teljesen kezdo linuxoskent zorinra win 7rol es nagyon bejott

    VálaszTörlés
  8. Én kezdő vagyok ebben a rendszerben,de elég gyors és könnyen kezelhető! Sajnos tudom hogyan kell beállítani a hálózati kapcsolatot, hol tudom megnézni, hogy milyen illesztőprogramok hiányoznak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia András!

      Attóé függ, melyik hálózati kapcsolatot szeretnéd beállítani, kábeles net vagy esetleg wifi, vagy netán mobilos kapcsolat?.

      Igazából, azt, hogy milyen illesztőprogram kell hozzá, azt a hálózati kártyád fogja megmondani.

      Egyszerűen megnézheted ha terminálból, az lspci parancsot kiadod és ott a listában benne lesz a hálókártyád és stb.

      Törlés
  9. Szia! Én sajna még nem ismerem a linuxot egyáltalán. De megpróbáltam a Zorint feltelepíteni. fel is ment. De csak a terminálig. Sikerült a root-ba bejutnom. De a grafikus felületet nem tudom előhozni. Esetleg valami segítséget kérhetnék, sajna lépésről lépésre kellene :-) vagy egy leírás valahol, mikor, mit, hogyan kell beírni. Köszi előre is! Attila

    VálaszTörlés