2013. november 30., szombat

A linux lenne a PC-s játékpiac jövője ?

A Valve komoly erőfeszítéseket tesz a Linux terjesztése érdekében, hiszen a népszerű Steam kliens egy ideje már elérhető a nyílt forráskódú operációs rendszerre is. A cég folyamatosan dolgozik a játékkínálat bővítésén, de túl nagy előrelépést még nem tudtak felmutatni, mivel alig 200 játék érhető el Linuxra a Steamen keresztül, miközben Windowsra több, mint 2000 játék közül választhat a felhasználó, de még Mac OS-re is közel 500 játék tölthető le.
Gabe Newell a LinuxCon rendezvényen elmondta, hogy az aktuális statisztikák a Linuxról nem festenek le jó képet. Gyakorlatilag szinte minden felmérésben 1% alatti a Linux részesedése, ideértve a játékosok számát, a játékokkal eltöltött időt, vagy az adott programtól várható bevételt. Ez a Valve vezetője szerint a rendszer támogatására is kihatással van, mivel a fejlesztők, illetve maguk a hardvergyártók is érdektelennek tartják a Linuxot. Például a grafikus vezérlők szempontjából csak az NVIDIA és az AMD kínál zárt meghajtókat a különböző disztribúciókhoz. A többi cég csak a közösségi, nyílt forráskódú fejlesztésekre támaszkodik, anyagi vagy humánerőforrással segítve a szorgalmas programozók munkáját.
Az előbbi bekezdésben leírtak ellenére a Linux a PC-s játékpiac jövője, legalábbis Gabe Newell szerint. A Valve vezetőjének magyarázata annyi, hogy a Windows egy zárt API-kkal dolgozó operációs rendszer. Utóbbi kétségtelenül igaz, hiszen például a játékok szempontjából lényeges DirectX csak a Microsoft operációs rendszerére érhető el, vagyis a Windows helyzete a PC-s játékpiac szempontjából közel áll a monopóliumhoz, így a redmondi óriáscég igen bátor árazási politikát is folytathat. Gabe Newell szerint ez rossz a piacnak, amire példaként felhozta a jelenleg csökkenő PC-s eladásokat.
Nehéz értékelni a Valve vezetőjének mondandóját, hiszen alapvetően tényeket közölt, de mindenképp megjegyzendő, hogy a DirectX lassan 18 éve létezik. Nagyjából 10 éve többet kínál a fejlesztőknek, mint az aktuális konkurens OpenGL, így nem véletlen, hogy ma zömében erre az API-ra építenek a PC-s játékok. Tehát a Gabe Newell által felvázolt probléma a zárt rendszerről lassan egy évtizedes múltra tekint vissza, és erre máig nem igazán panaszkodtak a fejlesztők. A legfőbb kérdés tehát az, hogy miért pont most kellett ezzel előhozakodni, illetve mitől lesz nagyobb jövője a játékpiacnak a Linuxon az évek óta ismert tények kinyilatkoztatásától?
A Linux kapcsán mindig sok kérdés volt, hogy mi az, amin változtatni kellene, vagy szükség van-e egyáltalán változtatásra. Sokszor felmerül, hogy a grafikus meghajtók nem olyan kiforrottak, mint Windowshoz, de úgy gondoljuk, hogy messze ez a legkisebb probléma, mivel ez csupán hozzáállás kérdése. A nyílt forráskódú fejlesztésekre támaszkodni nem lehet, mivel a cégek nem hozzák teljesen nyilvánosságra a hardvereik pontos működését, így a közösség sosem fog rájuk tökéletes meghajtókat írni, nem beszélve a licencköteles technológiák beépítéséről, melyeket lehetetlen alkalmazni egy nyílt forráskódú szoftvernél, hiszen a zárt technológiára vonatkozó részt nem lehetne nyilvánosságra hozni. Az jó dolog, hogy az NVIDIA és az AMD kínál zárt drivereket is, de ezek minősége és tudásszintje is messze van a windowsos verzióktól. Ezeket azonban könnyen lehet orvosolni, hiszen ha a Linux támogatásán dolgozó csapatok olyan anyagi segítséget kapnának, amilyet a windowsos driverekért felelős részleg, akkor a Linux meghajtók minősége sem lenne rosszabb. A vezetőség azonban sehol sem érdekelt ugyanakkora erőforrással támogatni a Gabe Newell szerint is minden releváns statisztikában 1% alatti részesedéssel rendelkező Linuxot. Ez tehát egy ördögi kör.

Úgy gondoljuk, hogy a legfőbb gond a piaci részesedés. Ha ez az elkövetkező hónapok vagy évek során nőne, akkor igazából a cégek és a szoftverfejlesztők is egyre több erőforrást fektetnének a Linuxba, hiszen többen használják azt, illetve a programok eladásából várható bevétel is nagyobb lenne. Arról nincs adat, hogy ezt a Valve hogyan fogja elérni. Gabe Newell szerint az elkövetkező hetekben nagy bejelentések előtt állunk, ami majd ténylegesen megvilágítja, hogy miért a Linux a PC-s játékpiac jövője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése