2011. december 27., kedd

Ghost BSD 2.5 RC 2

A blogban több alkalommal foglalkoztam BSD-kkel. Ebben benne van az is, hogy szeretek kísérletezni és várom mikor éri el azt a szintet amikor mindennapos asztali felhasználásra is alkalmas lesz. Azt hiszem most ezzel a BSD változattal mintha efelé léptek volna a fejlesztők. Volt már itt PC BSD is, de az valahogy nem volt az igazi, talán a pbi csomagok miatt. A Ghost BSD a 9.0-ás FreeBSD-n alapul. Mint ilyen elvileg atomstabil. Ez a kiadás már majdnem a végleges, végül is az RC 2 már nagyon közel jár a valósághoz.Tettem egy rövid próbát és ezt szeretném veletek megosztani.

Ghost BSD telepítése

Először töltsd le a legújabb kiadású lemezképet http://ghostbsd.org/get-ghostbsd/
Kiírás után bootolj be róla és várd meg amíg betölt az asztal.



Kattints a telepítés gombra és elindul a varázsló. Szerintem ennél az operációs rendszernél ez nem kis teljesítmény, mivel inkább jellemző a szöveges telepítő a szerverek miatt. Ott nem létszükség a gui. Az első lépés a merevlemez felosztása lesz. Mivel nincs mit veszítenem, így a teljes lemezt felhasználom.



Hozd létre a felhasználói fiókot és add meg a jelszavakat.



Itt láthatsz egy összefoglalást telepítés előtt. Ebből kiderül, hogy alapból ufs fájlrendszert hoz létre és nincs lapozófájl. Ha minden rendben van, akkor kattints a tovább gombra.



Telepítés folyamatban van. Nekem ez eltartott kb. 10 percig is és közben kaptam egy hibaüzenetet csatolás sikertelenségéről. Ettől függetlenül a telepítés rendben lezajlott. A honlapon is utalnak erre a bugra, valószínűleg a végleges kiadásig javítják majd.



Az installálás véget ért, indítsd újra a gépet és vedd ki a lemezt.



Ghost BSD használat közben

A login screen a nevemmel fogad, tehát a hibaüzenet ellenére minden rendben volt. Be kell írni a jelszót és mehetünk tovább.



A menük a tipikus GNOME 2.X.-es kiadásra hajaznak, de ez nem véletlen hiszen ezt az asztali környezetet használja. Nekem még mindig jobban bejön mint a Unity verzió. Gyakorlatilag minden megtalálható ami kell.






Irodai csomagból a legújabb (3.4.4) LibreOffice van fent.



Az internetes résznél még a wifi is ott van. Igen, elvileg azt is felismeri. Mivel asztali gépem van, így nem tudtam kipróbálni.



A multimédia lejátszás out of the box megy. Ennek örültem.



Az elején minden angol nyelvű, de bejelentkezésnél mind a billentyűzet kiosztás mind a rendszer nyelve átállítható magyarra. Ez is dícséretes.



Ami jobban érdekelt az a csomagkezelője. Szerencsére a fejlesztők egy könnyen áttekinthető és kezelhető grafikus telepítőt készítettek. Ha megnézitek a bal alsó sarkot, akkor látható, hogy több mint 20 000 csomag érhető el. Ez több mint elég. A füleken lehet váltani a telepített és a telepítésre váró csomagok között. A kereső gyorsan és hatékonyan végzi a dolgát. Nem találtam a csomagkezelőn beállításokat, bár lehet itt nem is kell (vagy lehet) "tárolókat" hozzáadni vagy kiválasztani.




Szerencsére a játékok kedvelői is találnak maguknak csomagokat.




A csomagok telepítése viszonylag gyors, elvileg a függőségeket is jól kezeli. Most éppen én belefutottam valamilyen hibába, de több csomagot nem is próbáltam ki.




Összegzés

A GhostBSD belopta magát a szívembe, annak ellenére hogy vannak még hibái. Nagyon tetszik, hogy a kezdők számára talán könnyebben kezelhető GNOME felületet használja és szinte nem is venni észre, hogy nem linuxot használsz. Mindenképpen jó pontot kap az egyszerű telepíthetőség miatt is. Amitől féltem az a csomagkezelője volt, de ebben sem vettem észre -ilyen rövid idő alatt- problémákat. A nagyszámú csomagválaszték nagyobb szabadásgot ad ha valamilyen programot szeretnél telepíteni, esetleg ugyanarra több megoldást is kipróbálnál.
Ami a magyar nyelvet illeti, szinte 100%-osan támogatott és valljuk be ez elég kardinális dolog lehet sok esetben. Az irodai csomag nem volt lefordítva, de lehet hogy csak egy nyelvi csomagot kellett volna hozzá letölteni.
Amit nem tudtam kipróbálni az a wifi, nyomtató és szkenner használata. Ha ezek is mennének, akkor egy újonchoz képest jól szerepelne a Ghost BSD. Ekkor már el lehetne gondolkodni más operációs rendszerek alternatívájaként.

Ghost BSD honlapja: http://ghostbsd.org/

2 megjegyzés:

  1. Egy dolgot nem értek! Olvasom most szépen sorban a mindenféle rendszerekről a telepítési naplóidat, és mindegyiknél változatlanul és rendületlenül ott van a végén az újraindítás. S valóban, ezeket már újra kell indítani; de emlékszem, régen, még a 6.2-es SuSE-t nem kellett! Telepítés után nem kellett teljes reboot, a telepítő leállította a telepítéshez biztosított környezetet, majd root váltás, és init 5. Működött. Most, hogy elvileg fejlődtünk... ez hova lett?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Salcay!

    Örömmel tölt el, hogy több cikkem is végigolvastad, így nem dolgoztam hiába. Mivel Live CD-ről telepítek, nekem mindig kiírja, hogy indítsam újra a gépet. Ez nem csak wines sajátosság. Persze lehetne folytatni a tesztelést Live módban is, de ha már telepítettem, akkor használni is akarom. Engem egyébként nem zavar ez az apróság.

    VálaszTörlés