2011. december 8., csütörtök

E-mail értesítő program Ubuntu alatt

Ebből a leírásból megtudhatod, hogyan telepítsd fel ezt a kis hasznos alkalmazást amivel értesítést kapsz új e-mailek beérkezéséről. Megjelenik a küldő, a tárgy és a küldés ideje.

Popper telepítése

A program alapból nem elérhető a tárolókban, előbb hozzá kell adni egy új tárolót. Nyisd meg a terminált és írd be a következőket:

sudo add-apt-repository ppa:ralf.hersel/rhersel-ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install popper

Popper használata

A program megtalálható a Menü/Alkalmazások/Internet/Popper konfiguráció szerkesztő



A Popper beállítása hasonló, mint amikor egy e-mail klienst konfigurálsz. Meg kell adnod az e-mail jellemzőket a fiókok fülön.


  • Név: ez elég egyértelmű, nem nagyon lehet elrontani.
  • Szerver: meg kell adni a szerver nevét, pl. mail.server.com
  • Felhasználó: ide általában a teljes e-mailcímet kell beírni
  • Jelszó: az e-mail címhez szükséges jelszót írd be
  • IMAP: most már ez a leggyakoribb protokoll, amivel le tudod kérni a leveleidet a szerverről. Természetesen nem mindegyik e-mail szolgáltató támogatja. Akkor marad a POP.
  • Mappák: ezt akár üresen is hagyhatod. Csak akkor kell megadni, ha speciálisan szeretnéd megadni a levelek helyét.
  • Port: meg kell adni a szolgáltató által használt port számokat. Ha fejből nem megy, többnyire a levelező súgójában megtalálható.
  • Lekérdezések gyakorisága: milyen időközönként ellenőrizze a leveleket a program

Ha mindennel megvagy, akkor bizonyosodj meg arról, hogy az ellenőrzésnél a pipa ott legyen. Most be tudod állítani milyen legyen az értesítő. Kattints rá az értesítés fülre és legyen bejelölve az "értesítés új e-mailek érkezésekor" menü.

Amennyiben részletesebben szeretnéd megadni az értesítéseket, akkor állítsd jelöletlenre a négyzetet és menj át az asztal fülre. Engedélyezd az asztali megjelenítés négyzetet a további beállításokhoz. A további füleken egyéb beállításokat találsz. Szükség esetén módosíthatsz rajtuk.



Popper indítása




A Popper a következő bejelentkezésnél már aktív lesz, amennyiben engedélyezed ezt az első fülön. Linux Mint esetén eltérhetnek a beállítások. Előfordulhat, hogy nem látsz semmilyen értesítést új levél érkezésekor. Emiatt további telepítés szükséges. Nyisd meg a terminált és írd be a következőket:

sudo apt-get install indicator-messages

Ahhoz, hogy a listában megjelenjen a kisalkalmazás, ahhoz szükséges egy újra bejelentkezés. A Popper integrálását az üzenet megjelenítőben lehet elvégezni.




Forrás: http://www.howtoforge.com/indicate-mail-accounts-on-your-desktop-ubuntu

8 megjegyzés:

  1. Mikor elkezdeném a telepítést, a terminál ezt adja vissza:
    Error: need a repository as argument
    Mit kell vele csinálni?

    VálaszTörlés
  2. Azért mert fenti parancsok egybe vannak és nem egymás alatt, így kell sorba:
    sudo add-apt-repository ppa:ralf.hersel/rhersel-ppa
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install popper

    VálaszTörlés
  3. Elnézést kérek tőletek, valóban összecsúszott két sor, azonban csak most volt időm kijavítani. Köszönöm az észrevételt. :-)

    VálaszTörlés
  4. A telepítés, és a beállítás rendben is van, csak vhogy sehogy sem, látszik, hogy jelen van a szoft. Pedig azóta már kaptam mailt...

    VálaszTörlés
  5. Érdemes a beállítások után Test fülön letesztelni, hogy sikeres volt-e a bejelentkezés. A MAPPA részt be kell állítani, mivel email szolgáltatók többsége külön mappákba rakják a leveleket! (SPAM, ARCHIVE...stb) Pl.: GMAIL-nél a bejövőkre az INBOX kell...stb.

    VálaszTörlés
  6. A teszt elméletileg nem talál hibát, szal megtalálja a mail acc.-ot és helyesli is. "A Popper integrálását az üzenet megjelenítőben lehet elvégezni." Ha a levelezés beállításaira kattintok az Evolution bújik elő, nem pedig valami beállító panel.

    VálaszTörlés
  7. Tökéletes, régen kerestem már ilyet. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. @Karakter: Mivel az nem a Popper, hanem alap beépített. Az alatt kellene megjelennie. Érdemes törölni a beállításokat amiket eddig végeztél és újra beállítani a poppert. Előfordul hogy megmakacsolja magát. (rm -rf ~/.popper) Ha meg nem akarod, hogy megjelenjen az a levelezés beállítás, töröld a evolution indicatort vagy magát az evolutiont.

    VálaszTörlés