2011. december 30., péntek

Bicskás Ubuntu szösszenetei 7. rész: Lucid újratöltve



Az Ubuntu legnagyobb előnye számomra az, hogy használható alternatívát kínál arra az esetre, ha nem kívánok félévente a legújabb béta-verzióra frissíteni egy már működőképes rendszert. A hosszú támogatási ciklussal rendelkező Lucid előnye továbbá az, hogy tudomásom szerint nem a Debian "unstable", hanem a "testing" ágából építkezik, ami a stabilitás szempontjából sem mellékes. Az aktuális LTS csomagjai felett azonban eljárt már az idő, és ez a lemaradás csak fokozódni fog. A mostani blog-bejegyzés célja az, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyi állapotot, amivel megőrizzük rendszerünk stabilitását, ez mellett viszont több fontos alkalmazásból is a legújabbat tudjuk használni.

Ehhez a legegyszerűbb módszer a forráslistánk bővítése megbízható ppa-tárolókkal, ami egyes alkalmazásokból, az általunk használt Ubuntu-verziótól nagyjából függetlenül, képes mindig a legfrissebbet nyújtani számunkra. Alább az általam használt, megbízhatónak ítélt tárolókat ajánlanám a figyelmetekbe!

Elsőként kezdjük az egyszerűbb módszerrel ,hiszen rendelkezésünkre áll egy remek alkalmazás, amellyel könnyedén adhatunk új csomag-forrásokat a meglévők mellé: ez az Ubuntu Tweak. Ha nem ismernéd ezt az alkalmazást, akkor sok hasznos dolog mellett ennek a telepítését is megteheted egy korábbi bejegyzésem alapján: KATT IDE!

Ahhoz, hogy a Firefox böngészőből a legfrissebbel rendelkezzünk engedélyeznünk kell a Firefox Stable Channel Packages tárolót.

Ha a Google böngészőjét preferáljuk inkább, akkor rendelkezésünkre áll Google Chrome Stable tároló a hivatalos kiadáshoz, illetve az Ubuntu Chromium forrás a nyílt kódú változathoz.

A listán fellelhető még az Opera, a Midori, az IceCat is, így kijelenthetjük, hogy böngésző-fronton nem nehéz mindenből naprakésznek lennünk.

Ha le szeretnék váltani a későbbi kiadásokban már nem támogatott OpenOffice irodai alkalmazásunkat, akkor szintén rendelkezésünkre áll a LibreOffice ppa-tárolója.

Ennyi talán elég bevezetésnek, hiszen mindenki megtalálhatja a számára fontos programokból a legfrissebbet, hiszen a sort lehetne folytatni az Mplayer, a Wine, a Virtualbox, illetve a legújabb videó-kártya meghajtókat kínáló X Updates források felsorolásával.

Térjünk át azokra ppa-tárolókra, amelyek szintén hasznosak, ám nem szerepelnek az Ubuntu Tweak által felajánlottak között!

Elsőként említeném a legfontosabbat: a Y PPA Manager nevű alkalmazást, ami grafikus felületet biztosít az extra tartalmak kezeléséhez. Beszerzése egyszerű: telepítsük a Web Upd8 cikke alapján (KATT IDE!)! Ezután grafikus felületen menedzselhetjük az utólag felvett tárolóinkat!

Egy hasznos beállító-alkalmazással gazdagíthatjuk a rendszerünket, amivel a NotifyOSD értesítési felületét szabhatjuk testre. A cikkben elolvashatjuk a telepítés menetét és a program használatát is elsajátíthatjuk (KATT IDE!).

A legújabb kernelről se kell lemondanunk Lucid esetében, a Cannonical Kernel Team ppa-tárolója erre kínál megoldást (KATT IDE!). Azonban ezzel nem árt vigyázni és csak az használja, aki tudja, hogy mit csinál... ;)

Hirtelen ennyi! Jó hegesztést! :)

~./bicskás






3 megjegyzés:

  1. Csak nálam okoz gondot az új firefox verziók? Ha nem lépek ki belőle, a rendszer fagyogat. :(

    VálaszTörlés
  2. Én pont azért raktam fel a 9-es verziót, mert a "gyári" 3.6.24-es állandóan "bennragadt" a RAM-ba... Nálam így pont az ellenkezője igaz. Amúgy meg vannak más böngészők is, próbáld ki azokat!

    Üdv:
    ~./bicskás

    VálaszTörlés
  3. Valójában azóta is történt meg-meg fagyás, nem nagyon tudok rájönni mitől. Az biztos, hogy az FF4et (meg talán az 6ot) nem bírta, max 1 nap. Most már napokig tud menni. Arra kéne rájönnöm, hogy vajon mi állhat a háttérben, de a logok nem mondanak (nekem legalább is) semmit.
    Más böngésző lehet megoldás, de mivel valójában nem én használom a gépet, nem nekem kell átszokni. :)

    VálaszTörlés