2011. augusztus 2., kedd

PC BSD 9.0 béta- A felnőtt ördögfióka

A PCBSD-t soha nem tudtam kihagyni, mert mindig érdekelt a különlegessége és az egyedisége. Alapból tudni kell, hogy a bsd nem éppen asztali felhasználásra lett kitalálva. Annál inkább a szerverekre. Nagyon stabil és megbízható. Több fejlesztő is megpróbálkozott átültetni a bsd-t asztali környezetbe nem túl nagy sikerrel. A Desktop BSD állt a legközelebb a sikerhez, aztán abba maradt a fejlesztése. Most versenyben van a Midnight BSD, a PCBSD és a Ghost BSD.

A PCBSD abban különbözik a többitől, hogy nem csak a ports-ból lehet telepíteni programokat, hanem a saját pbi csomagokból is. Ez az egyszerűbb út, kb olyan mint Windows alatt .exe-t telepíteni.
A mostani kiadás még csak béta, azonban jól látszik a változás az előző kiadásokhoz képest.
Tényleg kijelenthetem, borzalmas sokat változott. Természetesen előnyére. A korábbi gyerekbetegségeket már levetkőzte, azt is mondhatom megérett az éles asztali felhasználásra. Feltelepítettem most is és így láthatjátok milyen egyszerű az egész.

PCBSD 9.0 telepítése

A béta verziós kiadást le tudjátok tölteni innen: http://ftp.heanet.ie/mirrors/pcbsd/9.0-BETA1/i386/PCBSD9.0-BETA1-x86-DVD.iso
Töltsd be a lemezt és válaszd ki az első menüpontot. Ha nem választasz semmit, akkor is betölt a telepítő egy idő után.




Az első lesz a nyelv kiválasztása. Itt magyart nem találni, és legalábbis pbi-ből sem lehet telepíteni. A ports-ot nem próbáltam.



Most a billentyű kiosztását kell beállítani. Itt már van magyar is.



Ki kell választanod a telepítés típusát. Telepíthetsz freebsd-t szervernek vagy pcbsd-t desktopnak.



Particionálnod kell a lemezt, de ha semmi más nincs rajta akkor választhatod a teljes felhasználását is.



Felhasználói fiók létrehozása. Töltsd ki a mezőket majd kattints a zöld plusz gombra. A fájlrendszer típusa attól is függ mennyi memória van a gépedben. Ha 64 bites rendszert használnál és 4Gb-nál több a memória akkor jó lesz az ZFS fájlrendszer.



Itt még néhány extra csomagot felpakolhatsz.



Az éles telepítés előtt még láthatsz egy összefoglalást.



Telepítés folyamatban van.



Sikeresen végeztél, indítsd újra a gépet és vedd ki a lemezt.



Újraindítás után először ki kell választanod a helyes monitor beállítást.



Jelentkezz be a felhasználóneveddel és a jelszavaddal.



Íme az asztalod. Mivel gnome-al telepítettem, így értelemszerűen a menük fentről nyílnak. Persze van KDE és egyéb ablakkezelő is.



Menük és egyebek

Ha így megnézzük az asztalt, akkor lehetne akár linux is. Persze a háttérkép és az AppCafé rögtön elárul. Azt rögtön kijelenthetem, hogy túl sok program nincs telepítve, tényleg csak a legszükségesebb alapok vannak fent. A már említett ports-ból valószínűleg elég sok minden felrakható, de a legegyszerűbb ha a saját csomagketelőjét használod.



Irodai csomagból sem látom az Open vagy a LibreOffice-t.



A beállításoknál már több lehetőségünk van.


A csomagkezelője könnyen áttekinthető és gyors is. Az általam tesztelt bétában még nem ment a frissítés, de a régebbi verzióban ez jól működött. Ha kijön a végleges kiadás ott sem lesz gond vele.




Ha szeretnél valamit telepíteni, akkor a könnyen áttekinthető csomagkezelővel ez gyerekjáték lesz. A tárolóknál érdemes átállítani csehre az alapértelmezettet, hogy gyorsabb legyen a telepítés.



Vélemény

Úgy gondolom, hogy megéri adni neki egy esélyt ha kijön a végleges verzió. Habár a pbi csomagokból nincs túl sok, azért mindennapos használatra tökéletesen megfelel (böngészés, levelezés, irodai munka). Mindenképpen mellette szól a stabilitás és egy kicsit egzotikussága is. Akinek nem gond az angol, annak a magyar nyelv hiánya sem fog problémát jelenteni. Régebben volt egy magyar honosító, de mára úgy néz ki fordítók nélkül maradt a projekt. Van még mit tanulni a bsd-ről, de szerencsére a fejlesztők megpróbálják emberközelivé tenni és ezt látni is a használat során.

Ami ellene szól az a magyar nyelvi hiánya és az esetlegesen előforduló bugok ami persze máshol is lehet. Nem tudtam kipróbálni a nyomtatást és a szkennelést, de bízom benne hogy az menni fog.

6 megjegyzés:

  1. Egyszer azt olvastam a BSD-ről, hogy bevehetetlen :-) totál biztonságos, és csak egyszer fordult elő vele, hogy vagy fél napra sebezhető volt de még aznap megoldották. Hát volna mit tanulni tőle. Csak azt nem értem, ha ez ilyen jó akkor miért nem lett annyira népszerű mint a Suse vagy az Ubuntu

    VálaszTörlés
  2. egyből második sor:

    "Alapból tudni kell, hogy a bsd nem éppen asztali felhasználásra lett kitalálva."

    VálaszTörlés
  3. @Chris75: Az szerintem az OpenBSD talan, BSD-bol nem "csak egy" van (es itt nem teljesen arrol van szo, mint Ubuntu vs Fedora stb, hogy van tobb Linux disztribucio is: abban az esetben a kernel tobbe-kevesbe azonos legalabb - Linux -, mig pl a Free es OpenBSD kernele messze nem nevezheto ugyanannak, az anno kozos szarmazas ellenere ma mar elegge mas a ketto). Azt meg kvazi meg annyira se ajanlanam desktop masinanak, mint a FreeBSD alapu dolgokat :) [A PC-BSD FreeBSD alapu]. Viszont OpenBSD pl egesz jol bejohet firewall-nak, mi annak hasznaljuk tobb helyen is. Es akkor pl a NetBSD-t, vagy a DragonFly BSD-t nem is emlitettuk :)

    VálaszTörlés
  4. LGB!

    Köszönöm a kimerítő választ. Az látszik, hogy te vágod a témát. Nem lenne rossz, ha volna valki aki ír bsd-ből is cikkeket legyen az tűzfal vagy éppen szerver oldali felhasználás. Én csal karcolgatom a témát, de érdekel a dolog. Többet is olvasnék még róla, de érthető nyelven nem igazán van jó leírás.

    VálaszTörlés
  5. Köszi a részletes leírást, úgy tűnik sok újítás van az előző kiadáshoz képest.

    VálaszTörlés
  6. Én nagyon sokat használom a FreeBSD-t mrt ugye szerver gépelek dolgozok.

    Szerintem nagyon jó OS csak sok vele a gond.

    VálaszTörlés