2011. augusztus 8., hétfő

Linux régebbi gépekre 2.- Salix OS 13.37


Választásom azért esett erre a disztribúcióra mert Slackware alapú. Ebből persze több dolog is következik számomra. Az egyik a stabilitás, a másik pedig a gyorsaság. Ugyan a Slackware is asztali felhasználásra készült, azonban inkább a gyakorlottabb felhasználókat célozza meg. Ezzel szemben a Salix OS egy szelidített verzió kezdők számára. A rendszerkövetelmények itt sem túl magasak. Valószínűleg elfut 500Mb alatti memóriával is, főleg ha nem KDE-vel használod. Ami a processzort illeti, beéri nagyon régi Pentium IV-el is.
Lássuk a telepítést

Telepítés előtt le kell töltened a megfelelő fájlt. Itt több lehetőséged is van. Elérhető KDE, Xfce, LXDE és Fluxbox-al is. Telepítés során érdemes a full változatot választani, ekkor fog minden extrát felpakolni.
Rövid betöltés után a telepítő varázslója fogad bennünket. Itt nem lesz csili-vili gui-s telepítő, mindent szöveges alapon kell elvégezni. Természetesen nem annyira rossz a helyzet mint ami elsőre látszik. Véleményem szerint elég egyértelműek a kérdések, aki már telepített valaha linuxot, annak nem lesz vele gondja. Az első kérdés a billentyűzet kiosztásra vonatkozik ami nekünk nem lesz jó. Változtassuk át magyarra.



A telepítést kétféle módon is elvégezheted. Vagy választod az autoinstallt (kezdőknek ez javasolt) vagy pedig lépésről lépésre mész végig a folyamaton. Az első választás letúrja a teljes merevlemezt és felhasználja az operációs rendszer számára.




Én is ezt választottam mivel a virtuális gépen nem volt más feltéve. A particionálás is automatikus, csak meg kell adni a merevlemezt amire mehet a Salix. A folyamat végén láthatunk egy kis összefoglalást mire épülhet fel a rendszer.







Válaszd ki a telepítési forrást. Persze itt még leellenőrzi minden rendben van-e.



A cikk elején említettem a telepítés módját. Ha nem sokat akarsz bogarászni a csomagokkal akkor válaszd a full telepítést.



Telepítés folyamatban van. Mindössze néhány percig tart az egész.



Szükség esetén készíthetsz USB-s boot lemezt is.



És egy kis extra.


A Salix rendszerbetöltőként nem GRUB--ot hanem LILO-t használ. Meg kell adnod hová is telepítse. A legtöbb esetben az Master Boot Record megfelel a célnak.



Válaszd ki mihez legyen szinkronizálva a rendszer óra.

Rögtön mehet az időzóna beállítása is.



Nyelv kiválasztása. Hozzáteszem ettől függetlenül még nem köszöntött ékes magyar nyelven a rendszer login után.



Ez egy apró ám annál hasznosabb kérdés. Természetesen az a jó, ha be van kapcsolva automatikusan.



Add meg a rendszergazdai jelszót.



Hozz létre egy felhasználói fiókot.




Miután minden lépésen túl vagyunk, újra kell indítani a gépet.



Jöhet a bejelentkezés.



Az asztal vagy inkább a háttékép tetszetős. Ekkor még nem volt magyar a menü sem, de ezt csomagtelepítővel hamar lehet orvosolni. Nagyon nem merültem el a menükben, csak a szokásos alap KDE csomagok vannak fent, még LibreOffice-t sem találtam.





Csomagkezelés

Érdemes erről külön is szólni. A Salix OS csomagkezelése teljes mértékben megegyezik a Slackware-el, teljesen kompatibilis is azzal. Könnyítésként megtalálható a slapt-get ami egy kissé hasonlít a más Ubuntuban jól megszokott apt-get-hez. A grafikus csomagkezelővel em volt problémám, nem fagyott, nem akadozott. Sőt, borzalmas gyors volt. Kevés hasonlót láttam még ami ennyire jól működött. Sajnos az nem derült ki számomra pontosan mennyi csomag érhető el a tárolókból. Ha valaki tudja írja meg nekem.
Rákerestem az általam gyakrabban használt csomagokra és szerencsére mind megvolt. Itt volt mindenhez a magyarítás és a hiányzó office is. A tárolók sebessége megfelelő volt, szükség esetán lehet bővíteni a listát.
Összességében elégedett vagyok a Salix-al és valószínűleg azoknak is tetszeni fog akik régebbi gépre keresnek gyors és megbízható disztribúciót.


Salix letöltése: http://www.salixos.org/wiki/index.php?title=Download

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése