2011. augusztus 12., péntek

Oktató programok linux alatt

Már csak néhány hét és sokaknak elkezdődik az iskola. Van aki várja (van egyáltalán ilyen?) és van aki retteg tőle. Annyi biztos, hogy túl kell esni rajta. Aki szeretne egy kicsit fejlődni vagy gyakorolni bizonyos tárgyakból, annak segítségére lehetnek a linux alatt elérheztő ingyenes programok. Viszonylag sok van, én csak néhányat említek meg amit gyorsan átnéztem.


Csillagászat

A Kstars egy nagyszerű program ami mellesleg teljes egészében magyar nyelven szólal meg. Abban segít, ha feltekintesz az éjjeli égboltra, akkor felismerd a nevesebb csillagképeket vagy a látható bolygókat. Egészen jól be lehet barangolni vele a Tejútrendszert is. Próbálgatni kell a beállításokat, mert elsőre nem biztos hogy minden egyértelmű.



A Virtual Moon a Hold felszínéről ad részletesebb képet. Annyira részleteset, hogy minden egyes dombocskának kiírja a nevét és a jellemzőit. Persze lehet közelíteni a kiválasztott pontra és akkor még jobban kirajzolódik a felszín. Hasznos kis program.



Kémia

Több program is létezik ami kémia iránti vágyunkat kielégíti. Ezek egyike a Kalzium ami egy jól áttekitnhető periódusos tábla. Be kell valljam, nem tartozott erősségeim közé a kémia -sem- de ezzel elég jól megtanulhattam volna az elemek jellemzőit. Ha pl. rákattintasz egy elemre, akkor megismerheted az olvadás és forráspontját vagy az atomsúlyát. Látványos az atommodell nézet is. Így más sokkal jobban el lehet képzelni hogyan is néz ki atomi szinten.



Matematika

Ez a tárgy amit valaki vagy szeret vagy utál. Én inkább nem nyilatkozom...
A törtekkel való bajlódást segítheti a KBruch. Konkrét feladatokat kapsz amiket persze neked kell kitalálni. Ha neked a százalékszámítás tetszik jobban, akkor ezt is tudod gyakorolni.



Az algebra "szerelmeseinek" pedig tudom javasolni a GeoGebrát. Egész szép kis alakzatokat lehet vele rajzolni, aminek rögtön meg is kapod a jellemzőit. Szerencsére ez is magyar.



Számok és betűk

A legkisebbeknek pedig hasznos lesz a TuxMath és a Tuxtype. Az előbbi a számok rejtelmeibe vezet be egyre nehezedő feladatokon keresztül. Hogy ne legyen annyira száraz a dolog, a kedves kis Tux segít megjegyezni a számokat. A "gonosz" számokat lassan hullanak alá az égből és neked a pingvinnek kell kilőni azokat. Ehhez persze tudni kell leütni a megfelelő billentyűt, vagy egy matemaitkai művelet során többet is.
A TuxTypeban is hasonló a feladat, csak éppen betűket jobban mondva halakat kell elkapdosni. Véleményem szerint az iskola előtt álló kicsiket könnyebb lesz ilyen jópofa programon keresztül megtanítani a számokra és a betűkre.



Aki ismer még hasonló hasznos programokat, az ossza meg a többiekkel a komment mezőben.

1 megjegyzés:

  1. The KDE Education Project: http://edu.kde.org/applications/

    Ennek része a KStars is többek között.

    VálaszTörlés