2011. augusztus 13., szombat

C# programozás linuxon: 1# Bevezetés

Egy kis körítés:

Előre is elnézést kérek mert ez az első cikkem és nem teljesen tudom mi erre felé a módi :$ De megpróbálok mindent kihozni magamból ;). Sokaknak talán meglepő lehet a dolog ,hogy C# linuxon? Hiszen alapjában véve ez a programozási nyelv a Microsoft szülötte és sokkal könnyebb dolgunk van vele windowson, de vannak olyan készséges fejlesztők akik megpróbálják azoknak is elérhetővé tenni akiknek nem fut Windows ra (vagy azoknak akik tudják ,hogy a Linux jobb :P ).

Hol is kezdjük?:

Elég érdekes lenne ha valaki aki egy picit sem tud a programozás témáról tovább jutna ennek a cikknek az első pár soránál de azért megpróbálok az első leckében a kezdőkre koncentrálni ( ne értsétek félre én se vagyok túlságosan profi a témában, még csak röpke 2-3 éve programozok hobbi szinten ami ebben a témában szerintem még nem mondható soknak ). Aki már olvasgatott a témában az tudhatja ,hogy a C# nem éppen a kezdők nyelve, sok helyen erőltetik olyan nyelvek megtanulását kezdésként mint a Basic vagy a Pascal de lássuk be, ezek a nyelvek manapság nagyon korlátozottak olyan nyelvekhez képest mint a C# vagy Java. Én szerény véleményem az az ,hogy akit komolyan érdekel a téma az elég elszánt ennek a nyelvnek az elsajátításához.

Képes vagyok én erre?:
Elárulok egy titkot, a programozók 90% túloz a programozás nehézségével kapcsolatban ugyanis aki szereti a matekot az már jó úton halad. A programozáshoz csupán 2 dologra van szükségünk: elszántságra és jó sok koffeinre (nagyon nagyon sok koffeinre :D).

FONTOS:
-Ne kezdjünk egyből a kódnak!!
Értelmetlen neki kezdeni egy olyan programnak amitől nem is tudjuk mit várjunk el. A legfontosabb ,hogy a program megírása előtt pontosan milyen programot akarsz írni, milyen feladatott kell ellátnia. (ez lehet pl: rajzprogram, szövegszerkesztő, játék, mind1 csak tudd pontosan mi a cél! )

-Gondold végig ,hogy fog felépülni a program!
Sokkal jobb egy olyan program amit át látsz és szépen fel van építve mint egy gány amiben minden 3. sor után eltévedsz!


Köszi :)
Köszi ,hogy elolvastad a cikkem! A következőben a fejlesztői környezetről,telepítéséről,és első programunkról lesz szó!

6 megjegyzés:

  1. Ha találtok benne hibát szóljatok és kijavítom :)

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsian várom a következő részt hasznos lehet, bár inkább a Java-t támogatom ha nem Windowsról van szó(ott pedig a .net egyértelmű), de azt azért nem mondanám, hogy a C# a C programnyelv egy "fajtája"(ha már a kezdőket akarod első körben megszólítani). Sokkal inkább a Microsoft mérnökei támaszkodtak a C++ és a Java nyelv jó tulajdonságaira és a C++ pedig a C úgymond "kiterjesztése". Így a C#-nak szerintem már elég kevés köze van a C nyelvhez.

    VálaszTörlés
  3. Hát így belegondolva teljesen igazad van módosítok is egy picikét a cikken. Én is gondoltam rá ,hogy Java hasznosabb lenne csak abban még nincsenek túl nagy szárnycsapásaim ( költőien fogalmazva ). :)

    VálaszTörlés
  4. Jah és köszi ,hogy szóltál :D

    VálaszTörlés
  5. Bár nem hiba, csak egy észrevétel, jó lett volna, ha már az első cikk is tartalmaz valami konkrét dolgot a témáról, mert ennek így se füle se farka :(

    VálaszTörlés
  6. Azért ne menjen el a kedved! Kiváncsi vagyok, hogy nyomod linuxon C#-ben...

    VálaszTörlés