2011. március 9., szerda

Linux Mint Debian- Tökéletesre csiszolva

A címben szereplő mondatommal nem biztos hogy mindenki egyetért, azonban ez szubjektív véleményem. Hogy miért írom ezt? Már több éve használok linuxot és ez idő alatt meglehetősen sok disztribúció megfordult a kezem alatt. Talán még az Arch-ot nem próbáltam ki de ami késik nem múlik.
Ami a lényeg, hogy mindig kerestem a jobbat és tökéletesebbet. Volt több is ami nagyjából megfelelt, de olyan amire tényleg azt mondtam volna hogy na ez igazán bejön egy sem. Sokáig Ubuntu volt a favorit mint sokan másoknak. Mai napig jó és könnyen kezelhető disztribúciónak tartom, azonban egy fő hibája miatt váltottam le ez pedig a sebessége, vagy inkább a lassúsága. Soha nem jöttem rá mi okozza.

Nem túl régen megnéztem a Linux Mint oldalát és felfedeztem rajta hogy kiadtak egy Debian alapú kiadást. Mivel ez a fajta "mix" újszerű volt, gondoltam kipróbálom. És itt a mondtam először hogy ezt nekem találták ki. Vegyük a Linux Mint nagyszerű használhatóságát és multimédia támogatottságát majd ötvözzük a Debian stabilitásával és a testing tároló friss csomagjaival. Kapunk egy rendkívül gyors és stabil, kezdők által is használható disztribúciót. Fontos még megemlíteni, hogy a Mint Debian verziója rolling release disztribúció, így mindig friss csomagokat használhatsz de nem kell "bajlódni" az újabb kiadásokra való frissítéssel. Ez különösen tetszik benne.
Elkészítettem a telepítés menetét képekben, ezt is bemutatom nektek.

Linux Mint Debian telepítése

A telepítés előtt le kell töltened a képfájlt innen: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=66 majd ki kell írni egy DVD-re. Ez már nem fér el egy CD-n. Miután kiírtad, bootolj be róla és hagyd hogy betöltse az asztalt.



Kattints a telepítés ikonra és indítsd el a telepítőt. Az első lépés a nyelv kiválasztása lesz.



Állítsd be az időzónát.



Majd jöhet a billentyűzet kiosztása.



Lényeges részhez értünk, ez pedig a lemez particionálása. Szerencsére a GParted elég barátságos program a lemez átszabásához. Én maradok az ext4 fájlrendszernél, bár másokat is ki lehet próbálni. Főleg VB alatt.



Létre kell hoznod egy felhasználói fiókot. A jelszónál figyelj arra, hogy elég erős legyen.



A rendszerbetöltő menünél megfelel az alapbeállítás is.



Az éles telepítés előtt még kapsz egy rövid összefoglalást, ha valami nem jó akkor innen tudsz változtatnia beállításokon.



Elindul a telepítés folyamata. Az a különbség az ubuntu és e között, hogy itt nincs annyi marketing szöveg és sokkal tovább is tart az egész. Azt is mondhatnám, hogy spártai az egész.



Egyszer csak a végére értünk, indítsd újra a gépet és ne felejtsd el kivenni a lemezt.


Használat közben

Újraindítás után már vár minket a friss és ropogós Linux Mint Debian. Rögtön nekiugrottam a menünek és átfutottam milyen programokat találok. Nagyon tetszik a Mint-féle menü felépítés. Erősen hajaz az openSUSE GNOME változatára. Minden könnyen és gyorsan elérhető, áttekinthető az egész. Van egy kereső is a menüben amivel gyorsan leszűkíthető a kívánt program. Irodai csomagból (sajnos) még az OpenOffice van fent, de kis ügyességgel lehet telepíteni LibreOffice-t is.
A mindennapi munkához szükséges programok megtalálhatók, a multimédia lejátszással nem lesz gond.




Mivel a disztribúciónak Debian az alapja így csomagból nincs hiány. A Synaptic cirka 30 000 csomagot listázott ki. Ez elég szép szám. Nem hiszem hogy bármi is hiányozna a tárolókból. Jól látható, hogy menni tárolót lehet használni és persze bővíthetők is továbbiakkal. Kérdés hogy szükség van-e rá.




Természetes hogy a Synaptic mellett elérhető a szoftverkezelő is. Itt kis ikonokkal vannak megkülönböztetve az egyes kategóriák. A csomagok telepítése pedig rendkívül egyszerű.



A vezérlőközpont felépítésében szintén hasonlít a német SUSE-re, logikus és könnyen áttekinthető. Innen szinte mindent be lehet állítani.



Azt hiszem nem is szaporítom tovább a szót. Aki próbálta az Ubuntut vagy a Linux Mint Ubuntu alapú verzióját annak nem lesz sok újdonság. Ha csak az nem hogy sokkal gyorsabb lett és örökölte a Debian előnyeit. Mindenképp adj neki egy esélyt.

39 megjegyzés:

  1. Szia!

    Jó, hogy rátaláltam a blogodra! :) Ha már itt járok és te oly sok disztrot kipróbáltál, esetleg tudsz-e nekem ajánlani valami pici linux-ot? Elmondom mire kellene:
    Vettem egy mini PC-t, backup-oló, letöltögető gépnek akarom, grafikus felület sem kell rá, csak egy samba, valami ftp szerver fusson rajta, rsync, ilyesmi. Gyors legyen, pici (Az se baj, ha egy 2G-s CF kártyán elfér, de ha winyóra kell tenni, mert nagyon az se tragédia), és ne Live verzió, hanem rendesen telepíthető cucc.
    Ha esetleg van tipped, azt megköszönöm!

    Üdv!

    VálaszTörlés
  2. kicsinek a poppy linuxot vagy a zenwalk-ot szokták ajánlani
    (vigyázat, ha poppy-t írsz a keresőbe, mást ad :D)

    VálaszTörlés
  3. mondjuk 2 gigára elég sokminden ráfér grafikus felület nélkül, debian netinstall, ubuntu minimal, arch

    VálaszTörlés
  4. Én is probáltam, de seesség beli különbséget nem találok
    a MINT 10 és a DEBIAN verzio között.Ha sebesség akkor
    PCLinuxos E17 desktop.Ennek viszont egyéb hibái voltak.
    Az tény hogy a LinuxMint jobban felépitett nimt az Ubuntu.

    VálaszTörlés
  5. Üdvözlet.
    Sikeresen telepitettem az Oprendszert.Nagyon sok változatát használtam a Linuxnak,volt amit hónapokig, volt amit 1napig.
    A gondom most az, hogy a Minten nem tudom inditani a csomagkezelőt, a következő hibaüzenetet kapm minditás után azonnal.

    E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
    E: _cache->open() failed, please report.

    Ha valaki tud segiteni, szivesen venném.


    Bohem

    VálaszTörlés
  6. Hali!

    Én is találkoztam ilyen hibaüzenettel, akkor lefuttattam amit kiírt és ment minden.

    VálaszTörlés
  7. Nyiss meg egy Terminal-t és add ki a következő parancsot:

    sudo dpkg --configure -a

    Ez nagy valószínűséggel megoldja a problémát.

    VálaszTörlés
  8. @Agócs
    Helló, a poppy linux helyett inkább a puppy linuxot próbáld ki. Pld.: a http://puppylinux.hu -n.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon kellemes cucc! Felraktam egy Lenovo Ideapad S10-2-re, csak a wifi-t kellett hegeszteni (Broadcom 4312) a többi kapásból ment. Tényleg olyan mint az Ubuntu de sokkal gyorsabb. Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  10. Nekem is nagyon bejön, de lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban. Eddig minden disztróbann ha az asztalon jobb gombbal kattintok, Asztal hátterének megváltoztatása, akkor a következő füleket kaptam: Téma, Háttér, Betűkészletek és Vizuális Effektek. Itt nekem az LMDE-ben az utolsó fül hiányzik és nem tudom bekapcsolni a Vizuális effekteket, pedig ahogy elnéztem még Compiz is van telepítve, de nem tudom használni. Meg a zárt meghajtók telepítését sem találtam meg. Ezeket néztétek már? Tudnátok ebben segíteni? Köszi!

    VálaszTörlés
  11. Gondolod, hogy egy megrögzött Ubuntus is át tudna állni erre? :)

    Amúgy az előttem szóló érdekes problémára mutatott rá. Kíváncsi lennék a válaszra jómagam is...

    VálaszTörlés
  12. Cefi, én is Ubuntus vagyok és most vagyok áttérőben erre. Igazából minden van benne. Gyors és mindent tud.

    Egy új felhasznáónak tökéletes, viszont egy olyan felhasználónak aki sokmindent kipróbált, annak a disztrók összehasonlítgatásából adódhatnak problémái, mint mondjuk nekem. :) Nem égbekijáltó probléma ez, mert igazából nem akadályoz a munkában csak mégis kíváncsi vok... :D

    Amit eddig sikerült megtalálnom ezzel kapcsolatban:
    Menü -> Vezérlőközpont -> Megjelenés/Asztal beállítások -> Ablakok: itt kell kipipálni a Gnome kompozit mód használatát.

    VálaszTörlés
  13. Peti!

    Valóban nincs olyan fül amit kerestél, de őszintén szólva én már nem használom az effekteket. Volt egy időszak amikor szinte minden be volt kapcsolva de ez mára elmúlt. Így nem is kerestem van-e ilyen beállítás.

    VálaszTörlés
  14. Az Avant Window Navigator-hoz kellett volna, hogy be legyen kapcsolva a Desktop Effects de az a helyzet, hogy amit fentebb írtam, az bekapcsolja a Vizuális Effekteket de ezzel egy időben tönkreteszi az Adobe Flash lejátszást, így pl.: ha be van kapcsolva az asztali effektus akkor nem tok youtube videókat nézni. Elég fura. Nagy nehezen sikerült helyrerántani: kikapcsoltam a Desktop Effekteket, majd újratelepítettem a mint-flashplugin nevezetű csomagot, tehát vagy vagy... Nem tudom, hogy ez másoknál is így van-e, én ezt tapasztaltam.

    VálaszTörlés
  15. Peti.
    Sikerült megoldani a /Csomagkezelő /problémát, egy ujratelepitéssel.Igy most már azthiszem végleg bucsut mondok az összes windówz ketyeréknek.
    Viszont ez a jelszavas bekérés a belépés után is kissé zavar.Nem lehet valahol kiiktatni?Nem találok rá lehetőséget, de lehet az is, hogy nem jó helyen kutatok.

    VálaszTörlés
  16. Bohem,

    Azért kéri mindig a jelszót, mert adminisztrátori jogosultsághoz kötött műveletet szeretnél végrehajtani.

    Ha csak mindennapi tevékenységeket folytatsz, nem fog jelszót kérni. Így nem lesz idegesítő.

    Nem érdemes kikapcsolni, mert így legalább tudod, hogy amit csinálsz, azt rendszergazdaként teszed.

    Nem tudom, hogy erre gondoltál-e?

    VálaszTörlés
  17. Peti.
    Részben igen.Azt már megszoktam, hogy ha valamit
    változtatni akarok, kéri a jelszót.Csupán az kellemetlen nekem,ha a képernyővédő aktiv, és megakarom nyitni a böngészőt,azonnal kéri.
    Ezt kéne valahogy megoldani.

    VálaszTörlés
  18. Bohem,

    Menü -> Beállítások -> Képernyővédő

    Itt vedd ki a pipát a következőből:

    Képernyő zárolása, ha a képernyővédő aktív

    VálaszTörlés
  19. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok.

    Megpróbáltam telepíteni az op.rendszert,de elakadtam a particionálásnál.Még csak most kezdtem foglalkozni a linux-al,és fogalmam nincs,hogy hogyan kéne particionálni a lemezt, minek mennyi helyet adni.
    Egy 20, és egy 250 gigás merevlemezem van (mind a ketto üres), melyikre érdemes telepíteni?

    VálaszTörlés
  21. Szia Paufler!

    Bármelyikre telepítheted. A partícionálásnál választhatod az autómatikus telepítsét is ha nem vagy biztos magadban és akkor a telepítő készít magának egy "/" partíciót és egy "swap" partíciót.

    "/" - ez a gyökér vagy root partíció (rendszerpartíció): ide kerül minden rendszerkönyvtár, az a fájlrendszer kiindulópontja. Olyan mint a Windows-nál a C: meghajtó. Ha te állítod be a méretét, akkor 10 GB bőven elég lesz neki. Ext4-es fájlrendszert használj.

    "swap" - csereterüet, mint a Windows-nál a lapozófájl, csak itt jóval hatékonyabb külön partíción. Ennek a méretének beállításáról annyit, hogy eggyezzen meg a mérete a fizikai memória méretével vagy annak duplájával.

    A te helyedben a 20 GB-os merevlemezre feltelepíteném a "/"-t és a "swap"-et kb. 16 GB és 4 GB-os elosztással. A 250 Gb-os winyót meg felcsatolnám valahová pl.: /media/ADAT és ott tárolhatnád a cuccaidat (Filmek, Zene, stb.).

    Remélem ez segít valamennyit... :)

    VálaszTörlés
  22. Peti.
    Köszi a tippet, bevált.
    Kellemes 7végét.

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm Péter!
    Sikerült particonálni és megy a Mint.
    A compiz-t pedig ezzel a paranccsal lehet beüzemelni(legalábbis nekem sikerült):
    gconftool-2 --set -t string /desktop/gnome/session/required_components/windowmanager compiz

    Utána újraindítás.

    VálaszTörlés
  24. A linux Mint megy e XP alatt mint az Ubuntu? Kipróbálta már valaki?

    VálaszTörlés
  25. Ha a wubi installerre gondolsz, akkor ennek nincs ilyen kiadása.

    VálaszTörlés
  26. Hello!
    Kéne nekem egy linux ami elfut 192mb ram-mal...
    aminek grafikus megjelenítése van és lejátszik filmet, zenét, és ami alatt tudok c -ben programozgatni....
    a választ előre is köszönöm...
    ui: ez a linux mint debian, ennek mi a gépigénye?
    vagy legalábbis mekkorára ajánlod?

    VálaszTörlés
  27. Szerintem ezzel a memóriával nem az LMD lesz a legjobb. A linux mint-nek van lxde asztali környezettel is kiadása, inkább próbáld ki azt.

    VálaszTörlés
  28. Sziasztok! Győrffy Zoli vagyok, és kezdő a Linuxozás terén, éppen ezért lenne egy kérdésem hozzátok.A gépem elég régi, Amd Sempron(tm) 2300+
    1.58 GHz,768 Ram...mi a véleményetek a Linux Mint, müködne rajta problémamentesen? Jelenleg Kiwi Linuxot használok, mert mint kezdőnek ezt ajánlotta egy haverem, de ez a Mint nagyon megragadott....Előre is köszi a válaszokat, Zolee

    VálaszTörlés
  29. Szia Zolee!

    Valószínűleg kellene, mert kisebb az erőforrása mint a Kiwi linuxnak. Mindez köszönhető a Debian alapnak.

    VálaszTörlés
  30. Egyetlen gondom, hogy nem ismeri fel a hangkártyámat, a beállításoknál pedig sajnos csak az alaplapon levőt olvassa be, ami sajnos kipurcant egy ideje, amúgy tényleg minden problémamentesen működik, köszi a választ...

    VálaszTörlés
  31. Szia!

    Nekem csak alaplapi van, így nem tudom milyen lehet "normál" kártyával.

    VálaszTörlés
  32. Érdemes lenne letiltani a BIOS-ban az alaplapi hangkártyádat.

    VálaszTörlés
  33. szevasztok
    egy banalis kerdes .. ket napja vagyok linuxos.
    Hogy tudom megnezni milyen felhasznalok vannak, es hogy tudom megszuntetni a nem kivant usereket.. a Debian linux -on belul. Mivel a netstat ismeretlen kapcsolatokat mutat. Nebeszelve arrol hogy besegitett a telepitesbe egy ket haver is...

    VálaszTörlés
  34. nzspecial: üdv a táborban.
    az első dolog nézd meg a /home mappában van-e más user mint a tied amivel bejelentkezel. ha van töröld a userdel -r paranccsal. többi kérdésed egy kicsit bővebb infót kellene, h adj de mindenképpen az első lépés böngészd a netet valami olyan leírás alapján, mint "linux parancsok kezdőknek", olvasd, tanuld, majd ha ez megvan, és még mindig nem értesz valamit akkor írj.
    üdv

    VálaszTörlés
  35. Sziasztok! A Linux Mint is telepíthető a Windows alá, csak nem a Wubi installerrel, hanem a mint4win programmal. egyébként megjelent az LMDE
    2011.08. -as kiadása, ez még jobb lett.

    VálaszTörlés
  36. Helló
    Az LMDE verziónak, mi volt az oka? Teljesen függetlenedni akarnak a Canonical-tól?

    VálaszTörlés
  37. A kérdés nagyon jó.Csak feltételezés, hogy az eredeti Debian csomagok stabilabbak mint az Ubuntu alap. Neked is igazad lehet a függetlenedési törekvésben.

    VálaszTörlés
  38. Kedves Fórumozók!
    Egy windows-os adatvesztés miatt nemrég eljutottam a mint-hez. A gépem Compaq 615. Az Ubuntu felment rá, de nagyon lassú volt és többször összeomlott. A mint is felment, de egy idő után megdőltek az ablakokban a betűk, vagy egyszerűen eltűntek betűk. Jött a LMDB, amit viszont nem tudott telepíteni. Egy ponton egyszerűen nem ment tovább a zöld csík. Lehet, hogy erre a gépre nem megy a linux?

    VálaszTörlés