2009. május 17., vasárnap

Google Gadgets telepítése Ubuntu 9.04 alá

Azt hiszem ez is egy örökzöld téma. Legalábbis nekem. Tudom hogy nem mindenki szereti a csili-vili dolgokat az asztalán,de talán én kivétel vagyok. Már volt korábban egy erről szóló bejegyzés, és most itt az újabb is.

Aki nem tudja, akkor elmondom hogy a google gadgets kisalkalmazásokat jelent az asztalodra. Ez lehet óra, naptár, vagy akár hógömb időjárás előrejelző is.

Google Gadgets telepítése

A következő paranccsal telepíthető az alkalmazás:

sudo apt-get install google-gadgets-gtk

Még feltelepülnek ezek a csomagok is: google-gadgets-common google-gadgets-gst google-gadgets-gtk google-gadgets-xul libggadget-1.0-0 libggadget-gtk-1.0-0

Google Gadgets használata

Alkalmazások/Internet/Google Gadgets



Így néz ki az alkalmazás



Egy alkalmazás hozzáadásához jobb klikk az ikonra, majd válaszd a hozzáadás menüt.



Ezekből tudsz választani.



Előfordulhat, hogy néhány kisalkalmazás hozzáadásánál ezt a figyelmeztetést látod. Nyugodtan okézd le.



Íme egy képernyőkép néhány gadget hozzáadása után.



Forrás: http://www.ubuntugeek.com/how-to-install-google-gadgets-in-ubuntu-94jaunty.html

8 megjegyzés:

  1. Én is Ubuntu 9.04-en próbálkozom, s a fentebb leírtak remekül mennek. Viszont logout/login után szét van esve az egész és a beállítások elvesznek. A rendes Google alkalmazások is (gmail gadget) elvesztik pl. tárolt jelszót és felhasználónevet és maga a sidebar sem jelenik meg. A ggl-gtk automatikusan indul. Esetleg valami ötlet? Kösz.

    VálaszTörlés
  2. Őszintén szólva nincs ötletem. Nekem több konfig és ubuntu kiadás alatt is tökéletesen ment. Mondjuk virtualbox alatt felrakhatnál egy korábbi verziót, és ott belőnéd a gadgetset. Ha ott megy, akkor a 9.04-el van gond. Ha ott sem, akkor... Nem tudom. Mennie kellene, nem egy összetett progi.

    VálaszTörlés
  3. Kösz a választ, nyomozok tovább. Közben leellenőriztem, az összes gadget eredeti google fejlesztés (analóg óra, gmail, twitter, weather globe)... Csak még egy kérdés, a twitter neked is csak angol karakereket fogad el? Nekem semmilyen magyar ékezetes karakter nem sikerül beírnom. Kösz.

    VálaszTörlés
  4. Nem igazán twittereztem még...

    VálaszTörlés
  5. Közben kiderült egy-két dolog. Pl. az, hogy a ggl-gtk rosszul kezeli vagy éppenséggel egyáltalán nem kezeli a .google/gadgets/options/global-options.xml-t, amelyben pont az van letárolva, hogy jelenjen-e meg a sidebar vagy sem. Plusz a sidebar szélességét és elhelyezkedését sem tárolja el, csak a default értékek jönnek fel addig, amíg kézzel bele nem írok a fájlba. És az is kiderült, hogy az egész azért kap lilahajat induláskor, mert logoutkor a gnome-networkmanager lebontja a hálózatot és csak loginkor építi újra, ez eltarthat akár 20-30 másodpercig is és ha ezen idő alatt indul a ggl-gtk, akkor megvadulnak a hálózatot használó gadgetek. Ez gagyi, talán később jobb lesz.

    VálaszTörlés
  6. Üdv!

    Mit írtál abban a fájlban, hogy jó lett?

    Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Szerintem már nem fognak válaszolni rá. Valószínűleg nyár óta elég sokat javítottak a dolgokon, biztos hogy nincs vele probléma. Én azóta már a screenlets-eket használok a Google Gadgets helyett. Sokkal jobb. Keress rá!

    VálaszTörlés