2009. február 26., csütörtök

Ubuntu szerver beállítása EHCP-vel (LAMP, DNS, FTP)

Ebből a leírásból megtudhatod, hogy hogyan állíthatsz be egy több domaint kiszolgáló szervert. EHCP-t fogunk használni ami egy ingyenes beállító panel. Kb. egy óra alatt beállítható a szerver, és a leírás alapján kezdők is elboldogulnak vele. A szerver működéséhez szüksége lesz egy fix IP címre. Tudnod kell majd az IP címet, a subnet maskját, alapértelmezett átjárót és az IP címet a dns szerverhez.

Ubuntu szerver telepítése

A leírásból kiderül hogy hogyan telepítheted az alaprendszert és az OpenSSH-t.
Bootolj be a cd-ről válaszd ki a nyelvet és válaszd ki szerver telepítése menüpontot.A következőkben válaszolnod kell néhány kérdésre, mint pl. a nyelv és a billentyűzet kiosztása.Az ubuntu telepítője megpróbál egy ip címet generálni dhcp alapján. A későbbiekben lecserélheted az ip címet egy fixre. Most be kell írnod egy kiszolgálónevet. Bármit megadhatsz.Válaszd ki az időzónát.Most következik a lemez particionálása. Vigyázz! Minden adatod törlődni fog!Most várnod kell az alaprendszer telepítésére. Eltart egy pár percig.

Írj be egy nevet, felhasználónevet és jelszót.Amennyiben proxy szerveren keresztül csatlakozol az internetre, add meg annak is a címét.A szoftver választási ablakban válaszd ki az OpenSSH szervert.Vedd ki a lemezt és indítsd újra a gépet.EHCP telepítése

Miután a rendszer újraindult, látni fogod a login promptot. Írd be a felhasználóneved és a jelszavadat.Át kell váltanod root módba.

sudo bash

Mivel ez egy szerver, így szükség lesz egy fix ip címre. Szerkeszteni kell a /etc/networking/interfaces-t.

nano /etc/networking/interfaces

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.254
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1


Írd be a dns címet az /etc/resolv.conf-ba

nano /etc/resolv.conf

nameserver 192.168.1.1

Újra kell indítani a hálózatot a változtatások elfogadásához.

/etc/init.d/networking force-reload

Frissítsd a rendszert.

sudo apt-get update sudo apt-get upgrade
Most le kell töltened az ehcp-t.

wget http://www.ehcp.net/downloadTömörítsd ki és telepítsd az ehcp-t.

tar -zxvf ehcp_latest.tgz cd ehcp ./install.sh
Néhány alkalommal entert kell majd ütnöd, és meg kell adnod egy MySQL jelszót. Ennek különböznie kell a felhasználói jelszótól.A szkript fel fog tenni néhány kérdést.Itt kell kiválasztani az e-mail szerver konfigurációt. Válaszd ki az "internet site-ot" és írd be a domain neved.Nyomj az OK-ra az SSL licenc generálásához.A phpmyadmin konfigurációs ablakban válaszd ki az apache2-t. OK.Ennyi az egész.EHCP használata

Nyiss meg egy böngészőt és írd be a szerver ip címét a böngészősávba. Látni fogsz egy linket az ehcp kontrol panelhez. Kattints a hivatkozásra, és eléd tárul az ehcp ablak.A felhasználónév "admin" , a jelszó pedig amit előzőleg megadtál.Forrás: http://www.howtoforge.com/set-up-ubuntu-server-with-ehcp-lamp-dns-ftp-mail

5 megjegyzés:

 1. ha fix ip címem nincs egy myip.hu-s regisztrációval ezt ki lehet védeni, vagy mindenféleképpen csak ipcímet lehet írni a cfgbe?

  VálaszTörlés
 2. Őszinte leszek. Gőzöm sincs.A szerver téma nekem olyan mint nyúlnak a lórács. Szóval elég magas. Ha tudsz egy kicsit angolul, akkor érdemes lenne az eredeti cikk alján megadott fórumban feltenni ezt a kérdést.

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok,

  Egy már működő szerverre[debian(apache2,php,mysql)] fel lehet telepíteni?

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!

  Ez engem is érdekelne, hogy már működő rendszerre is lehet-e telepíteni, vagy ez is töröl minden konfigot?

  VálaszTörlés
 5. Működőre ne tedd fel, összebarmol szinte mindent.

  VálaszTörlés