2009. február 27., péntek

Grisbi-Személyes pénzügyi manager Opensuse alatt

A Grisbi nevű program egy ingyenes és nyílt forráskódú pénzügyi program linux alá. Egyszerű de egyben intuitív program alap felhasználásra. Képes kezelni több fiókot, felhasználót és a third party-t is. Megjelenít pénzügyi grafikonokat, költésgvetési éveket. Kezeli a nyugtákat és számlákat, stb.


Grisbi telepítése

Egy klikkes módszerrel: http://packman.links2linux.org/install/grisbi Opensuse 11.3/11.0/10.3 alá.
Kattints a hivatkozásra, és letöltődik a YMP fájlt. Ez automatikusan elindítja a Yast csomagkezelőt. Hozzáadódnak a szükséges tárolók, majd feltelepül a program.
Kattints a következő gombra a sockso telepítő ablakában, majd ismét a következőben. A Yast hozzáadja a szükséges tárolókat, letölti és feltelepíti a programot a függőségekkel együtt. A folyamat végén zárd be az ablakot.



Grisbi használata

Alkalmazások/Iroda/Pénzügy/Grisbi



Kattints a program nevére az indításhoz. Az első indítás alkalmával lesz egy kis dolgod, mert be kell állítanod néhány dolgot. Létre kell hoznod egy fiókot, megadni a bank nevét, a pénznemet (alapértelmezett az Euro), pénzügyi évet, stb. Megadható az alternatív fizetési mód is.



Ha már létrehoztál egy új fiókot, akkor bal oldalon láthatsz egy listát a legfontosabb műveletekről mint tranzakciók, számlák, kinek utalsz,stb.
Az alapértelmezett dolgokon lehetőség van változtatni a beállítások menüben.



Lehetőséged van kategóriákat létrehozni vagy törölni.
Van egy nagyon jó kis ütemező opció a rendszeres tranzakciókhoz, amik frissülhetnek automatikusan vagy manuálisan a rendszerben.



Végezetül a riportok egészen jól működnek. Vannak alapértelmezett jelentések és te is létrehozhatsz újakat. Exportálhatod és importálhatod a jelentéseket.



A grisbi képes importálni GNUCash, QIF, OFX fájlokat vagy exportálni CSV és QIF formátumba.


Grisbi honlapja: http://www.grisbi.org/
Forrás: http://www.susegeek.com/office-productivity/grisbi-personal-finance-manager-in-opensuse/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése