2009. február 11., szerda

ManDVD- DVD szerkesztő program Opensuse alá

ManDVD egy ingyenes és nyílt forráskódú videoszerkesztő program, amellyel a merevlemezen lévő anyagokból tudsz DVD-t készíteni. A programmal elkészítheted és szerkesztheted a DVD menüjét, ebben benne van a feliratok és a fejezetek kezelése is. A mandvd-vel lehetőséged van a hangopk szerkesztésére is AC3-al, hogy a legtöbb készülék számára alkalmassá váljon a lejátszásra.
A programot rendkívül könnyű kezelni, és a grafilkus felülete is jónak mondható.

ManDVD telepítése

Még mielőtt a programot telepíted, egy másikat is fel kell raknod

tehát terminálban yast2 -i mjpegtools mjpegtools-devel

Ezután már telepítheted a mandvdv-t
Egy klikkes módszerrel: http://packman.links2linux.org/install/mandvd
Kompatibilis a következő kiadásokkal 11.1/11.0/10.3 és 10.2

Kattints a hivatkozásra és letöltődik a YMP fájl ami elindítja a Yast csomagkezelőt. A Yast hozzáadja a szükséges tárolókat, letölti és telepíti a csomagot.
A telepítési ablakban kattints a tovább gombra. A következőben ismét tovább. A végén pedig a befejezés gombra.



ManDVD használata

Alkalmazások/Multimédia/CD és DVD írás/ManDVD
Kattints a program nevére az indításhoz. Több dolgot is be kell állítanod az első alkalommal. A nyelvet, a video kódolását és a mentés helyét/méretét.



Ha megvagy mindennel, akkor kattints a video hozzáadása gombra. Tallózással válaszd ki a videofájlt. A támogatott fájl formátumok: mpg, mpeg, avi és vob. Annyi videó fájét válassz ki, amennyit a lemezed elbír. Itt lesz lehetőséged a feliratok, fejezetek kezelésére. Vághatod a filmet vagy effekteket adhatsz a filmhez. Kattints a továbbra.




Készítsd el a menüt. Rakhatsz be háttérképet is vagy csak hagyhatod egyszínűnek is az egészet. Ha az jobban tetszik, akkor animált is lehet a háttered. Extraként zenei aláfestést is beszúrhatsz.



Itt szerkesztheted a menü részeit. Ezek a videók, amik szerepelnek a menüben. Választhatsz képeket az egyes menüpontokhoz. Felirattal is elláthatod a menüpontokat. Ha minden magvan, akkor tovább gomb.



Az utolsó részben állíthatod be a kódolást és az írási jellemzőket. Ha készen vagy, akkor kattints a dvd menü elkészítésére. A folyamat végén megnézheted az elkészült művet, és kiirhatod egy lemezre. Készíthetsz belőle ISO lemezképet is.

A projekt honlapja: http://www.kde-apps.org/content/show.php/ManDVD?content=83906
Forrás: http://www.susegeek.com/multimedia/mandvd-dvd-authoring-software-to-create-home-video-dvds-in-opensuse/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése