2009. január 26., hétfő

Hogyan készíthetsz ubuntus indítólemezt egy pendrive-ra

Ebből a leírásból megtudhatod, hogy hogyan kell telepíteni ubuntut usb flash drive-ra. Ez akkor válhat igazán hasznossá, amikor olyan gépre kell telepíteni ubuntut, ahol nincs optikai meghajót. A pendrive boot eszköz lenne, tehát erről megy minden. Olyan mintha egy live cd-t használnál. 

USB indítólemez készítése 

Bootolj be a normál ubuntu rendszeredbe. Miután a desktop betöltődött, rakd be a pendrive-od  és tedd be az ubuntu 8.10 live cd-t is. Mindkettő ikonját látnod kell az asztalon. 
Aztán Rendszer/Adminisztráció/USB indító lemez létrehozása menü. 



Írd be a jelszavad. 


Elindul az USB indítólemez készítő. Az a legjobb választás, ha a forrás a CD lesz, és a cél pedig az usb eszközöd. Használhatsz erre a célra ubuntu 8.10 iso fájlt is, ekkor kattints azb egyebekre és tallózással válaszd ki a fájlt. Arra is van lehetőség, hogy olyan boot "lemezt" készíts, amiről optikai meghajtó nélküli gépre tudsz telepíteni. Ebben az esetben az usb úgy fog viselkedni mint egy live cd. Így kikapcsolás után minden adatod elveszik. Magyarul nem tudsz semmit elmenteni. Ha pedig teljes értékű OS-t szeretnél létrehozni, akkor válaszd azt a menüt, ahol a szabad helyre telepíti a rendszer. A Live "CD"-hez pedig az alatta lévőt. Ha mindennel megvagy, akkor kattints az indítólemez elkészítése menügombra. 


Az usb-s indító lemez elkészítése folyamatban van. Ez eltart egy darabig. 



A folyamat végén zárd be az ablakot. Vagyis lépj ki. Most már készen vagy. 


Bootolás a pendrive-ról

Most már berakhatod a pendrive-odat egy másik gépbe, és indítsd el. (Gondolom azért feltétel, hogy az alaplap támogassa az usb-s bootot. ) Ezért meg kell bizonyosodnod arról, hogy a BIOS-ban engedélyezve van az usb boot. Állítsd be az első helyre a sorrendben. 
Miután elindul a boot, pont úgy fog viselkedni mintha lemezről menne a dolog. Tehát először válaszd ki a nyelvet. 


A boot menüből válaszd az elsőt, vagyis a próba változtatások nélkül. Ha szeretnéd telepíteni, akkor választhatod rögtön ezt a menüt is. 


Így néz ki a desktopod. Ha szeretnéd telepíteni a rendszert, akkor kattints a telepítési ikonra és kövesd a varázsló utasításait. Ha benne hagyod a gépben a pendrive-ot, vagyis folyamatosan használod, akkor a mentett dokumentumaid nem vesznek el. (Én azért nem annyira bízom a flash memóriákban...)


3 megjegyzés:

  1. Azt hittem, erről lesz szó:

    http://unetbootin.sourceforge.net/

    VálaszTörlés
  2. Igen. Csak az ubuntus cikk sokkal rövidebb. De jó a linked is.

    VálaszTörlés
  3. Unetbootin-ről itt egy cikk:
    http://hplinuxblog.blogspot.com/2008/12/unetbootin.html

    VálaszTörlés