2008. február 24., vasárnap

Linux Mint

Korán van még ahhoz képes, hogy hajnali kettő körül kerültem ágyba, de az idegeim máris darabokban hevernek! Ennek több oka is van, de a főkolompos ez a mentolos oprendszer.
De kezdjük az elején!
Tegnap ugyebár leírtam a telepítést, amivel nem volt semmi gond. Aztán amikor elindult az ablakkezelő, nagyon idióta felbontásban volt a monitor, de gondoltam semmi gond, majd a Képernyők és grafika menüpont segít. Beállítás után a szokásos üzenet, miszerint minden felhasználónak ki kell jelentkezni a változások alkalmazásának érdekében. Ezt megtettem, de semmi nem változott.
Semmi gond, gondoltam, majd a Képernyő felbontása! De a legnagyobb meglepetésemre az ott található beállítási lehetőségeknek köze sem volt ahhoz, amit előzőleg a Képernyő és grafika alatt belőttem!
Persze nem esünk kétségbe, hiszen a Linuxban pont az a szép, hogy az esetleg felmerülő problémákra számtalan megoldás kínálkozik, ezért aztán újra indítottam a komplett X-et. Láss csodát, működik!

Eltelt az éjszaka, és ma reggel bekapcsoltam a gépet. Majdnem frászt kaptam amikor ismét valami több monitornyi asztal fogadott, a frissítési gyakoriság meg 50! HZ.
De nem gond, jön a jól bevált módszer: sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Kitöröltem jó pár felesleges sort, annak biztos tudatában, hogy ennek segítenie kell.
Szerintetek újraindítás után mi fogadott?! Hát persze, megint valami űr felbontás!

Biztosan van erre is megoldás, és gyanítom hogy az én őskövület monitorom sem tesz jót a dolognak, de nem vagyok biztos benne, hogy meg akarom oldani.
Csak addig lesz úgyis a gépen, ameddig nem sikerül a Goblinx telepítésével kapcsolatos problémákra gyógyírt találnom, de erről majd egy következő cikkben.

Természetesen még egy bejegyzést tartogatok azért a Mint-nek, hiszen ettől az "apróságtól" eltekintve ideális "kezdő" rendszernek tartom, így biztos sokakat érdekel.

6 megjegyzés:

  1. Szerkeszd az xorg.conf-ot. A törléssel csupán az xorg default beállításait állítottad be a törölt bejegyzésekre, viszont a problémád megoldásához az xorg.conf Monitor sectionében a HorizSync és a VertRefresh értékeket kell a megfelelőre beállítanod. Valószínűleg a monitorod hátulján megtalálod az adatokat, de a google is biztosan ad segítséget. A Screen sectionbe pedig csak egyetlen felbontás írj be, azt, ami neked a legjobb.

    Régi notebookomon a következő volt pl:

    Section "Monitor"
    Identifier "Main Monitor"
    Option "DPMS"
    HorizSync 28-49
    VertRefresh 43-72
    EndSection
    Section "Screen"
    Identifier "Main Screen"
    Device "Laptop"
    Monitor "Main Monitor"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Depth 24
    Modes "1024x768"
    EndSubSection
    EndSection

    VálaszTörlés
  2. Ezt meg is tettem, de a következő indításkor visszaállította az eredeti xorg.conf-ot.
    HP

    VálaszTörlés
  3. Hát a GoblinX micro-n még vanmit javítani. a LiveCD-s verzióban az exit-re való kattintással csak a Fluxbox állt le és én ott ragadtam konzolban. A "poweroff" utasításra (slax-os múltamból megmaradt parancs) azt kaptam, hogy azt csak root-ként adhatom ki. Minden más megoldásra visszakerültem a Fluxbox-ba.
    Ha ragaszkodsz a Slackware-hez akkor én is a Zenwalk-ot ajánlom.

    VálaszTörlés
  4. Amit írsz nem hiba, hanem természetes. Jobb ha rendszergazdaként indítod eleve a konzolt, így a kilépés sem gond.
    Nekem a GobLinx nagyon tetszik, és biztosan megvan a módja a megzabolázásának, csak még bénázok.:)

    VálaszTörlés
  5. "Jobb ha rendszergazdaként indítod eleve a konzolt, így a kilépés sem gond."
    De akkor a Fluxbox is rootként indul, nem?
    Már nem kerüljük a rootos bejelentkezést biztonsági okokból? Eddigi fluxboxos disztróimmal (LinuxMint, Uhu, AntiX) nem volt probléma a kilépés.

    VálaszTörlés
  6. Nem feltétlenül szükséges root-ként futtatni a rendszert, elég ha a kilépésnél vagy rendszergazda. (su)

    HP

    VálaszTörlés