2008. február 16., szombat

Törmelék Adatok

Egy barátom aki nemrég tért át Microsoft gyártmányú :) rendszeréről szívem csücskére, az az Linuxra, nemrég felhívott hogy szeretné töredezettség mentesíteni (defragmentálni) a vinyót.:) Nem találta sehol az erre szolgáló programot...
Nem is csoda, hiszen ilyen nem létezik!
Ennek az az oka, hogy a Linuxon használt fájlrendszerek képesek alacsony szinten tartani a fragmentációt, és ehhez semmi más nem kell, csak elég szabad hely a lemezen. Általában azt mondják, hogy 10%-nál kevesebb hely már nem egészséges, de az igazán optimális a 25%!
Ismét egy ok, amiért szeretjük a Linuxot!:)

Ha mégis azt gyanítjuk hogy a lemez "töredezett", le kell menteni adatainkat, majd formatálni, ezek után visszamásolni mindent.
De erre nekem még soha nem volt szükségem.

10 megjegyzés:

 1. heló HP!
  mivel tőled már sok hasznos dolgot tudtam meg ezért ismét hozzád fordulok... külön ilyen bejegyzést nem láttam nálad ezért írom ide. Adott egy 80gigás vinyó amire a rendszert szeretném telepíteni, van egy 320-as amire csak filmet,zenét,doksikat akarok ha újra akarom telepíteni a rendszert akkor ezek maradjanak meg. Ezt hogyan tudom megoldani? Vagy van mást disztró ami alapból tudja ezt? Ami hasonló ubuntuhoz. Fórumokon keresgéltem de nem jöttem rá... Ha lehet a legegyszerűbb megoldást mond mert még nem vagyok pro user. Előre is köszi

  VálaszTörlés
 2. Szia Miami!
  A legegyszerűbb ha a 80-asra telepíted a Linuxot, a másikon pedig létrehozol egy vagy több partíciót, és utána azt másolsz oda amit csak akarsz...
  HP

  VálaszTörlés
 3. re,
  persze h a 80asra akarom telepíteni, mondjuk kézi partícionáláskor:
  swap - 4 giga , elején
  / - 20 giga, elején
  /home - maradék
  és ha a 320 gigáson ext3 lesz a fájlrendszer az eddig ok de a csatolási pont mi legyen? ha telepítve van a rendszer utána vmi vinyó mountolás? v vmi? ezek a dolgok nem voltak nekem tiszták.
  bb

  VálaszTörlés
 4. Na tehát...
  Egyrészt szükségtelen a swap partíciónak 4gb-nak lennie, elég maximum 2.
  A legjobb megoldás ha a második vinyó lesz az /home, de ha nem ezt akarod, akkor is van megoldás.
  Hozz létre a második vinyóra egy pl. ext3 partíciót, majd majd adj hozzá egy sort az etc/fstab fájlhoz a következő képen:
  sudo gedit /etc/fstab
  Ha bejön a szövegszerkesztő, valami hasonlót kell beírnod:

  # /dev/sdb8
  LABEL=Adat /home/felh/adatok ext3 defaults,auto,user 0 0


  A LABEL=Adat
  Ez a vinyó kötetcímkéje, amit formatáláskor megadhatsz, és ez alapján azonosítja majd az autómount a vinyót.

  /home/felh/adatok
  Ide csatolja az adott partíciót.

  A többit ugyanígy írd be, a #/dev/sdb8 résztől eltekintve mindent egy sorban, és ahol nagyobb közöket látsz, ott tabulátor gombot nyomj.

  HP

  VálaszTörlés
 5. feladom , kész :D nekem ez nem megy
  köszi még1x a helpet

  VálaszTörlés
 6. Nehogy már ilyen könnyen feladd!:)
  Hol akadtál el?

  VálaszTörlés
 7. Na hát akkor kezdjük ott, hogy:
  feltelepítettem, swap, / , a 80asra , 320asra /home.
  Ha a 320asról bootol (satás) akkor betölt de nem látom a 320-as vinyót :|, ha állítok a boot sorrenden és a 80asról(ide) akarom akkor error 17 hiba van. na hát akkor megprobáltam a Te másik variációd amit igy értelmeztem:
  http://i44.tinypic.com/f2swib.png
  szóval lehet h én bénázom szimplám mert vmi egyszerű dolog elkerüli a figyelmem

  VálaszTörlés
 8. Ezek szerint nem a 80-as elejére telepítetted a grub-ot!
  Az fstab szerkesztésed jó, de csak ha neked is "Adat" a meghajtó kötetcímkéje, viszont ha erről a meghajtóról indul a gép, nincs sok értelme...
  Egyébként én a helyedben a satás vinyóra telepítenék, hiszen jóval gyorsabb, és előre ne a swap-ot tedd, hanem a root (/) partíciót!
  Én így szoktam:
  / 30gb
  Swap 2gb
  /home fennmaradó terület...

  A grub mindenképpen a "/"-be kerüljön, de a telepítő alapból oda akarja majd rakni...

  Ezek után a másik vinyót még mindig csatolhatod a leírt módon bárhova...

  VálaszTörlés
 9. Üdv,
  kisebb előrehaladás észlelhető, most már jó helyen van a grub és be is bootol a kis vinyóról utána gparted - ext3-ra formáztam a nagyot. Tudom csatolni a vinyót de jelszót kér a megnyitáshoz és nem tudok semmit rajta csinalni(másolás, torlés stb)
  Most igy néz ki: http://i42.tinypic.com/nn8djr.png a vinyó nevét viszont nem tudtam megváltoztatni ezért csináltam igy hátha jó :D
  Vmi ötlet? =)
  Szép napot!

  VálaszTörlés
 10. Üdvözlet!
  Ismét Én! ;)
  Hihetetlen de szerintem sikerült!(?)
  A következő képen csináltam:
  alt+f2 - gksu nautilus
  rootként /media és a disk (320as vinyó) jobb klikk tulajdonságok jogosultságoknál beállítottam a saját felhasználó nevem a többieknél is minden h írni olvasni egyaránt lehessen, aztán kötetet nyitok ismét majd beírom a jelszót, pipa, hogy megjegyezze a jelszavam és a köv újraindításnál már simán tudtam használni.
  Mit szólsz ehhez a megoldáshoz? =)
  Várom észrevételed!

  VálaszTörlés