2008. február 23., szombat

Csípős Pingvin (Avagy Linux Mint)


Tudom hogy mostanában megritkultak a bejegyzések, de sajnos eléggé összejöttek a dolgok...
Időm sokkal több eztán sem lesz, de azért történt pár dolog, ami jót fog tenni blogozó kedvemnek. A legfontosabb talán, hogy mától egyedüli felhasználó vagyok saját gépemen, így aztán végre kedvemre tönkre vághatok naponta akár több operációs rendszert, és erről be is fogok számolni!:)

Kezdetnek Úgy gondoltam, hogy egyik olyan Linuxot helyezem sajátos mikroszkópom lencséje alá, amelynek alapjául kedvenc disztribúcióm szolgál, nevezetesen az Ubuntu.

Ezt a cikket bevezetőnek szánom, kell néhány nap ahhoz, hogy képet alakíthassak ki erről a nekem talán kicsit túlságosan is zöld disztribúcióról.

Néhány dolgot azért leírok, ami amolyan első benyomásként most hirtelen az eszembe jut. Kezdetnek annyi, hogy a telepítés teljesen fájdalommentes, bár a Magyar nem választható a live CD nyelveként, de a telepítő már futhat anyanyelvünkön. Ez a folyamat semmiben nem különbözik az Ubuntun megszokottól, Senkinek nem fog gondot okozni.
Én a Gnome asztalkezelős változatot töltöttem le, így az első indításkor a GDM bejelentkezéskezelő fogad.

Csinos a grafika, szerencsére inkább elegáns MINT:) csicsás. Az első meglepetés rögtön a bejelentkezésnél érkezik, hiszen ROOT jelszót kér, amit egyébként nem kötelező megadni. Ez szokatlan, hiszen az Ubuntu arról híresült el, hogy nincs külön ROOT, az az rendszergazda felhasználó.
Terminál ablakban kipróbálva a su parancsot kiderült, hogy valóban be lehet lépni rendszergazdaként, ami szerintem kényelmesebb mint az állandó sudo-zás.

A mai bevezető végére még egy apró érdekesség. A terminálban Shakespeare idézetek jelennek meg!:) Ez nagyon tetszik!

Linux Mint Oldala: http://linuxmint.com/

Folyt köv. (Hamarabb MINT gondolnád:)

5 megjegyzés:

 1. "Terminál ablakban kipróbálva a su parancsot kiderült, hogy valóban be lehet lépni rendszergazdaként, ami szerintem kényelmesebb mint az állandó sudo-zás."

  pl. su-val
  su
  jelszó
  parancs (apt-get install valami)

  pl. sudo-val
  sudo apt-get install valami
  jelszo

  Nem tudom nekem a sudo kevesebb sornak tűnik. :) Ráadásul ha kilépsz su-ból, akkor újra kell beírnod (min. 2 két sor plusz), míg sudo-val van kb. 15 perced, az újabb jelszó kérésig.

  A LinuxMint nem rossz Xfce-t próbáltam anno a 3-asat, de mamár nem nyújtana kihívást, így nem hiszem, hogy egy darabig újra kipróbálom.

  VálaszTörlés
 2. A su számomra pontosan azért színpatikus, mert többé nem kéri a jelszót, még 15 perc múlva sem.:)
  Nálam is csak átmenet, hiszen tulajdonképpen ez is Ubuntu.
  HP

  VálaszTörlés
 3. Én is a 3.0-ás XFCE-t teszteltem illetve legutóbb a 4.0 Bétás Fluxbox-ot. Most mindkettőből várom a teljes verziót.
  Sajnos a Xubuntu kevesebb mint a Mint XFCE, a Fluxbuntu meg jelenleg éppen használhatatlan, ezért a LinuxMint-es verziókat fogom ajánlani.

  VálaszTörlés
 4. Már sokadszorra nem marad meg két napnál tovább a gépemen. egyszerűen nem értem, hogy miért? Feltelepítem, lefrissítem, felrakok pár programot, eltelik két nap és error! Egyszerűen eltűnik, "mint a Mint"! Pedig egy kellemes felületű és alapból az ubuntura épült rendszer.

  VálaszTörlés
 5. Elég rejtélyes a dolog, de én hardver hibára gyanakszom...

  VálaszTörlés