2018. augusztus 2., csütörtök

ArcoLinux

Az ArcoLinux a belgák "találmánya". Ők is a jól bevált utat követték, vagyis vették az Arch-ot, és kicsit kipofozták a saját ízlésük szerint. Amúgy korábban ArchMerge volt a neve. Xfce, Openbox és i3 asztali környezettel érhető el.
A honlapjukon elég sok infót találunk a disztróval kapcsolatban. A leírások részletesek és jól érthetőek. Megtaláljuk azt hogyan telepítsünk új szoftvereket, hogyan állítsuk be az asztalt, stb. De van külön rész a hibaelhárítással kapcsolatban is.
A lemezkép és a honlap itt található.

ArcoLinux telepítése


Miután beszereztem a Live rendszert, betöltöttem VirtualBox-ba.A telepítője hasonló, mint más grafikus Arch alapú rendszereké, a Calamarest használja, ezért könnyen áttekinthető. Az első a nyelv kiválasztása.


Időzóna megadása.Billentyű megadása.


Particionálási rész. Most kézzel adtam meg a partíciókat.


Felhasználó létrehozása. Megadható ugyanaz a jelszó a root felhasználóhoz is, illetve, ha akarunk választhatunk automatikus bejelentkezést.


Telepítés előtti összefoglalás.


Elindult a telepítés, csak pár perc volt az egész. Csak néhány képernyőképet kapunk, és semmi mást.Sikeres volt a telepítés, már csak újra kell indítani a gépet.


ArcoLinux használata


Újraindítás után már a friss rendszer fogad. 
Az asztalon balra egy gyorsindító látható, rajta néhány program ikonjával. Alul a tálca. Az ArcoLinux feliratra kattintva megnyílik a főmenü. A háttérkép stílusa jól illik a témához, kissé futurisztikus, modern.

Mint ahogyan a legtöbb  frissen telepített rendszernél előfordul, itt is elég sok frissítés várakozik telepítésre.


Az ArcoLinux logójára kattintva ugrik elő a főmenü. Több Arch alapú disztribúciót próbáltam már, de azoknál nem volt ennyi program alapból feltelepítve.


Beállítások menü.


Grafika. Shotwell, Gpick, Inkscape, Szkenner, stb.


Az internet szekcióban mindhárom nagyobb nevű böngésző megtalálható, a Firefox, a Vivaldi, Chromium. Más disztribúciónál is találkoztam már vele (és itt még idegesítőbb), hogy a Vivaldi vagy éppen az Opera indítása után jelszót kell megadni. Érdekes, hogy a Firefox tökéletesen megvan enélkül is... 


Az irodai részben nem találtam LibreOffice-t, csak dokumentummegjelenítőt, naptárat, szótárat. Ezt valószínűleg a csomagkezelőből lehet pótolni.


Kellékek.


Rendszer.


Terminál szebb kiadásban.Grsync, adatmentő és fájl szinkronizáló alkalmazás.Beállítások menü.


Grafikus csomagkezelő.


A legtöbb Arch alapú disztribúcióban az AUR nincs alapból engedélyezve. Itt is át kell billenteni a kapcsolót.
A rendszerről egészen jó kis összefoglalót kaphatunk.
Vélemény


Az ArcoLinuxban az fogott meg, hogy könnyű telepíteni, elég sok program van fent alapból. Ahhoz hogy meg tudjam mondani mennyire bugos, sokkal több tesztelés kellene neki. Több hasonló Arch alapú rendszert kipróbáltam már, de ez sem tért el nagyon tőlük. A legtöbb Arc alapú disztribúciónál már alapból mennek a multimédiás videók, a YouTube, stb. Van AUR, de akinek nem kell, az nem használja. Összességében jó a disztribúció, kezdőknek mindenképpen ajánlott a sok leírás és videó miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése