2018. július 20., péntek

Onionshare - Fájlok biztonságos megosztása linux alatt




Az OnionShare egy ingyenes, nyílt forráskódú fájlmegosztó alkalmazás, amellyel fájlok, mappák oszthatók meg biztonságosan az interneten. Kizárólag a TOR böngészővel működik. A fájlokhoz és mappákhoz megosztható linket kapunk, semmilyen harmadik féltől származó szerver nem kell hozzá. Az egész művelet a TOR szerverén keresztül megy, és senki sem tudja követni amit megosztasz. Támogatja a fogd és vidd funkciót is. Nincs feltöltési és letöltési limit sem a fájlok és mappák megosztására, sem a letöltésükre. Amennyiben elindítod a programot, akkor automatikus a vágólapra másolja a megosztási linket, és automatikusan bezárul, ha kész a művelet. Több nyelvet támogat, és még a nemzetközi unicode fájlnevet. 

Az OnionShare nem fedi fel a felhasználó adatait vagy IP címét a Tor hálózaton. Tehát ezen a hálózaton megosztott fájlok titkosítottak. 

OnionShare telepítése


Az Arch alapú rendszereknél a program megtalélható az AUR tárolóban. Így könnyen telepíthető a következő paranccsal:

yaourt -S onionshare

Az OnionShare fejlesztője készített ppa tárolót is, tehát ha .deb alapú disztribúciót használsz, akkor terminálban könnyen aktiválható a tároló. 

sudo add-apt-repository ppa:mihacflee/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install onionshare

OnionShare használata

 

Amennyiben már telepítetted a Tor böngészőt és az OnionShare-t is, akkor először a böngészőt kell elindítani. 

Így néz ki a böngésző. 




Ha már telepítetted a Tor böngészővel ellátott OnionShare csomagot, akkor csak indítsd el a menüből az OnionShare-t. 
Így néz ki a felülete. 




Itt az ideje, hogy megosszunk fájlokat és mappákat. 
Kattints alul az Add gombra fájlok és mappák hozzáadásához, majd ezután a Start Sharing gombra. 




Eltelik néhány másodperc, míg a program csatlakozik a Tor hálózathoz. Ezután megkapod a megosztható linket. 




Kattints a Copy URL feliratra, majd elküldheted ismerősödnek. Mivel ez egy titkosított URL, így érdemes a küldést is titkosított csatornán megejteni. Az OnionShare fejlesztője az Off the Record üzenetküldőt javasolja, de más titkosított csatornát is fel lehet használni.  

Annak aki fogadja a fájlokat, nem szükséges telepíteni az OnionShare. Azonban Tor böngészőre szüksége van. Csak be kell másolnia a Tor böngészőbe a kapott linket, és már le is töltheti fájlt. 




A letöltés sikerességéről is kapsz visszajelzést. 




Ezen a módon bármilyen fáljt vagy mappát megoszthatsz másokkal mérettől függetlenül. Mindössze kell hozzá neked az OnionShare és a Tor, a fogadó oldalon a Tor. 
Alapértelmezettként az OnionShare megállítja a megosztást, ha már a másik oldalon letöltötték a fájlt. Azonban ezt megváltoztathatod a beállítások fülön. Tehát kattints a jobb alsó sarokban található fogaskerékre, és vedd ki a pipát a bal oldali oszlopban az első mondat elől (Megosztás megállítása az első letöltés után.)





Forrás:
https://www.ostechnix.com/onionshare-share-files-of-any-size-securely-and-anonymously/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése