2017. június 14., szerda

TrueOS - FreeBSD rolling release alapokon




Ahogyan a címből kiderül, ez a (régi) új operációs rendszer a FreeBSD-n alapszik. Lánykori nevén PCBSD volt, de a fejlesztés eléggé mellékvágánynak bizonyult a visszajelzések és a használat alapján. Nagyon nem jött be a .pbi csomagkezelés, és valahogyan az egész nem volt az igazi. Tehát a PCBSD ment a süllyesztőbe, és ennek hamvain mint egy főnix újjászületett (vagy megszületett) a TrueOS. Természetesen ízlések és pofonok különbözőek, de már előre lelövöm a poént, hogy nekem tetszett. 

Aki egy kicsit is követi BSD fejlődését, annak azért feltűnt, hogy desktopon nem igazán tudta megvetni a lábát. Persze én is olvastam, hogy lehet FreeBSD-t feltolni asztali környezetbe, de valljuk be ez egy kezdő felhasználónak nem éppen ez a járható út. Voltak fejlesztők, akik próbálkoztak megszelídíteni különböző  módokon több-kevesebb sikerrel. Egy ilyen próbálkozás pl. a Ghost BSD, ami valahogy még mindig nem volt az igazi. Nem mondom, hogy jelen a TrueOS tökéletes lenne, de szerintem az irányok mindenképpen jók, és gőzerővel fejlesztenek. 

A TrueOS-ről


Ahogyan fentebb írtam, a TrueOS a FreeBSD-n alapszik, annak is főleg a Current ágán. Mindig megkapja a legújabb frissítéseket, drivereket, csomagokat, stb. Tartalmazza az un. Persona Crypt lehetőséget, amivel a teljes Home titkosítható, és átvihető egy másik TrueOS gépre. Akinek ez nem elég, az használhatja a GELI teljes lemez titkosítást. 

További jellemzők:

  • Könnyű, grafikus alapú telepítő
  • Automatikus hardver érzékelés és konfigurálás
  • Lumina desktop
  • Grafikus csomagkezelés az AppCafe-val (kb. 26000 elérhető csomag)
  • Egyszerű frissítés a beépített grafikus felületű Update Managerrel
  • Frissíthetünk Stable és Unstable ágból. 
  • Vírusmentes környezet
  • OpenZFS önjavító fájlrendszer
  • Laptop támogatás: automatikus váltás wifi és vezetékes hálózatok között, energiatakarékos üzemmód támogatása, SWAP cserehely titkosítás
  • Rolling release kiadások 
  • Beépített tűzfal és behatolás érzékelő
  • Egyszerű adminisztráció a grafikus felület miatt
  • Több nyelven elérhető 


TrueOS minimum feltételek

  • 64 bites processzor  
  • 1 GB RAM
  • 20 GB üres hely az elsődleges partíción
  • hálózati kártya


Ajánlott feltételek

  • 64 bites processzor 
  • 4 GB RAM
  • 50 GB üres hely az elsődleges partíción
  • hálózati kártya
  • hangkártya
  • 3D támogatásos videokártya (Nvidia, Intel, AMD)

TrueOS telepítése


Telepítés előtt még be kell szereznünk a lemezképet innen.  Letölthetünk DVD képfájlt, de telepíthetünk pendrive-ról is. 

Virtuális gépben teszteltem. Betöltés indul...



Első lépés a nyelv kiválasztása. Nem kis meglepetésre a magyar is ott van a választhatók között.


Ki kell választanunk, hogy mit szeretnénk telepíteni, szervert vagy desktopot.



Opcionálisan még hozzáadhatunk csomagokat. Nvidia meghajtók és Virtualbox csomagokat választhatunk szükség szerint.



Virtuális gép alatt nem bajlódtam a particionálással, de aki másik oprendszer mellé telepítene, annak kiemelten kell figyelnie.



Kapunk egy figyelmeztetést telepítés előtt, hogy megkezdődik a lemezre írás. 




Telepítés folyamatban. Néhány jellemzőjét elolvashatjuk a TrueOS-nek. Nekem a telepítés elég sokáig tartott, volt kb. negyedóra. Persze vagy a kevés memória, vagy a virtuális gép lassította a folyamatot. Telepítés közben megismerhetjük a TrueOS alapértelmezett asztali környezetét a Lumia Desktopot, és bepillantást nyerhetünk a rendszer egyéb jellemzőibe, mint a fájlrendszer, beállítások, biztonság, stb. Még itt megjegyzem, hogy az egyik leírás szerint a Live rendszerben nem sikerült internet kapcsolatot csiholni, de a telepített rendszeren már nem volt ezzel gond.












Telepítés befejeződött, indítsuk újra a gépet.



TrueOS használat közben


Újraindítottam a virtuális gépet és betöltött a rendszer.





Miután betöltött a grafikus felület, elsőként a képernyő beállításokba botlottam.Itt csak a Vesa-val volt hajlandó működni, de leírások szerint ez csak VB alatt van így.



Itt újra előjön a nyelv kiválasztása. Ebből következik, hogy még nem zárult le teljesen a telepítés folyamata. Hasonlóval találkozunk Linux alatt pl. a PCLinuxOS-nél.



Időzóna kiválasztása. Itt adhatjuk meg a rendszer kiszolgáló nevét és domain nevét.




Root jelszó megadása




Felhasználói fiók létrehozása




Hang beállítások




Opcionálisan szolgáltatások kapcsolhatunk be.



Telepítés befejeződött, újra kell indítani a gépet. 




Bejelentkező képernyő. A jelszó alatti üres részben látható, hogy éppen a Lumia desktop lesz az aktív. Balra lent található a billentyűzet kiosztás. A jobb alsó sarokban van lehetőségünk újraindítani vagy kikapcsolni a gépet. Akinek fontos, annak leírom, hogy beállítható az auto login is grafikus felületről.



Íme az asztal. Elég puritán, és a háttérkép szerkesztésén sem törték össze magukat a fejlesztők. Csak a viszonylag nagy logó és felirat látható. Itt középen látható egy hírfolyam, ami engem speciel idegesített. El lehet távolítani. A bal alsó sarokban a bolha méretű logóra kattintva indíthatjuk el a menüt. A jobb alsó sarokban "ül" az óra, a hangerő, és a hálózat ikonja. 



A jobb alsó sarok: rendszer, beállítások, hálózati kapcsolatok, rendszer üzenetek






A főmenü a bal alsó ikonra kattintva nyílik meg. Furcsa, de itt az alkalmazások "ömlesztve" vannak ABC sorrendben. Nem a megszokott csoportosítást találjuk, ahol pl. külön van az internetes és az irodai alkalmazás. Azt még hozzá kell tennem, hogy szinte semmi nincs feltelepítve, még a LibreOffice sem.




Jobb kattintással az asztalon is előhozható a menü.



Böngészőnek nem Chromium vagy Firefox van, hanem a QupZilla.



Trojitá e-mail kliens




Az új rendszer telepítése után ahogyan az várható, elég nagy mennyiségű frissítés áll rendelkezésre. 400 csomagot töltött le. Meg kell jegyeznem, hogy a frissítések letöltése és telepítése elég sokáig tartott. Ilyet a Sabayonnál tapasztaltam. Kis túlzással ennyi idő alatt a vasárnapi ebéd is megfő... Persze azt is figyelembe kell venni, hogy ha valaki folyamatosan frissít, akkor már nem lesz ennyi új frissítendő csomag. Az Update Manager három fülre osztható. Az elsőn látható, hogy frissítések állnak rendelkezésre.





Az harmadik fülön nézhetjük meg mi volt az utolsó frissítés.



A nagy mennyiségű frissítés után újra kell indítani a gépet.




A settings vagy beállítások fülön válthatunk a Stable és Unstable tárolók között. Ez utóbbi inkább a haladó felhasználóknak javasolt, mert a nem túl stabil csomagok miatt előfordulhatnak "fennakadások". Még itt beállíthatjuk, hogy egyáltalán automatikusan lemenjen-e a frissítés, illetve frissítés után újrainduljon-e a gép.



Beállítások menü. Jól látható a képről is, hogy túl sok dolgot nem tudunk beállítani grafikus felületről.




 Tűzfal




 A Task Manager-ben megnézhetjük mennyit "eszik" a rendszer. Elég sokat. Az egyik tesztelő azt javasolta, hogy a beállításokban ki kell kapcsolni Compton compositort. Én ugyan nem próbáltam, de hiszek neki.


Felhasználói fiók beállításai


Felhasználói mappák



TrueOS csomagkezelése


A TrueOS grafikus csomagkezelőnek az AppCafe-t használja. Az biztos, hogy a fejlesztők nem sokat bíbelődtek a külcsínnel, valószínűleg csak a funkcionalitás lebegett a szemük előtt. Bizonyos linux disztribúcióknál ezt egészen jól megoldották. Szép ikonok és bőséges leírás szerepel mindenhol. Nos, itt is három fülön tudunk navigálni. Az első fülön találhatók az elérhető csomagok. A jobb felső sarokban tudunk keresni és szűrni is kategóriákra. A középső fülön láthatjuk mi az ami már telepítésre került. Ugyan használhatjuk a parancssoros telepítőt is, meg ott van a ports, de a fejlesztők inkább a grafikus felületet javasolják.




A harmadik fül alatt pedig a folyamatban lévő/függő telepítések jelennek meg.





Telepített csomagok listája. Elég rövid a lista...




Ha rákattintunk egy csomagra, akkor alapadatok jelennek meg róla.


Egyebek


Telepítés után már van teljesen lokalizált LibreOffice.




A multimédiás kodekek telepítve vannak, így megy a YouTube is. Bár, mintha nekem a hang hiányzott volna. Persze lehet még állítgatni kellett volna a hangon.


Konklúzió


Ahogyan már az elején is írtam nagyon bejött ez az operációs rendszer. Úgy vélem megvan benne minden ami szükséges lehet egy átlag felhasználónak. Amit mindenképpen érdemes kiemelni:

  • Hatalmas csomagválaszték: kb. 26000 csomag
  • Rolling release kiadás: nagyon nem kell aggódni az újabb kiadások miatt, hiszen folyamatosan frissülnek a csomagok
  • OpenZFS fájlrendszer
  • A nagyfokú stabilitást a FreeBSD biztosítja

Igaz, hogy viszonylag új a disztribúció (ha nem nézem a PCBSD-mint elődöt, akkor nagyon új), de már az első használattal megfogott. Nagyon nagy pozitívum, hogy van Live mód, és kipróbálható telepítés előtt. Ezen kívül kezdő szemmel nézve nem elhanyagolható a grafikus telepítő sem. Úgy vélem semmivel sem nehezebb telepíteni mint a legtöbb linux disztribúciót. 

A Lumia desktopról eléggé megoszlanak a vélemények. Több olyan jellemzést olvastam, ami szerint kiforratlan, és nem igazán jXól kezelhető a Lumia. Nekem nem volt vele gondom, de mondjuk egy Cinnamon vagy MATE jobban bejön. Amúgy a Lumia helyett telepíthető MATE vagy Xfce. A Lumiában nekem nem jött be az ömlesztett alkalmazásválaszték, meg a viszonylag nagy erőforrásigény. Valamennyit azért lehet belőle faragni, de így is "éhes" asztali környezet. 

A csomagválaszték szerintem több mint elég. A legtöbb linux disztribúcióban nincs ennyi, különösen ha a szintén rolling kiadású Arch linuxra gondolunk. Jómagam minden linux alatt használt alkalmazást megtaláltam. Ami talán negatívum az a lassabb csomagkezelés, de azt bőven ki lehet bírni. A grafikus csomagkezelő elég puritán, de a célnak megfelel. Utólag fedeztem fel, hogy mégis szétszedi kategóriákra a csomagokat. Sőt, telepítés végén azt is megtudhatjuk, hogy pl. egy adott csomagra érkezik-e még frissítés, foglalkoznak-e vele a fejlesztők. 

A rövid használat alatt fagyással vagy belassulással nem találkoztam. Természetesen hosszabb tesztelésre volna szükség, hogy pl. mennyire jól kezeli a különböző perifériákat. Felismeri-e a nyomtató, a szkennert, stb. A HP-hoz biztosan van driver. Nagyon bejött a rendszer, erősen gondolkodom az éles telepítésen. Úgy vélem ez a legjobb és leghasználhatóbb BSD próbálkozás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése