2016. augusztus 11., csütörtök

A csendes gyilkos közöttünk, avagy megjelent a blackPanther 16.1

Mivel a múlt alkalommal pozitívan csalódtam a disztribúcióban, úgy döntöttem ismét feldobom VB-ba. Akkor azzal fejeztem be a cikket, hogy magyar gépre magyar OS-t, nem tudom ebből mi valósult meg. Látszanak-e a statisztikákban a magyar adatok, letöltések.
Már előzetesben  annyit megírhatok, hogy egyre szebb és jobb a rendszer, persze azért hosszabb tesztelés kellene a korrekt vélemény nyilvánításhoz.

Az kiadás a 16.1 a Silent Killer nevet kapta, ami egyértelmű utalás a párduc harci jellemzőire. Asztali környezetként a KDE 5-ös verzióját használja. Újdonság a 4.7.0-ás kernel, a Qt 5.6.1, Plasma 5.7.1 és a Calamares telepítő.

blackPanther 16.1 telepítése


A honlapon és a Distrowatch oldalán szerepel, hogy aki szeretné kiírni a lemezt, annak engedélyezni kell a túlírást. Engem ez nem érintett, mert csak virtuális gép alatt próbáltam ki. Az aktuális lemezkép letölthető innen: http://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/blackpanther/All/v16.1/blackPantherOS-v16.1-SilentKiller-CD.iso

 A rendszer betöltése viszonylag gyorsan ment. A főablakban választhatjuk a rendszer kipróbálását, vagy akár rögtön telepíthetjük is.



A betöltés során a blackPanther logó és felirat dominál. Alul dizájnos folyamatjelzőt láthatunk. 


Mielőtt bejutnánk az asztalra, még néhány beállítást el kell végeznünk. Az első a nyelv kiválasztása. Alapból a magyar van kiválasztva, de ezen lehet módosítani.  


Második lépés a licenc elfogadása, csak ez után tudunk tovább haladni. 


Az időzóna is automatikusan Budapestre áll be. 



Billentyűkiosztás szintén magyar, de több nyelv elérhető, akinek nem felelne meg. 


Végre betölt a rendszer. 


A telepítő varázsló egyszerű és áttekinthető. Szinte megegyezik egy Ubuntuéval.


Időzóna beállítása.


Billentyűkiosztás kiválasztása.


A particionálásnál választhatjuk a lemez teljes törlését, vagy a kézi particionálást. Aki egy másik OS mellé szeretné rakni a párducot, annak mindenképpen ez javasolt.


Felhasználói fiók létrehozása. Beállíthatjuk azt, hogy ne kérjen jelszót bejelentkezéshez, illetve azt, hogy ugyanaz legyen a jelszó az adminisztrátornak is.


Az éles telepítés előtt még kapunk egy összefoglalót. Innen még vissza lehet fordulni és módosítani a kiosztáson.


Még egy figyelmeztető ablak is felugrik az  éles telepítés előtt.


Maga a telepítés ne tartott túl sokági, talán 10 percet. Rövid angol nyelvű tájékoztatóban megismerhetjük az előnyeit, jellemzőit.



A  telepítés véget ért, már csak újra kell indítani a gépet.



blackPanther 16.1 használat közben



Újraindítás után már az éles rendszer bootol be.



 Az asztal egyszerű és letisztult. Csak néhány ikont láthatunk, a kuka, Csatlakozz a blackPantherhez és itt a telepítő ikon, mert ezeket a képeket Live módban készítettem. Alul látható a tálca az idővel, hangerő szabályzóval. Balra oldalt látható egy sáv, ami testre szabható. Az oldalsó sávra ki lehet tenni gyorsindító ikonokat, ebből már megtalálható itt négy. Balra fent a három sávra kattintva egy menü ugrik elő. Itt adhatunk hozzá elemeket az asztalhoz, zárolhatjuk a képernyőt, frissíthetjük az asztalt, stb.











A menü a klasszikus KDE menü feketébe öltöztetve. A kedvencekben található a Rendszerbeállítások, Vivaldi, SMplayer, Javasolt alkalmazások, stb.




A játékok találtam ügyességit, sportot, szimulációsat, stratégiát. Természetesen fent van a Steam és a PlayOnLinux.





A Panther ikonra kattintva megnyílik egy Vivaldi böngésző, benne a facebook kezdőlapjával. 




Beállítások menü. Meglehetősen sok dologhoz hozzáférhetünk, akár a gépben lévő TV tunert is konfigurálhatjuk, esetleg VPN kapcsolatot építhetünk fel. 




Egyéb menük.






Megjelenítés, rendszerbeállítások. A megjelenést különböző témákkal dobhatjuk fel.




Szerettem volna megnyitni az irodai csomagot, ami itt blackPanther Office nevet kapott. Ez egyből nem ment, mert még telepíteni kellett.





Itt derül ki, hogy igazából nem saját fejlesztésről van szó (ha tévedek kijavítanak), a LibreOffice szolgál alapul.


Üresjáraton a párduc nem túl éhes, beéri 270 mega memóriával. A CPU is csak 1-2%-on mozog.


A javasolt alkalmazásokban a fejlesztő néhány hasznos programot javasol, amit rögtön telepíthetünk.



A blackPanther grafikus csomagkezelője szimplán felfedezés nevet kapott. A felső részben mozgó formában különböző programokat láthatunk. Alul három sávban látható a legnépszerűbb, a legjobbra értékelt csomagok és a különböző kategóriák. Jobbra fönt található a kereső mező.


Beléptem az internet menübe, itt is marad a főképernyőn látható beosztás, azonban alul az összes program látható nagy ikonokkal. Ez még így áttekinthető.





Az Ekiga csevegő alkalmazást választottam. A programról egy képernyőképet és rövid leírást kapunk.



Összegzés


Már a múltkori alkalommal is azt írtam, sokat fejlődött a rendszer. Ezt csak meg tudom erősíteni. Ha kezdők oldaláról nézem a dolgot, akkor mindenképpen pozitív a kép. Könnyű telepíteni, és a használatával sincs nagy probléma. A küllemre odafigyelt a fejlesztő, és a működés is gyors, pörgős. Elakadással vagy fagyással nem találkoztam.
Azonban a rövid használat során tapasztaltam egy-két apró negatívumot, vagy jellemzőt.

Telepítés után a menüt megnyitva úgy tűnik mennyi csomagunk van, de ez csak a látszat. Ha elindítanánk egy programot, akkor előtte még telepíteni kell. Ez elég frusztráló, és olyan párducos dolog. Ezen mindenképpen változtatnék, mert a felhasználó nem erre kíváncsi. Ha már telepítette a rendszert, akkor használni akarja és mókolni vele, csomagokkal vacakolni. Természetesen így is kellhet mást telepíteni vagy éppen eltávolítani.

Másik apróság. Tisztában vagyok vele, hogy a rendszer a KDE-re alapul, de talán több felhasználója is lehetne az elérhető asztali környezetek bővítésével. Jómagam nem vagyok egy nagy KDE kedvelő, talán nem vagyok egyedül vele. Ha pl. lenne egy Cinnamon, MATE, esetleg egy Xfce környezet, akkor már talán többen telepítenék vagy próbálnánk ki. Nem tudom mennyire nagy extra erőfeszítést igényel, de egy disztribúciónál mindig jó pont, ha nem szűkül be ennyire. 
 

Zárszóként ismét azt mondanám bátorítok mindenkit, hogy próbálja ki, és adjon neki egy esélyt.

Ui: Várom a véleményeket, jót és rosszat egyaránt, mert ez a fejlesztőnek is egy visszajelzés arra min kellene változtatni.

3 megjegyzés:

  1. Én úgy látom Karcsi csinált belőlük csomagot:

    xfce-desktop-environment-4.12-1bP.noarch
    mate-desktop-1.14.1-2bP.i586
    cinnamon-desktop-3.0.2-1bP.i586

    Egyébként én meg a GTK-n alapuló dolgoknak nem vagyok a híve, Karcsi sem. Az ok egyszerű, ronda és instabil, ráadásul még csak nem is gyorsabb a Qt-nél. És ha megnézed hogy a QT-t milyen tempóban fejlesztik a GTK-hoz képest akkor láthatod, hogy nagyságrendi különbség van. Míg a GTK fejlesztői 1700 commitnál jártak, addig a Qt5-re érkezett 16000 commit. Volt olyan súlyos szálkezelési bug is a GTK-ban amire évekig kellett várni, hogy kijavítsák. Az RPManager fejlesztésekor jól meg is jártuk vele. Épp ezért is próbáljuk a GTK-t kiiktatni a lehető legtöbb helyről a rendszerben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Miklós!

      Köszönöm a hozzászólást. Sajnos ezt nem vettem észre, hogy van más asztali környezet is. Amennyiben így van, akkor érdemes lenne a Distrowatch-ra is felrakni az infót. Ott csak a KDE van említve.

      Évek alatt láttam, hogy a KDE fejlődik, ennek ellenére többen bugosnak tartják és nem szeretik. De ez a jó a disztribúcióknál, hogy lehet választani a különböző asztali környezetek között.

      Törlés
  2. Még a 10.1-ben debütált "Desktop Selector" hamarosan visszakerül a rendszerbe. Sajnos az új verzió fejlesztése - a temérdek változás miatt - 3 hónappal tovább tartott a tervezettnél, így a DS mellett több egyéb tervet is félre kellett tennem. Aki benn van a blackPanther felhasználói csoportba a facebook-on, az naprakész lehet a fent említett kérdésekben.

    Egy megjegyzés. Ahhoz, hogy CD-n maradjon az ISO, nem lehet beépíteni az alkalmazásokat. Épp a méretkorlát kényszere miatt született meg az App-Helper. Régen volt a Gtk meg a Qt. Most Van Gtk2-3 Qt4-Qt5 és emiatt minden a duplájára nőtt. Az alkalmazások (pl KDE is) nem lettek még a legújabb verziókra portolva. Ebből kifolyólag olyan brutális méretűre hízott minden, hogy kezelhetetlen.

    Persze lehetne érvelni, hogy már van mindenkinek, DVD olvasója... stb. De ez látszat, naponta találkozom olyan esetekkel, hogy a DVD meghajtó épp egy CD olvasó tulajdonságaival bír csak. A felhasználó pedig nem fogja kicserélni. Felmerült a lehetősége egy nagyobb ISO-nak, de újabb extra időt igényelne. És összességében ez a változat 8 hónapig tartott, napi 10+ óra munkával, mire kiadható állapotba került.

    Egyébként köszönöm az átfogó és tartalmas leírást. Szép napot!

    VálaszTörlés